Kunstmatige intelligentie wereldwijd ingezet om christenen te vervolgen
Autoritaire regimes zoals China en Iran gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om christenen en andere religieuze groepen op ongekende schaal te volgen en onderdrukken. Dit waarschuwt Stephen Schneck, voorzitter van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid, in een recente verklaring.
"De nieuwe technologieën, zoals gezichtsherkenning, bieden landen zoals China en Iran gloednieuwe manieren om religie te onderdrukken. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling die we nauwlettend in de gaten moeten houden", zegt Schneck. “In China gebruikt de Communistische Partij gezichtsherkenning om bij te houden wie religieuze diensten bijwoont. Hierdoor kunnen ze deze mensen op een niveau onderdrukken dat voorheen onmogelijk was. Het is echt Orwelliaans.”
Schneck sprak vlak voor de Internationale Conferentie over Godsdienstvrijheid in Berlijn, waar dit jaar wordt gefocust op hoe autoritaire regimes AI inzetten om religieuze groepen te controleren, vooral christenen. Hij noemt het een "enorme zorg" en benadrukt dat de wereldwijde vervolging van religieuze groepen blijft toenemen, voornamelijk door de opkomst van autoritaire regeringen.
“Autoritaire regimes willen niet dat hun burgers een andere bron van waarheid of autoriteit hebben dan de staat. Religie vormt daardoor een fundamentele uitdaging voor zulke regeringen”, aldus Schneck.
China integreert AI-technologieën in zowel militaire als sociale controlesystemen. Arthur Herman van het Hudson Institute waarschuwde recentelijk dat China’s agressieve AI-strategie gericht is op het vervangen van westerse waarden door een totalitair model. “China’s inzet van AI voor mensenrechtenschendingen, zoals bij de Oeigoeren, is een test voor een nog breder sociaal controlesysteem dat ze mogelijk kunnen exporteren naar andere autoritaire regimes", zegt Herman.
Praatmee