Honderden Belgen willen zich laten 'ontdopen' na uitspraken paus over abortus
Honderden Belgen hebben zich uitgeschreven als lid van de Rooms-Katholieke Kerk. In een open brief vragen zeker 500 mensen aan de kerk om hen te ‘ontdopen’, al is dat in de praktijk niet mogelijk. Wel kunnen ze zich uitschrijven bij de kerk. Directe aanleiding is wat paus Francisus over abortus heeft gezegd na een bezoek aan België.
De paus bezocht recent België en liet zich in het vliegtuig terug tegenover journalisten uit over abortus. Hij haalde daarbij hard uit naar abortusartsen: “Artsen die dit doen zijn huurmoordenaars. Daar is geen discussie over mogelijk. Een menselijk leven wordt vernietigd. Dat is moord”, stelde de paus. Ook zei de paus eerder al de voormalig Belgische koning Boudewijn zalig te willen verklaren. Boudewijn stond bkeend als een felle tegenstander van de abortus.
De uitspraken van de paus zorgden voor een storm van kritiek in België. Nu hebben meer dan 500 Belgen dus besloten om zich uit te laten schrijven bij de Rooms-Katholieke Kerk. Dat doen ze niet op de gebruikelijke manier via de eigen parochie, maar middels een uitgebreid statement in een open brief. Daarin vragen ze de kerk om hen te ‘ontdopen’ een fenomeen dat eerder al de kop opstak toen er veel misbruikzaken binnen de kerk naar buiten kwamen. Overigens wordt in deze nieuwe brief ook verwezen naar die misbruikzaken.
‘Ontdopen’ is in de praktijk echter onmogelijk, zo maakt ook priester Jan-Jaap van Peperstraten duidelijk op X. ‘Dat iemand gedoopt is, is zowel een historisch als een religieus feit. Wie uiteindelijk weer terugkomt, moet dus niet weer gedoopt worden’, antwoordt hij op de vraag of de doop ongedaan gemaakt wordt wanneer je jezelf uitschrijft als lid van de Rooms-Katholieke Kerk.
De briefschrijvers maakten van de gelegenheid direct gebruik om te eisen dat België zich nog meer van haar katholieke karakter ontdoet. Ze schrijven te willen dat de regering meer werk maakt van de scheiding tussen kerk en staat. Als voorbeeld noemen ze de nationale feestdag op 21 juli die volgens hen niet meer zou moeten beginnen met een mis.
Praatmee