Woningnood: Nederland is niet van ons
‘In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. Ik ga heen om voor u plaats te bereiden.’ (Joh.14:2) Wat een troostrijke, kostbare woorden! Ze vragen overdenking. De Heere Jezus verzekert ons dat er in het Koninkrijk van God geen wooncrisis bestaat. Door deze belofte van Jezus wekt de Heilige Geest verlangen om te mogen wonen bij God thuis. Vele Psalmen geven uitdrukking aan dat heimwee. Kinderen van God zijn pelgrims. De wereld is hun te klein. Zij zijn geroepen als Abraham. Altijd onderweg. Naar de morgen, die morgen, ach, wanneer?
Starter
In de hemel is geen woningnood, op aarde des te meer. Probeer als starter maar eens een woning te vinden! Je zult op de wachtlijst staan voor een huurwoning. Wie eenmaal een woning heeft gekocht, wordt slapend rijk. Maar aan de andere kant van de inkomenskloof zijn mensen aangewezen op een (meestal: sociale) huurwoning. In de opbouwjaren na de Tweede Wereldoorlog is Nederland in rap tempo vol gebouwd. Dat kan nu niet meer. Er zijn problemen met stikstof. Je moet rekening houden met bedreigde diersoorten. Dat zijn nog maar twee problemen. Er zijn er veel meer. Het kabinet is bovendien gebonden aan Europese regelgeving.
De fabel van Faber
Volgens sommigen is de woningcrisis te wijten aan de komst van asielzoekers. Zij zouden voorrang krijgen bij de toewijzing van een huurwoning. Zij overspoelen ons land. Het is om die reden dat minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie de noodtoestand wil afkondigen. Als het aantal vluchtelingen kan worden teruggedrongen, zal er een einde komen aan de woningcrisis. Ziedaar de fabel van Faber. Die wordt mede in stand gehouden door de aanname dat Nederland van ons is.
Hoog tijd voor wat feiten. Van alle vluchtelingen in de wereld vangt Nederland er 0,7 procent op, waarbij aangetekend moet worden dat we een klein land zijn,
qua oppervlakte, en bovendien dichtbevolkt. In vergelijking met andere Europese landen zit Nederland op een gemiddelde. Het is dus niet zo dat iedereen alleen maar naar Nederland komt. Van alle vluchtelingen wereldwijd blijft 70 procent in eigen land of in een buurland. Dat is logisch: je verlaat maar niet zomaar huis en haard. De overige 30 procent die dat wél doet, vormt samen in absolute getallen een enorm groot aantal.
Ik wil dat niet bagatelliseren. We hebben inderdaad te maken met een asielcrisis van ongekende omvang. Alleen: die crisis bevindt zich niet in Nederland, die treft delen van de wereld waar willekeur, corruptie, terreur, armoede en honger het leven beheersen.
Ds. J. A. W. Verhoeven is predikant van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard te Krimpen aan den IJssel en voorzitter van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Verder lezen? Word abonnee van De Waarheidsvriend!
Maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!
Praatmee