Onbedoelde zwangerschap en abortus: Schreeuw om leven start postercampagne
Schreeuw om leven organiseert in Hilversum een hulpverleningscampagne. In de week van 7 oktober wordt om aandacht gevraagd voor hulpverlening rondom onbedoelde zwangerschap en abortus. Met name wordt daarbij nadruk gelegd op de rol van de man bij onbedoelde zwangerschap en abortus en de hulpverlening die de stichting biedt vanuit Er is hulp.
Abri-campagne
In achttien bushokjes verspreid over Hilversum hangen posters van ‘Er is hulp’. De posters, met de boodschap “Onbedoeld zwanger? Er is hulp biedt ook hulp aan mannen bij onbedoelde zwangerschap en na abortus”, vestigen de aandacht op het feit dat mannen vaak buiten beeld blijven bij dit soort situaties, terwijl ook zij behoefte hebben aan ondersteuning, zo blijkt uit een veelheid aan onderzoeken. Met deze campagne wil de organisatie testen hoe effectief deze benadering is om bewustzijn te creëren en de mogelijkheden onderzoeken voor uitbreiding van deze campagne in de toekomst.
Publieksactie
In combinatie met de campagne in ABRI’s wordt er ook een publieksactie uitgevoerd. In deze week gaan vrijwilligers van de organisatie de straat op om in gesprek te gaan met voorbijgangers. De vrijwilligers delen boekenleggers uit met teksten zoals: “Ben ik vader als mijn partner koos voor een abortus?” en “Mijn wereld stortte in, ik had het hartje van ons kindje al zien kloppen. Ik begreep niet waarom mijn vriendin koos voor abortus.” Aan de hand van de posters in de ABRI’s en de boekenleggers wordt het gesprek aangegaan met voorbijgangers. Het doel is om bewustwording rondom de rol van de man bij onbedoelde zwangerschap en abortus te vergroten en mensen te informeren over de hulpverlening die beschikbaar is voor zowel mannen als vrouwen. Hiermee hopen we bij te dragen aan een betere vindbaarheid voor Er is hulp.
Arthur Alderliesten (directeur Schreeuw om leven): "Onvoldoende erkenning voor de positie van de man en zijn betrokkenheid kan zorgen voor psychosociale gevolgen na een abortus. Dat maakt dat we aandacht vragen voor zijn positie ook hem bewust wijzen op de mogelijkheid van hulp. Wanneer een man zijn rol bij een onbedoelde zwangerschap wordt gegund, komt dat niet alleen het welzijn van de man ten goede, maar is er ook meer hoop tot behoud van de zwangerschap en het voorkomen van een abortus. Dat lijkt me winst aan alle kanten."
Waarom deze actie?
Mannen worden vaak over het hoofd gezien in discussies en hulptrajecten rondom onbedoelde zwangerschap en abortus. ‘Er is hulp’ wil dit doorbreken door niet alleen vrouwen, maar ook mannen actief te benaderen en te wijzen op de ondersteuning die zij kunnen krijgen. Veel mannen weten niet waar zij terecht kunnen met hun vragen of emoties bij een onbedoelde zwangerschap of na abortus. Door deze campagne hoopt de organisatie hier verandering in te brengen.
Praatmee