Gerechtelijke strijd om transgender-leerling: leraar opnieuw gevangengezet
De christelijke leraar Enoch Burke is voor de derde keer gevangengezet nadat hij een gerechtelijk bevel negeerde om weg te blijven van Wilson's Hospital School in County Westmeath. Dat meldt Christian Today. De leraar werd in augustus 2022 geschorst nadat hij weigerde een transgender-leerling bij diens nieuwe voornaam aan te spreken.
Een rechter van het Hooggerechtshof in Dublin besloot maandag om Enoch Burke terug te sturen naar de Mountjoy-gevangenis wegens minachting van de rechtbank. De Ier werd eerder al twee keer opgesloten omdat hij, ondanks gerechtelijke bevelen, bleef verschijnen op de school.
De leraar werd in augustus 2022 geschorst door de school omdat hij weigerde de nieuwe naam en het 'they' voornaamwoord van een transgender-leerling te gebruiken. Burke hield zich niet aan de schorsing en bleef lesgeven. De school verzocht daarop om gerechtelijke bevelen om hem van het terrein te kunnen weren.
In september 2022 werd hij voor het eerst opgesloten in de Mountjoy-gevangenis omdat hij het bevel om niet op het schoolterrein te verschijnen had genegeerd. Hij werd later vrijgelaten, maar kwam in september van het volgende jaar opnieuw in de gevangenis terecht nadat hij wederom op de school verscheen. In juni van dit jaar werd hij opnieuw vrijgelaten, maar kreeg hij de waarschuwing om niet terug te keren naar de school zolang het gerechtelijk bevel van kracht bleef.
Op 22 augustus, bij het begin van het nieuwe schooljaar, negeerde Burke opnieuw het bevel en verscheen hij bij de school. Tot nu toe heeft hij meer dan 400 dagen in de gevangenis doorgebracht. In een interview met Sky News gaf hij toe dat het leven achter tralies "heel moeilijk" is, maar benadrukte dat hij zijn religieuze vrijheid verdedigt.
"Ik geef les aan iedereen die voor mij staat. Ik geef les aan elke student", verklaarde Burke. "Maar wanneer mij wordt opgedragen dat ik mijn religieuze overtuiging niet meer mag hebben, dat ik moet geloven in transgenderisme in plaats van mijn simpele geloof, dat alleen man en vrouw bestaan, is dat simpelweg een schending van mijn rechten."
De zaak wordt op 11 oktober opnieuw behandeld.
Praatmee