Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 2030 liefst driehonderd nieuwe kerken hebben geopend. Dat meldt The Christian Post.
De Australische volkstelling van 2021 laat zien dat minder dan de helft van alle Australiƫrs, namelijk 44 procent, zich als christen beschouwt. Dit is een daling van acht procent ten opzichte van vijf jaar eerder. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen dat zich niet met een religie identificeert. In 2021 waren dat er tien miljoen, wat neerkomt op veertig procent van de bevolking, een stijging van twee miljoen ten opzichte van de vorige telling.
āDe jongere generaties in AustraliĆ« hebben vaak geen affiniteit met religie of houden er andere spirituele of seculiere overtuigingen op naā, verklaarde Statista. Ook blijkt uit de gegevens dat de meeste huwelijken nu worden voltrokken door burgerlijke ambtenaren, in plaats van religieuze leiders, wat het afnemende belang van religie in het dagelijks leven van veel AustraliĆ«rs onderstreept.
Ondanks deze dalende trend binnen het christendom, is er een gestage groei van andere wereldreligies in het land, zoals de islam, het hindoeĆÆsme en het boeddhisme. Vooral het aantal moslims is aanzienlijk gegroeid in alle leeftijdsgroepen sinds de laatste volkstelling. Desondanks zijn de houdingen tegenover bepaalde religieuze groepen negatiever, met name tegenover christenen en moslims.
Ondanks de uitdagingen die uit deze cijfers naar voren komen, geven sommige kerken de strijd om het evangelie te verkondigen niet op. Reach Australia, een netwerk van meer dan 260 kerken, zet zich krachtig in om Australiƫrs met het evangelie te bereiken. Tijdens de nationale conferentie van het netwerk in mei presenteerde Derek Hanna, directeur van kerkplanting, een ambitieuze visie: het planten van 300 nieuwe kerken tegen 2030.
Hanna, die zich inzet voor evangelie-gedreven kerkleiders, erkende de uitdagingen en de grootsheid van het plan. "Je denkt misschien dat dit onmogelijk isā, zei hij tijdens zijn toespraak, "maar we zitten hier allemaal omdat we geloven dat God Jezus uit de dood heeft opgewekt. Dat was ook onmogelijk! Elk van ons is overtuigd dat we dood waren, maar nu leven we in Christus."
Tot nu toe heeft het netwerk 145 kerken geplant, wat betekent dat er nog 155 kerken moeten worden opgericht in de komende zes jaar. Dit vereist de inzet van maar liefst 800 nieuwe leiders voor evangeliegericht werk.
Hanna sprak ook over de psychologische hindernissen die kerkleiders kunnen ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met zoān grote missie. Hij wees op een misvatting die vaak heerst: "De leugen is: āWe geloven in een God die kan, maar waarschijnlijk niet zal.ā"
Ondanks de ogenschijnlijk moeilijke taak, gaf Hanna de aanwezigen hoop door terug te blikken op de afgelopen twintig jaar, waarin het netwerk jaarlijks met 4 procent is gegroeid. Als deze trend zich voortzet, is het doel van driehonderd nieuwe kerken haalbaar. "Dit is niet triomfantalismeā, zei hij, "maar het erkennen van wat God op dit moment in de geschiedenis doet."
Hanna benadrukte dat de kracht van het evangelie en de werkende hand van God in deze tijd zichtbaar zijn. "Er zijn hier deze week 1300 mensen uit verschillende denominaties, verenigd door de overtuiging om Australiƫ met het evangelie te bereiken. Dat is het werk van God."
Hoewel de cijfers laten zien dat het christendom in Australiƫ terrein verliest, blijft het geloof een belangrijke pijler in het leven van veel Australiƫrs. Velen, zelfs zonder religieuze affiliatie, tonen tevredenheid over hun spirituele leven. Voor kerken als die binnen het Reach Australia netwerk, is deze tijd een kans om het evangelie opnieuw relevant te maken in een veranderende samenleving.
Praatmee