Pakistaanse moeder smeekt om hulp na gedwongen bekering tienerzoon: "Zie de angst in zijn ogen"
Een 17-jarige christelijke jongen uit Pakistan is door zijn islamitische werkgevers gedwongen om zich te bekeren tot de islam en wordt tegen zijn wil vastgehouden. Dat vertelt zijn moeder Samina Javed tegenover Morning Star News.
De jongen, Samsoon Javed, begon in november te werken bij een gasbedrijf in Punjab, eigendom van Usman Manzoor. Zijn moeder, die als baksteenarbeider werkt, maakt zich sinds juli zorgen over zijn veranderde gedrag, toen hij ook voor de broer van Manzoor, Umar, ging werken.
"Samsoon begon ons te vermijden en sprak nauwelijks met ons of zijn broers en zussen", vertelt Javed. "We voelden dat er iets niet klopte, maar hij wilde niets zeggen." In september kwam de schok. Samsoon kwam niet meer thuis van zijn werk. "Toen we naar de winkel van Umar gingen om te vragen waar Samsoon was, kregen we te horen dat hij moslim was geworden en niet meer bij ons wilde wonen", vertelt Javed. "We smeekten om met hem te spreken, maar Umar weigerde en stuurde ons weg."
Pas na een paar dagen kregen ze de kans om hun zoon te zien toen Umar niet aanwezig was. "Samsoon keek ons niet aan en bleef stil toen we hem vroegen naar zijn bekering. Het was duidelijk dat hij bang was en onder druk stond. Hij zei dat we moesten vertrekken omdat Umar anders boos zou worden."
Volgens Javed hebben de broers Samsoon meegenomen naar een islamitische geestelijke, waar hij onder druk werd gezet om zijn christelijk geloof op te geven. "Ik zie de angst in zijn ogen", zegt ze. "Hij wordt vastgehouden tegen zijn wil, dat weet ik zeker. Zodra hij vrij is, zal hij de waarheid vertellen."
Javed smeekt om hulp. "We zitten in een moeilijke situatie. Geen enkele moslim zal ons helpen vanwege Samsoons zogenaamde bekering. We hebben de steun van kerkelijke leiders en mensenrechtenorganisaties nodig om juridische stappen te ondernemen."
Gedwongen bekeringen in Pakistan
Hoewel gedwongen bekeringen van christelijke jongens zeldzaam zijn in Pakistan, worden meisjes en jonge vrouwen vaak ontvoerd, gedwongen zich te bekeren en vervolgens uitgehuwelijkt aan moslims. Deze bekeringen worden vaak onder dreiging van geweld uitgevoerd, maar de autoriteiten grijpen zelden in.
"Er is een toename van gedwongen religieuze bekeringen omdat daders ongestraft blijven", zegt mensenrechtenactivist Napolean Qayyum. "Onder dreiging van geweld of beloftes van financiële voordelen worden minderheden gedwongen zich te bekeren. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen en jongens."
Javed hoopt dat haar zoon binnenkort veilig naar huis kan komen en dat de kerk en mensenrechtenorganisaties hun stem laten horen tegen deze schending van godsdienstvrijheid. "We bidden voor zijn veiligheid", zegt ze. "Alleen met Gods hulp kunnen we deze beproeving doorstaan."
Praatmee