Feedbackmomenten met Jezus: hoe heb ik het gedaan?
Onlangs lag ik op de bank te kijken naar een interview van Jonathan Roumie, de acteur die de rol van Jezus speelt in The Chosen. In dit interview wordt hem de vraag gesteld: “Welke vraag zou jij Jezus stellen als je nu met hem een kop koffie zou drinken?” Met zijn liefdevolle stem zei hij direct: “How did I do? Did I get it close?” Was het zijn stem, de persoon die het zei of was het zijn antwoord wat mij raakte? Ik weet niet wat er gebeurde, maar Jonathans antwoord zorgde ervoor dat de tranen opeens over mijn wangen rolden.
‘Hoe heb ik het gedaan?’ ‘Kwam ik een beetje in de buurt van hoe U het bedoeld hebt?’
Het zijn vragen die mij regelmatig bezig kunnen houden, omdat ik het verlangen heb om steeds meer op Jezus te lijken. Wat zou het fijn zijn om met Jezus koffie te drinken en van hem, met Zijn liefdevolle stem en karakter, te horen wat je goed hebt gedaan maar ook anders zou kunnen doen. Wat voor feedback zou Jezus mij geven?
Als deel van het team van Royal Mission en leider van ons jongerenwerk, werk ik veel samen met mensen. In deze teams merk ik dat feedback iets is wat veel mensen, inclusief ikzelf vaak spannend kunnen vinden. Ik heb feedback vaak gezien als iets negatiefs en als ik feedback kreeg bleven de verbeterpunten toch wat langer hangen dan de positieve woorden. Toen ik hier bewust van werd, heb ik ervoor gekozen om met mijzelf aan de slag te gaan. Ik verlangde ernaar om ‘gezonder’ te worden waardoor verbeterpunten mij minder in mijn identiteit zouden raken. Ik wil in verbinding met iemand blijven in plaats van dat ik mijzelf ga verdedigen. Gesprekken met een coach hebben mij onder andere enorm geholpen om feedback te gaan zien als iets dat mij juist verder kan helpen; als een cadeau. Het zorgt er zelfs voor dat ik nog meer in verbinding kom met de ander, waardoor we ook beter samenwerken. Maar goed, feedback geven en ontvangen, het is makkelijker gezegd dan gedaan.
Afgelopen zomer was het moment dat ik het aandurfde om dit in de praktijk te brengen. Janine, één van mijn collega’s, kreeg een andere rol binnen de organisatie waardoor ik niet meer haar leidinggevende zou zijn. Ik koos ervoor om een afspraak met haar in te plannen, waarbij ze vooraf na moest denken over hoe zij mij als haar leidinggevende heeft ervaren. Het werd een heel waardevol gesprek waarin ik mocht leren van hoe ik sommige dingen, voor haar, niet goed had aangepakt maar ook mocht horen wat zij juist heeft gewaardeerd. Het mooiste van dit moment was dat deze eerste keer ervoor heeft gezorgd dat ik uitkijk naar de volgende keer.
‘Hoe heb ik het gedaan?’ Een kwetsbare vraag waarbij je soms antwoorden kan krijgen van mensen die je kunnen raken of die juist heel waardevol zijn. Ik heb ontdekt dat wanneer jij dit gesprek voert vanuit een gezonde identiteit en in verbinding met de ander, het eigenlijk meer opbouwt dan afbreekt.
Ik heb ontdekt wanneer ik deze gesprekken niet zelf faciliteer, het ook niet automatisch gebeurt. Maar als leider wil ik juist proberen om deze gesprekken regelmatig te voeren. Voor mijzelf om ervan te leren, maar ook om de ander te laten ontdekken dat er ruimte is om mij feedback te kunnen en mogen geven.
Leiderschap is invloed en dat hebben we allemaal, laten we er met elkaar voor zorgen dat we die invloed uitoefenen op een gezonde manier. Essentieel is dat we mensen toelaten om ons af en toe feedback te geven over de manier waarop we onze invloed uitoefenen.
Terwijl de tranen over mijn wangen rolden, besefte ik dat ik Jezus de laatste tijd had gemist. Ik verlangde ernaar om ook een kop koffie met Hem te drinken en zelf aan Jezus te vragen hoe Hij vindt dat ik het doe. Wat was het waardevol om te horen hoe mooi Hij sommige dingen vindt, maar ook hoe Hij mij heel liefdevol een spiegel voorhield en liet inzien hoe ik mijn prioriteiten soms wat beter op orde kan hebben en mijn agenda beter kan beheren. Niet om te zeggen dat ik het niet goed doe, maar om mij te helpen zodat meer in verbinding kan zijn met mezelf, de mensen om mij heen en met Hem. Het begin van het jaar kan voor jou ook een moment zijn van reflecteren en stilstaan bij hoe het afgelopen jaar is geweest. Durf je in deze tijd ook eens een kop koffie of thee te pakken, stil te worden en aan Jezus de kwetsbare maar o zo waardevolle vraag te stellen: “Hoe heb ik het gedaan?”
Ik bid je toe dat je veel feedback- en reflectiemomenten met Jezus, de mensen waar je leiding aan geeft en de mensen waar je mee samenwerkt mag hebben. Zodat je vanuit een gezonde identiteit, als leerling, in verbinding met jezelf, met de ander en met Hem mag bouwen aan Zijn Koninkrijk op de plek waar jij bent geplaatst.
Ben je benieuwd naar het moment in het interview dat mij raakte? Dit kan je zien via deze link.
Dit blog is geschreven door Ruben Koudstaal, leider en docent van de School voor Jonge Leiders bij Royal Mission. Royal Mission is een veelkleurige en enthousiaste beweging met een diepe passie voor de doorbraak van Gods Koninkrijk in de Kerk. De School voor Jonge Leiders en de School voor Leiders zijn twee programma’s van Royal Mission die gericht zijn op het versterken van leiderschap en persoonlijke groei. Bij de School voor Jonge Leiders ontdekken jongeren waar hun passie ligt, en groeien ze in karakter en leiderschapscompetenties door middel van sterke theorie, uitdagende praktijk, en persoonlijke coaching.
Meer weten? Kijk op pagina van de School voor Jonge Leiders en de School voor Leiders voor meer informatie.
Praatmee