Christenen Burkina Faso zuchten onder islamitisch geweld: "We leven in constante terreur"

Dagelijks leven 11 september 2024 5 minuten Kerk in Nood
Burkina Faso
ACN

In slechts tien jaar tijd is Burkina Faso een epicentrum van terroristisch geweld geworden. De regering heeft geen controle over ruim 40 procent van het land. De katholieke Kerk blijft echter materiële en geestelijke steun bieden. Twee Burkinese priesters delen hun vreselijke ervaringen en getuigenissen over het geweld met Kerk in Nood (ACN).

“De situatie is nijpend,” vertelt priester Bertin Namboho tijdens een persconferentie georganiseerd door de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN). “We leven in constante terreur. Iedereen kent wel iemand die ontvoerd of vermoord is. De terroristen in Burkina Faso zijn net zo gevaarlijk als Boko Haram in Nigeria was. Als je ‘s ochtends vertrekt, kun je er niet zeker van zijn dat je ‘s avonds nog in leven bent,” aldus pr. Bertin, de econoom van het bisdom Nouna. Hij legt uit dat hij onderweg drie keer door terroristen is tegengehouden en dat een van zijn ooms vorig jaar is vermoord.

Gevaarlijke missie
Toen pr. Jean-Pierre Keita eind 2022 werd benoemd tot pastoor in Tansila, een parochie die eerder zwaar was getroffen door terroristische aanslagen, waarschuwden mensen hem dat hij zichzelf in gevaar bracht. “Maar mijn grootste zorg op dat moment was niet het gevaar dat ik liep, maar hoe ik mijn pastorale missie naar behoren zou kunnen uitvoeren", legt hij uit.

Ontvoerd, maar vrijgelaten
Eind mei 2023, slechts een maand na de moord op zijn broer, werd hij ontvoerd door terroristen. “Toen ze me meenamen naar het bos, doorzochten ze mijn tas en vonden ze priesterlijke voorwerpen zoals een albe, een stola en ceremonieel voorwerpen. Ik loog er niet over dat ik een priester was. Ondanks de bedreiging, legde ik hen de betekenis van elk van deze voorwerpen uit. Na een paar uur lieten ze me vrij.”

Alleen al in de afgelopen vijf maanden hebben er acht aanvallen plaatsgevonden in het parochiegebied van pater Jean-Pierre. Onlangs, op 15 april 2024, kreeg de gemeenschap van Tansila van een groot aantal terroristen de opdracht om de stad voor 19:00 uur te verlaten. Ze hadden geen tijd om hun spullen te verzamelen. Hun bezittingen werden geplunderd, waaronder de pastorie, de kerk, het altaar, het tabernakel en alle religieuze symbolen. Alle gebouwen werden leeggehaald.

Infuus van baby gestolen
“Ik heb één herinnering die nooit zal vervagen: de terroristen braken in de kliniek in en verwijderden de infuusslangen van de patiënten, zelfs die van een baby die ik zou dopen. Ze verwijderden de slang en hij stierf. Als pastoor van zielen doet zo’n situatie je hart bloeden", legt de priester uit. Twee dagen na de aanval stelde het leger het gebied veilig en werd de bevolking gevraagd om terug te keren. “Toen ik de schade zag en de verwoeste kerk, barstte ik in tranen uit", zegt pater Jean-Pierre. “Ik begreep het lijden van het volk van Israël toen de Tempel werd verwoest. Je krijgt het gevoel dat je je religieuze identiteit, je waardigheid kwijt bent. En te midden van dit alles vragen we ons af: Waar is onze God?”

“Als ik alleen ben, huil ik”
Sinds de aanval zijn er soldaten in Tansila gebleven om de teruggekeerde inwoners te beschermen. Maar dat heeft de terroristen er niet van weerhouden om andere gemeenschappen in de parochie van pater Jean-Pierre aan te vallen. “Als pastoor van een parochie die zo’n vreselijke aanval te verduren heeft gehad, gedraag ik me sterk als ik met deze christenen praat, om hen aan te moedigen. Maar als ik alleen ben, huil ik. Het is heel moeilijk.”

Vóór de aanval van 15 april, op Kerstavond 2023, werden de inwoners van zes dorpen in de parochie uit hun huizen verdreven. “Dat was een heel donkere Kerstmis. Ze deden het gebruikelijke, ze plunderden alles en wat ze niet nodig hadden, verbrandden ze om de mensen uit te hongeren.”

Onderschept door extremisten
Tijdens de persconferentie vertelde pr. Bertin dat Nouna tussen 2022 en 2024 door extremisten geblokkeerd werd, zonder elektriciteit en zonder voorraden behalve de voorraden die door militaire konvooien werden toegelaten. Als econoom van het bisdom moest hij daardoor soms de stad uit om naar een werkende bank in Dedougou te gaan, waarbij hij meerdere keren door extremisten werd onderschept. “Aan de kant gezet worden door vijf of zes terroristen met geweren is beangstigend. Ze stelden me verschillende vragen, zoals wat mijn werk was. Je kunt nooit weten wat ze zullen doen als ze ontdekken dat je een priester bent, maar ik kon niet liegen.”

De priester legde uit hoe op 25 december de stad Nouna en drie plaatselijke parochies werden aangevallen. “De burgerbevolking lijdt altijd onder terroristische aanvallen. Maar als ze kerken en parochiehuizen vernielen en je de klokken niet mag luiden voor de mis, moet je je afvragen wat de motivatie achter hun acties is.”

Scholen twee jaar gesloten
De scholen in de omgeving van Nouna zijn al meer dan twee jaar gesloten. Pastoor Jean-Pierre denkt niet dat de school in Tansila dit jaar zal openen. “Na de verwoesting van de scholen lijkt het me erg moeilijk om een nieuw schooljaar te organiseren met adequate omstandigheden.” Bovendien legt pr. Bertin uit dat veel kinderen niet kunnen betalen voor de weinige scholen die nog open zijn, vanwege de armoede en honger die het terrorisme veroorzaakt.

Hoewel de toekomst er somber uitziet – de priesters zeggen allebei dat het aantal terroristen niet afneemt – blijven de Burkinabe erg dicht bij God en bloeien de roepingen. “Ook al is het gevaarlijk om samen te komen om te bidden, de mensen blijven elkaar ontmoeten en hun geloof beleven. In juli zijn er twee nieuwe priesters gewijd in het bisdom", vertelt pr. Bertin. Pastoor Jean-Pierre is het met hem eens: “We hebben hoop, want ondanks alle aanvallen hebben de mensen hun geloof behouden. Wij geloven in een betere toekomst, in een wereld in vrede. Wij geloven in de Vredevorst.”

“Dankbaar dat jullie geraakt zijn”
“We zijn dankbaar voor alle mensen die geraakt zijn door deze wanhopige situatie waarin we ons bevinden en die ons helpen waar ze kunnen. Bedankt mensen van Kerk in Nood, want jullie helpen ons niet alleen met materiële goederen, maar ook met gebed. Het is heel belangrijk om te weten dat we er niet alleen voor staan. We doen een beroep op alle mensen van goede wil die zich inzetten voor vrede, om niet medeplichtig te worden aan het verergerende terrorisme in Burkina Faso: We zijn allemaal broeders op deze aarde! Elke dag bidden we voor de slachtoffers, voor de bekering van onze eigen harten en voor de bekering van onze aanvallers”.

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Troonrede
Nieuws

Zo reageren ChristenUnie en SGP op de Troonrede

Het asielsysteem moet sneller, strenger en soberder, zegt koning Willem-Alexander namens de regering in de troonrede. Hij zegt dat migratie een grote druk zet op de voorzieningen in Nederland en dat vooral in de asielketen de problemen "urgent" zijn.

SGP logo
Nieuws

Politieke peiling Ipsos: SGP levert twee zetels in

In de Ipsos I&O-zetelpeiling, in de week van Prinsjesdag, komt de PVV opnieuw naar voren als grootste partij. De partij van Wilders zou nu kunnen rekenen op zo’n 42 zetels. De SGP daalt van vier naar twee zetels, terwijl de ChristenUnie er een zetel

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren roepen partij op om te stoppen met sociale medium X

PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) roept ChristenUnie op verantwoordelijkheid te nemen voor haar aanwezigheid op sociale media zoals X. Zolang X een bron is van misleidende nieuwsberichten en polarisatie omdat ze zich niet houden aan de Europese ric

Red de giftenaftrek
Nieuws

Giftenaftrek: goed nieuws voor ChristenUnie, kerken en goede doelen

De geplande versobering van de giftenaftrek wordt bijna volledig geschrapt. Voor ondernemers die giften doen, vervalt het fiscale voordeel voorlopig, maar voor particulieren blijft de giftenaftrek volledig in stand, meldt het Nederlands Dagblad. Deze

paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus: "Alle religies banen een weg tot God"

Tijdens een driedaags bezoek aan Singapore verklaarde paus Franciscus dat "alle religies een weg tot God banen". Deze opmerking leidde tot felle reacties van verschillende religieuze leiders. De uitspraak werd gedaan tijdens een interreligieuze bijee

Gratia Pello
Nieuws

Indonesische christen vrijgelaten na vermeende belediging profeet Mohammed

De christelijke apologeet Gratia Pello is voorwaardelijk vrijgelaten nadat hij meer dan een jaar in een Indonesische gevangenis verbleef. Hij zat vast op beschuldiging van godslastering wegens vermeende belediging van de islamitische profeet Mohammed

Judith
Video

Judith had suïcidale gedachten: "Maar God had een plan met mijn leven"

Al sinds haar jeugd worstelt Judith met depressieve gedachten. "Het dieptepunt was toen ik rond de 20 jaar was. Toen ben ik een tijdje opgenomen geweest in een kliniek vanwege depressies. Ik had toen ook last van suïcidale gedachten. Gelukkig was God

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat God ons niet langer als zondaren ziet als we in Christus zijn

"In eenheid met het Lam van God ziet God jou nu als rein, heilig, rechtvaardig en volmaakt", aldus Wilkin van de Kamp. In de 99e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' merkt de spreker en schrijver op dat God ons niet langer als zondaren ziet

Meerartikelen

Piet Vergunst
Verdieping

Enny de Bruijn probeert de ervaring van een psalm over te brengen

Als we de psalmen kwijtraken, ook in de gemeenten, is dat een verarming, zegt Enny de Bruijn. "Het allermooiste vind ik dat ze eerlijk zijn, dat alle kanten van het geloofsleven aan de orde komen." Zelf publiceert ze nu een bundel met 25 psalmen in h

ds. M. Messemaker
Video

Deze psalm leest ds. Messemaker vaak met depressieve mensen

"Soms ga ik bij mensen op bezoek die last hebben van depressiviteit. Als dominee kun je dan wel honderd keer zeggen dat 'je moet geloven in God' of 'dat je je vertrouwen op Hem moet stellen'. Maar dat helpt op dat moment gewoon niet. Daarvoor is het

Cvandaag podcast
Podcast

Predikant windt zich op over de NOS: terecht? Jan-Willem Grievink antwoordt

'De NOS werkt hard mee aan de toename van antisemitisme in Nederland', stelde dominee Oscar Lohuis. Hij stoorde zich onlangs aan 'valse berichtgeving' van de NOS over de oorlog in Israël en Gaza. Windt de predikant zich terecht hierover op? Deze vraa

Geloofwaardig opvoeden
Nieuws

Geloofwaardig opvoeden organiseert symposium in Gouda en Apeldoorn

Het symposium dat Geloofwaardig opvoeden, Elke Dag Nieuw en Driestar educatief organiseren voor opvoeders, wordt dit jaar in Gouda én Apeldoorn georganiseerd. Dit vanwege de grote behoefte aan toerusting onder opvoeders. Een ingewikkeld thema – wat z

Villavie
Nieuws

Villavie organiseert in Ede event voor christelijke vrouwen

Op zaterdag 5 oktober 2024 organiseert Villavie een event voor christelijke vrouwen in de Schuilplaats in Ede. Deze dag staat in het teken van bemoediging, God en elkaar ontmoeten en genieten. Op het event komt zangeres Pearl Jozefzoon, bekend van de

De Leerlingen
Boekfragment

Jezus wijst vrome praatjes en schijnheilig gedrag af

In de basis gaat het er bij Jezus om dat andere mensen bij alles wat je doet en deelt niet weglopen met het idee: die vrouw, die man, heeft het helemaal voor elkaar. Die drang naar status wijst Jezus af. Jezus zegt: Wees goed voor andere mensen. Maar

Prof. dr. Willem J. Ouweneel
Column

Een nieuwe serie over Bijbelse profetieën: waarom is dat nodig?

Het komende seizoen hoop ik in Waddinxveen acht lezingen te houden over de toekomst van de wereld in het licht van de Bijbelse profetieën. Aanstaande vrijdag staat mijn eerste lezing over ‘Het verleden van Israël’ op het programma. Lezingen houden ov

Echtpaar Hoekman
Nieuws

Ds. A. Hoekman als missionair pastor aan de slag vanuit Midwolda

De christelijke gereformeerde kerk in Midwolda heeft vorige week, in samenwerking met het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC), een beroep uitgebracht op ds. A. Hoekman naar art. 6 van de kerkorde als missionair pastor voor Noordoost Groningen. Ds. Hoe

Pakistaans hooggerechtshof
Nieuws

Pakistaans Hooggerechtshof spreekt zich uit over ontvoerde christelijke meisjes

Het Hooggerechtshof in Pakistan heeft de politie bevolen om twee christelijke zussen te bevrijden. De meiden, van 13 en 18 jaar, werden gedwongen tot de islam bekeerd en zijn getrouwd met hun ontvoerders, aldus de advocaat van de familie, volgens Mor

Ds. M. Maas
Video

Leven we langer als we onze ouders eren? Ds. Maas geeft antwoord in preekfragment

In het vijfde gebod staat: 'Eert uw vader en uw moeder opdat uw dagen verlengd worden in het land dat de Heere uw God geeft.' Maar in hoeverre klopt het dat je langer zal leven als je je ouders eert? Ds. M. Maas stond onlangs in een preek bij het vij

Harris en Trump
Nieuws

Paus Franciscus kritisch op presidentskandidaten Trump en Harris: "Zijn beiden tegen het leven"

Paus Franciscus uitte vrijdag scherpe kritiek op de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump (Republikeinen) en Kamala Harris (Democraten). Hij sprak van "anti-leven beleid", verwijzend naar abortus en migratie. Hij adviseerde Amerikaanse kathol

Ds. T. Overbeeke
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormde gemeente Barneveld: ds. T. Overbeeke

De hervormde gemeente (wijk 1) in Barneveld verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. T. Overbeeke (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Reeuwijk. In de Oude Kerk volgt Overbeeke de naar Sliedrecht verhuisde ds. S. J. Verheij op. Ook de h