Ds. Koppelaar wijst op Bijbeltekst over rijkdom: "De wortel van alle kwaad"

Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek stil bij het thema rijkdom. Zo wees de hersteld hervormde emeritus-predikant onder meer op de onverzadigbaarheid en arrogantie die de kop kunnen opsteken als je rijk bent. Volgens Koppelaar is ware rijkdom alleen in God te vinden.
"Wat doe ik met mijn rijkdom? De tekst, met name vers 18, geeft daar antwoord op. Maar zover zijn we nog niet. In vers 17 staat: āBeveel den rijken in deze tegenwoordige wereld, dat zij niet hoogmoedig zijn, noch hun hoop stellen op de ongestadigheid van de rijkdomā. Laten we maar eerlijk zeggen zoals het is. Als de rijkste mens van deze gemeente sterft, dan gaat dat geld naar de begrafenisondernemer en naar de familie. We zeggen dan heel gemakkelijk: āIn een doodskleed zitten geen zakken' en 'je kunt niks meenemen, dominee.ā We weten het allemaal. Maar als het zover komt dan realiseer je je: 'Waar heb ik nu eigenlijk voor geleefd? Ging het om het geld, de status, de eer, het aanzien of ging het in mijn leven om iets anders?'", aldus de predikant op basis van 1 TimotheĆ¼s 6.
"Dat is een bange vraag die zich vaak voordoet bij sterfbedden. Ik hoorde iemand die zeer bemiddeld was zeggen: āDominee, ik vrees dat ik te horen krijg: 'Je hebt rijkelijk geleefd op de aarde.' Het is niet makkelijk om rijk te zijn en tegelijkertijd in Christus te geloven. Uit wat ik hoor van mensen die dat meemaken, ben ik daar wel achtergekomen. Het is soms veel gemakkelijker om weinig te hebben en misschien net boven de armoedegrens te zitten. Er zijn veel meer minder verleidingen, zoals die in vers negen en tien staan: āDwaze schadelijke begeerlijkheden welke de mensen doen verzinken in verderf en ondergang. Want de geldgierigheid is een wortel van allerlei kwaad.ā
Een wortel van allerlei kwaad. Johannes Chrysostomus zegt dat er daarbij ook het gevaar op de loer ligt dat je je superieur gaat voelen ten opzichte van anderen. Ik zat laatst nog te denken: waarom zou ik niet van die prachtige gouden manchetknopen aanschaffen? Niet dat ik ze zo makkelijk zo kunnen betalen, maar je zou ervoor kunnen sparen. Of moet ik dat nou juist niet doen? Is het niet beter als ik mijn opgespaarde geld geef aan ZOA en Woord en Daad? Dat soort dingen denken we allemaal wel eens, nietwaar? Het gevaar ligt zo op de loer om je niet al superieur te voelen aan een ander als je met een Rolex-horloge rondloopt in plaats van een klokje van 50 euro.
Die arrogantie, waar de vroege kerk al op wees, dat is de oerzonde van het paradijs. De trots. Ik weet niet of u 's avonds uw zonden belijdt of u dit wel eens zegt: 'Heere, vergeef mij mijn trots. Ik heb vandaag toen ik die en die tegenkwam gedacht: gelukkig ben ik niet zoals hem of haar.' Is dit niet de zonde die het meest dicht bij ons ligt? Geldgierigheid is een wortel van allerlei kwaad, vooral die trots en die onverzadigbaarheid.
Paulus spoort de rijken aan om niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet te stellen op de onzekerheid van de rijkdom, maar op de levende God. De levende God. Waarom zegt hij niet gewoon 'God'? Omdat hij vooral hier wil benadrukken: het leven, het grote genieten, het heilgenot is in God. Als je echt wil genieten, dan zul je de Heere moeten leren kennen", aldus Koppelaar.
In onderstaande video is het preekfragment van ds. J. Koppelaar terug te zien. Onderstaande beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Dagelijks plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische predikanten uit verschillende kerkverbanden.
Praatmee