Beveiliging nodig bij Amsterdamse orthodox-Joodse school toont impact Jodenhaat

Sinds de terreuraanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog in Gaza kampt de Joodse gemeenschap met een grote toename van antisemitisme. De impact is enorm en het gevoel van onveiligheid groot. Op het Cheider beleven ze dat ook zo.
Het Cheider is een orthodox-Joodse school in Amsterdam-Buitenveldert, waar zo’n 150 kinderen basis- en middelbaar onderwijs volgen. Voor de stichting Vrienden van het Cheider zijn de recente ontwikkelingen een belangrijke reden om zich juist ook nu volop in te spannen om de beveiliging van deze school financieel mogelijk te maken.
Bijzondere school
Wat het Cheider tot een bijzondere school maakt, is de combinatie van zowel profaan als Joods-religieus onderwijs. Dat laatste gebeurt in overeenstemming
met de waarden en de levensbeschouwing van het orthodoxe Jodendom, waarbij het Woord van de Eeuwige als bindend wordt ervaren.
Door dit unieke profiel borgt de school de infrastructuur van de hele Joodse gemeenschap in Nederland. Ook Joden die zichzelf niet-religieus noemen, hebben hier baat bij. Immers, zonder het bewaren van de religieuze kennis gaat de Joodse traditie in Nederland uiteindelijk verloren. Bovendien maken de Joodse vakken die op de school worden gegeven, het mogelijk dat leerlingen een Joods-religieuze vervolgstudie kunnen gaan doen.
Veiligheidsmaatregelen
Door de actuele situatie in het Midden-Oosten is de veiligheidssituatie op de school ernstig verslechterd. Het is waar dat ook voor die tijd helaas altijd al veiligheidsmaatregelen nodig waren. Denk aan een groot hekwerk om de school, bekostigd door de stichting, of aan de aanwezigheid van beveiligers. Sinds 7 oktober vorig jaar is er echter meer en ander maatwerk nodig. De heftige pro-Palestijnse protesten van de laatste tijd en het feit dat Israël in de wereldpolitiek steeds meer geïsoleerd raakt, voeden de dreiging. Kort na 7 oktober moest de school meermaals enkele dagen sluiten.
Om dit in de toekomst te kunnen voorkomen, werd het gehele beveiligingsteam van de school vernieuwd. Het was een moeilijke stap om vertrouwde gezichten te moeten vervangen, maar het was onvermijdelijk vanwege de nieuwe veiligheidsexpertise die noodzakelijk is. Gelukkig komen de kinderen sindsdien meestal wel weer naar school. Als ouders door nieuwe spanningen in Israël de situatie toch niet vertrouwen, wordt in goed overleg gekeken wat mogelijk is. Het volgen van digitaal onderwijs biedt dan bijvoorbeeld een alternatief.
Mentale gevolgen
Ondertussen zijn de mentale gevolgen van de oorlog niet te onderschatten. Voor niet-Joden is dat heel moeilijk voorstelbaar, maar de trauma’s van haat waar de Joodse gemeenschap de generaties door mee kampt, zijn sinds 7 oktober weer springlevend. Iedereen in Joods Nederland realiseerde zich gelijk: dit gaat mis. De publieke opinie zal, als Israël terugslaat, omslaan in het voordeel van de Palestijnen. En dat is gebleken.
De onderhuidse angst is groot. De kinderen komen veel minder buiten en in het sociale verkeer is het constant opletten geblazen. Durf je je Joods-zijn nog te laten zien in het openbaar? Als je in vwo 6 zit en je denkt na over je vervolgstudie, ga je dan straks nog naar de Universiteit van Amsterdam? Kan ik mezelf nog zijn? Is er toekomst voor mij in Nederland? Ga je de discussie aan of houd je je doof? Wat doe je naar aanleiding van de beelden op het (Jeugd)journaal en de constante kritiek op wat Israël doet in de Gazastrook? Wat als je door media wordt bevraagd? Hoe voorkom je dat je in een slachtofferrol schiet?
Ds. G. M. van Meijeren is predikant van de hervormde gemeente te Zeist en bestuurslid van de stichting Vrienden van het Cheider. Verder lezen? Word abonnee van De Waarheidsvriend! Maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!
Praatmee