Christenen in Bangladesh bedreigd door moslims met zwaarden en geweren
In Bangladesh worden christenen en andere religieuze minderheden steeds vaker bedreigd door extremistische moslimgroepen. Een waakhond voor vervolging, Christian Solidarity International (CSI), waarschuwt voor de groeiende gevaren waar deze gemeenschappen mee te maken hebben.
“Ongeveer een maand geleden, na weken van bloedige protesten en hard ingrijpen door de overheid, werd de regering van Bangladesh in feite omvergeworpen door een militaire staatsgreep", zegt Joel Veldkamp, hoofd internationale communicatie bij CSI, in een interview met CBN News.
Na de staatsgreep brak chaos uit in het land, waarbij moslims, hindoes, boeddhisten en christenen door georganiseerde extremistische groepen werden aangevallen. "Er ontstond een week van rellen, waarbij groepen islamitische extremisten voor chaos zorgden", voegt Veldkamp toe.
De situatie verslechterde snel nadat de premier van Bangladesh, Sheikh Hasina, door protesten gedwongen werd te vluchten naar India. Door het geweld kwamen maar liefst 600 mensen om het leven. Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus werd aangesteld om de orde te herstellen, maar de onrust houdt aan, meldt Voice of America.
Bangladesh, een overwegend islamitisch land, kende lange tijd een seculier en tolerant bestuur, maar nu groeit de angst voor een escalatie van geweld. "We maken ons grote zorgen dat nu de overheid is omvergeworpen, de poorten openstaan voor wijdverspreid geweld door islamisten en jihadisten tegen christenen, hindoes en andere niet-moslims", aldus Veldkamp.
Een schrijnend voorbeeld is het verhaal van een projectpartner van CSI die uit Bangladesh moest vluchten voor zijn leven. "Vijf dagen na de staatsgreep kwam een groep islamitische extremisten naar zijn huis, zwaaiend met zwaarden en geweren", vertelt Veldkamp. “Ze zeiden: 'Dit wordt een 100 procent moslimland. Er is geen plaats voor hindoes of christenen. Je moet vertrekken.'"
Terwijl hij vluchtte, zag hij hoe huizen van christenen in zijn buurt werden gemarkeerd met kruizen, zodat extremisten wisten waar ze hun aanvallen op konden richten. Ook getuigde hij van aanvallen op mensen op straat, die hij naar eigen zeggen "nooit zal vergeten".
Daarnaast zijn er talloze kerken aangevallen en zijn alle christelijke scholen gesloten. Veldkamp vertelt verder: "De extremisten bedreigen leraren en eisen dat zij de hijab dragen, zoals voorgeschreven in de islamitische wet."
Praatmee