Mexicaanse christenen keren vijf maanden na gedwongen verdrijving terug naar huis
Meer dan 150 protestantse christenen, die vijf maanden geleden met geweld uit hun huizen in de Mexicaanse staat Hidalgo werden verdreven, zijn teruggekeerd. Dat meldt The Christian Post. Hun terugkeer bleek mogelijk nadat de gemeenschap en lokale dorpsleiders tot een akkoord kwamen, stelt Christian Solidarity Worldwide (CSW).
De ontheemden, waaronder meer dan 70 kinderen en baby's, konden eindelijk terugkeren naar hun dorpen Rancho Nuevo en Coamila, waar de spanningen rond hun religieuze overtuigingen tot ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid hadden geleid.
De situatie escaleerde op 26 april, toen dorpsleiders, voornamelijk rooms-katholieken, de elektriciteit van de protestantse minderheid afsloten, een kerk beschadigden en de toegang tot hun woningen blokkeerden. Gedurende hun ballingschap leefden de christenen onder erbarmelijke omstandigheden, eerst in een gemeentegebouw en later in een sportcomplex. Ze waren afhankelijk van lokale kerken voor voedsel en gebruikten rivierwater voor hun hygiƫne, wat leidde tot ziekten en infecties.
Met de hulp van de nieuw gekozen gemeenteregering en sleutelpersonen zoals Guillermo Olivares Reyna, staatssecretaris van Hidalgo, en Margarita Cabrera RomƔn, directeur van religieuze zaken, werd een overeenkomst bereikt. Onder de voorwaarden werden de elektriciteit en het water hersteld in de huizen van de protestantse gemeenschap, en de christenen kwamen overeen om hun bijdragen aan de gemeenschapsfondsen te hervatten, die zij sinds 2015 hadden stopgezet.
Pablo Vargas, nationaal directeur van Impulso18, prees de oplossing: "We zijn verheugd over het akkoord dat de terugkeer van meer dan dertig religieuze minderheidsfamilies naar Coamila en Rancho Nuevo heeft mogelijk gemaakt. We erkennen de inspanningen van de staats- en gemeentelijke overheden om een oplossing te vinden die de vrijheid van religie voor iedereen waarborgt."
Ook Anna Lee Stangl van CSW benadrukte het belang van het akkoord: "Deze overeenkomst laat zien wat er mogelijk is als de overheid politieke wil toont en de tijd en middelen investeert om de vrijheid van religie of geloof te beschermen."
Religieuze intolerantie in de regio wordt vaak beĆÆnvloed door de Law of Uses and Customs, een wet die inheemse gemeenschappen toestaat zichzelf te besturen, maar die soms in strijd is met nationale en internationale mensenrechten. Hoewel de Mexicaanse grondwet vrijheid van godsdienst waarborgt, blijft handhaving zwak, wat leidt tot herhaaldelijke conflicten zoals in Rancho Nuevo en Coamila.
Historisch gezien hebben lokale autoriteiten druk uitgeoefend op protestantse minderheden om deel te nemen aan rooms-katholieke festiviteiten en gebruiken, wat vaak leidde tot ernstige mensenrechtenschendingen. Naast deze religieuze spanningen is de vervolging van christenen in Mexico ook toegenomen door drugskartelgeweld. Open Doors USA meldt dat Mexico steeds hoger op de ranglijst van landen met christenvervolging komt te staan.
Praatmee