Pakistan: Christen op borgtocht vrij na maandenlange opsluiting wegens godslastering
In Pakistan is een christelijke man, die maandenlang in de gevangenis zat en beschuldigd werd van godslastering en terrorisme, op borgtocht vrijgelaten. Chand Shamaun kwam op 23 oktober op vrije voeten nadat de Hoge Raad concludeerde dat er veel onregelmatigheden in de aanklachten tegen hem te vinden waren.
Shamaun werd op 23 juni gearresteerd en aangeklaagd wegens belediging van de islam. Dat is verboden volgens de beruchte Pakistaanse blasfemiewetten. Volgens de aanklacht zou hij zich denigrerend hebben uitgelaten over de Koran en daarmee de oorzaak zijn geweest van religieuze spanningen in zijn dorp Okara in de provincie Punjab.
Op 10 oktober behandelde een rechtbank bestaande uit rechters Muhammad Tariq Nadeem en Syed Shahbaz Ali Rizvi het verzoek tot borgtocht. Javed Sahotra, de advocaat van Shamaun, verklaarde: "De aanklacht werd 12 uur na het vermeende incident pas ingediend, en de aanklager was niet eens ter plaatse. Er was geen onafhankelijke getuige; de enige getuige in het dossier was een politie-informant die vaak wordt gebruikt in valse zaken." Bovendien werd er volgens de advocaat ook na grondig onderzoek geen belastend bewijs gevonden.
De rechtbank concludeerde dat Shamaun vrijgelaten moest worden. Daarbij diende wel een borgtocht van 100.000 Pakistaanse roepies te worden betaald. Dat is omgerekend bijna 400 euro. Shamaun is herenigd met zijn familie en overgebracht naar een safehouse. "Zijn familie moest om veiligheidsredenen verhuizen", aldus Sahotra, die zelf ook bedreigingen heeft ontvangen vanwege zijn inzet voor vervolgde christenen.
Bisschop Abraham Daniel van de Baptistenkerk in Sahiwal sprak eerder zijn verontwaardiging uit over de aanklacht. "De politie maakte van een familiegeschil een religieus incident. Er is helemaal geen sprake van godslastering", zei hij.
Pakistan heeft strenge wetten tegen godslastering, waarbij belediging van de profeet Mohammed de doodstraf kan betekenen. Ondanks dat de overheid nog geen doodvonnis heeft uitgevoerd, leidt zelfs de verdenking van godslastering regelmatig tot geweld door groepen moslims. De Verenigde Naties waarschuwden op 17 oktober voor het toenemende aantal aanvallen op religieuze minderheden in Pakistan, met zorgen over discriminatie, gedwongen bekeringen en geweld tegen niet-islamitische gebedshuizen. "Religieuze minderheden leven in constante angst voor vervolging en discriminatie", aldus de VN.
Pakistan staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Praatmee