Boudewijn deelt getuigenis: "Ik voel me bevrijd van de bolwerken waarin ik vastzat"

Video 20 augustus 2024 6 minuten Jeffrey Schipper
Boudewijn
YouTube

"Ik kreeg het idee dat als ik wel tot de uitverkorenen zou behoren, het niet uitmaakte hoe ik leefde." Boudewijn groeide op in een kerk die behoort tot de rechterflank van de reformatorische gezindte. Dit leven ontvluchten gaf hem geen vrede. Na auto-ongeluk en het overlijden van zijn vrouw, kwam er een bijzondere zoektocht in zijn leven op gang. "Nu zie ik God niet langer als iemand die mij zal straffen, maar als Iemand die genade kan geven", vertelt de Zeeuw eerder dit jaar tijdens een conferentie van Stichting Heart Cry.

Boudewijn groeide op in een kerk die behoort tot de rechterflank van de reformatorische gezindte. "Opgroeien in een streng reformatorische omgeving is zeker niet verkeerd. Het heeft me zeker veel Bijbelkennis bijgebracht. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik veel bijbelteksten uit mijn hoofd ken. Ik wil respectvol blijven spreken over de mensen die een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld, inclusief mijn ouders. Ik en mijn twaalf broers en zussen zijn in een liefdevol gezin opgevoed."

Streng in de leer
Als ik terugdenk aan mijn tienerjaren, had ik een bepaald godsbeeld dat diep verankerd was in de leer van de kerk. Maar naarmate ik ouder werd, merkte ik dat ik me steeds verder verwijderde van die geloofsovertuigingen. Mijn puberteit was een tijd van rebellie, waarin ik zelfs binnen de reformatorische gemeenschap als een buitenbeentje werd gezien, vooral op het gebied van kledingvoorschriften.

"In Kruiningen ging slechts één procent van de mensen naar het avondmaal."

De boodschap in de kerk had een grote impact op mij toen ik zestien, zeventien jaar oud was. In Kruiningen ging slechts één procent van de mensen naar het avondmaal. De meeste mensen bezochten wel de kerk, maar heel weinigen namen deel aan het avondmaal. Het onderwerp van de uitverkiezing werd vaak besproken, en ik begon te denken dat de kans heel klein was dat ik daarbij hoorde. Ik kreeg het idee dat als ik wel tot de uitverkorenen zou behoren, het niet uitmaakte hoe ik leefde. God zag ik altijd als een hogere macht die mij ooit zou straffen, niet als een liefdevolle God.

Als kind had ik geleerd om te bidden om bekering. Dat was het enige waar ik voor bad. Verder baden we aan tafel, lazen we na het eten uit de Bijbel en dat was het dan. Naarmate ik ouder werd, bleef ik deze rituelen volgen, maar de persoonlijke relatie met God ontbrak. Ik ging naar de kerk, deed mee aan catechisatie en leerde Bijbelteksten uit mijn hoofd. Maar ondanks al deze inspanningen, voelde ik een leegte."

Vluchten uit de refogezindte
"Toen ik 17 jaar was, besloot ik me stiekem op te geven voor militaire dienst. Ik wilde uit die strenge bubbel stappen. In het leger raakte ik gewend aan een leven van uitgaan, drinken en blowen. Ik raakte verslaafd aan popmuziek en andere dingen. Na mijn militaire dienst zette ik dat leven voort, wat me veel vrienden opleverde. Maar diep vanbinnen voelde ik een voortdurende strijd. Soms huilde ik 's nachts van ellende omdat ik wist dat dit leven niet goed voor me was, maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen.

"Soms huilde ik 's nachts van ellende omdat ik wist dat dit leven niet goed voor me was, maar ik wist niet hoe ik eruit moest komen."

Op een avond, twee weken voor mijn 23e verjaardag, kwamen we uit de discotheek. We hadden allemaal veel gedronken, ook de chauffeur. In Zeeland zijn er veel dijken en we raakten in een bocht van de weg af, botsten tegen een boom en vlogen met de auto naar beneden. Wonder boven wonder gebeurde er niets met mij. Ik zat zonder gordel achterin de auto, maar kwam er zonder een schrammetje vanaf. Twee jaar daarvoor was op precies dezelfde plek een dodelijk ongeluk gebeurd. Die nacht voelde ik heel sterk dat God me waarschuwde: als je zo doorgaat, loopt het niet goed af. Vanaf dat moment besloot ik mijn leven te veranderen. Ik verloor mijn vrienden, maar dat maakte me niet uit."

Een ander leven
"Na deze ervaring begon mijn leven te veranderen. Ik ontmoette een vrouw die later mijn vrouw zou worden. Ze kwam uit dezelfde cultuur als ik, maar leefde een meer 'lightversie' van het strenge geloof waarin we waren opgevoed. We trouwden en zetten ons leven voort zoals onze ouders dat deden, maar met enige verzachting van de strenge regels.

De afgelopen jaren zijn er echter dingen veranderd in mijn leven. Mijn vrouw overleed na een jaar van ziekte. Al die jaren dat we samen waren, had ik altijd het gevoel dat er iets niet klopte in ons geloof. Het was alsof iedereen om me heen tevreden was zolang ik netjes leefde, maar niemand vroeg ooit of mijn ziel gered was en of ik een persoonlijke relatie met God had.

"Mijn vrouw getuigde op haar sterfbed van haar liefde voor God en haar vertrouwen dat ze voor eeuwig bij Hem zou zijn."

Zeven jaar geleden brak er een enorme ruzie uit binnen de kerk. De situatie escaleerde zo erg dat het de voorpagina's van de kranten haalde en zelfs de politie ingreep om de orde te bewaren. Dit maakte iets in mij los. Ik begon te twijfelen aan de kerkelijke leiders die ik altijd zo hoog had gehouden. Voor het eerst begon ik me af te vragen of zij wel alles beter wisten dan ik.

Na het overlijden van mijn vrouw, die altijd een groot voorbeeld voor me was geweest, begon ik steeds meer te worstelen met mijn geloof. Ze getuigde op haar sterfbed van haar liefde voor God en haar vertrouwen dat ze voor eeuwig bij Hem zou zijn. Dit raakte me diep en zette me aan het denken over mijn eigen relatie met God.

In de jaren na haar dood begon ik steeds meer vragen te stellen. Ik voelde dat ik in de kerk de antwoorden niet kon vinden. De boodschap kwam niet meer binnen. In augustus 2022 bereikte ik een dieptepunt. Ik besloot te stoppen met de kerk en met God. Maar in de nacht voor de eerste zondag dat ik niet meer naar de kerk wilde gaan, liet God me zien dat er ook voor mij hoop was. Dit was het moment dat ik God niet langer zag als iemand die mij zou straffen, maar als Iemand die genade kan geven."

"Ik voel me bevrijd van de bolwerken waarin ik vastzat, en ik ervaar een diepe vreugde en vrede die ik nog nooit eerder heb gekend."

Een hernieuwde zoektocht
"Vanaf dat moment begon ik opnieuw te zoeken naar God. Ik bezocht verschillende kerken en conferenties, op zoek naar antwoorden. Tijdens een conferentie ontmoette ik mensen die oprecht liefde voor God en hun medemens toonden. Dit raakte me diep en gaf me nieuwe hoop.

Een belangrijke keerpunt kwam toen ik tijdens een slapeloze nacht bij Hebreeën 4:15-16 terechtkwam. Het lezen van deze verzen bracht een enorme blijdschap en vrede in mijn hart. Voor het eerst voelde ik dat ik met vrijmoedigheid naar Gods genadetroon kon gaan.

Sindsdien is er veel veranderd in mijn leven. Ik voel me bevrijd van de bolwerken waarin ik vastzat, en ik ervaar een diepe vreugde en vrede die ik nog nooit eerder heb gekend. Ik dank God voor deze genade en hoop dat mijn getuigenis anderen kan inspireren.

Ik wil afsluiten met een dankwoord aan mijn familie. Ondanks de moeilijke keuzes die ik heb gemaakt, zijn ze altijd liefdevol en respectvol met me omgegaan. Ik hoop dat dit getuigenis alleen tot Gods eer is, en als ik iets verkeerds heb gezegd, vraag ik God om vergeving."

Bekijk het getuigenis van Boudewijn en neem een kijkje op de website van Stichting Heart Cry:

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Massadoop Amazone
Positief nieuws

Opwekking in Braziliaanse Amazone: "Dit jaar hebben we meer dan 14.000 mensen gedoopt"

Eeuwenlang had de Rooms-Katholieke Kerk bijna een monopolie in het Braziliaanse Amazonegebied. Een opwekkingsbeweging, die gepaard gaat met een evangelicalisering van de regio, leidt tot grote veranderingen, nieuwe bekeerlingen en kerken. CBN News re

Protestantse Theologische Universiteit
Nieuws

PKN, PThU, CHE en Windesheim starten gezamenlijke campagne voor theologiestudenten

“De recordaantallen theologiestudenten zijn goed nieuws voor de kerk. Het is een eerste stap om het predikantentekort het hoofd te bieden.” Dat is de reactie van scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland op de berichten dat de instr

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vraagt zich af of Elon Musk gelukkig is

"Denkt u dat Elon Musk momenteel gelukkig is als je naar zijn privéleven kijkt?", vroeg ds. J. Koppelaar onlangs in een preek waarin hij wees op de gevaren van rijkdom. Een van de grootste gevaren is volgens hem dat je hoogmoedig en arrogant wordt. R

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat je de zonde kunt afwijzen als je je op Gods liefde focust

"Focus je op Gods liefde die je 'nee' doet zeggen tegen de zonde", dat is de boodschap die Wilkin van de Kamp meegeeft in aflevering 97 van de serie 'Begin je dag met God.' Volgens de spreker en schrijver is het mogelijk om de zonde op afstand te hou

Nazareth
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Nazareth

Nazareth is tegenwoordig de grootste Arabische stad van Israël. Dat was vroeger echter anders. In het Oude Testament lezen we zelfs helemaal niets over deze plaats. Dat kan betekenen dat het plaatsje toen nog niet bestond óf dat het zo klein was dat

Stef Heerema
Column

Waarom zouden we denken dat de sterren andere zonnen zijn?

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en op de universiteiten gaan de professoren weer lesgeven. Zo’n tien jaar geleden las ik een verhaal over een professor die met zijn studenten honderdduizend euro spendeerde aan het vinden van buitenaards leven.

Mira de Boer
Column

Waarom zou ik trots zijn op mijn kerk?

'Plotseling ontdekte ik, dat alhoewel ik deze voorganger niet kon verstaan, ik hem wel kon begrijpen. Ik hoorde woorden die geleid werden door dezelfde Geest en die spraken tot mijn hart over liefde voor Jezus, over dank voor wie Hij is, wat Hij deed

Naomi Oosterhof
Podcast

Terugluisteren: wat zegt de Bijbel over muziek?

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. In deze aflevering heeft podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) het over muziek. Waar wil jij naar luisteren? En wat zegt de Bijbel over muziek? Beluiste

Meerartikelen

THDV
Nieuws

Ondernemersavond over werk Tot Heil des Volks en verbouwing Shelter City

Tijdens een uniek avondvullend programma krijgen ondernemers een inkijkje in het werk van Tot Heil des Volks (THDV) en de verbouwing van de Shelter City, een hulpverleningsorganisatie en monumentaal pand met een rijke geschiedenis in het hart van Ams

Ds. P. D. van den Boogaard
Interview

Kan GerGem Lisse zich aansluiten bij HHK? Kerkrechtdeskundige geeft uitleg

Een groep kerkgangers uit Lisse wil zich losmaken van hun kerkverband en aansluiten bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Ze hebben moeite met de prediking, de samenstelling van de kerkenraad, en het gebrek aan een eigen predikant. Kan een kerk die v

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant vertelt dat wedergeboorte en zondebesef geen voorwaarden zijn om tot Jezus te komen

Moet je wedergeboren zijn en voldoende zondebesef hebben om tot Jezus te kunnen komen? Ds. J. Koppelaar stond onlangs in een preek kort bij deze vraag stil. De hersteld hervormde predikant wees in zijn preek op voorbeelden uit de Bijbel. Jezus nodigd

Ds. Yme Horjus
Verdieping

Een boodschap voor christenen met een tatoeage

Tatoeages zijn in. Overal zijn ze te zien. Bijvoorbeeld in een Sterreclame waarin zanger Douwe Bob een gevoelig liedje ten gehore bracht. Zijn beide armen waren volledig bedekt met tatoeages. Is het neutraal en onschuldig om je huid te gebruiken als

Karun
Levensverhaal

Drugscrimineel bad tot God: "Als U mij kunt horen, help mij dan!"

God kan ieder levensverhaal gebruiken in Zijn missie. Toen Karun tiener was, wees niets er nog op dat God deze crimineel, drugsverslaafde en hindoe zou gaan inzetten. Tot het moment dat Karun twee bevriende bendeleden verloor. Karuns vader was in zij

GG Lisse
Verdieping

Bezorgde kerkgangers dreigen GerGem te verlaten: hoe hoog is de geestelijke nood?

‘Spanningen in Gereformeerde Gemeente van Lisse: groep kerkleden wil hersteld-hervormd worden’, was vorige week te lezen in het Nederlands Dagblad. Ogenschijnlijk lijkt het te gaan om een lokaal nieuwsbericht, dat alleen relevant is voor mensen uit h

Ds. Jelle Nutma
Video

Video: Hoe CGK-Gorinchem omziet naar statushouders

"Ik begreep dat jullie als kerk voor de wijk van betekenis willen zijn, kunnen we met elkaar niets iets doen voor statushouders?", die vraag kreeg ds. Jelle Nutma een paar jaar terug van de voedselbank uit Gorinchem. In onderstaande vlog vertelt de p

ChatGPT
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Is het Bijbels verantwoord om ChatGPT te gebruiken?'

'Ik ben een boek aan het schrijven dat gaat over de seculariserende wereld om ons heen. Nu is mijn vraag, omdat ik dit boek leesvriendelijk wil houden, kun je het verantwoorden tegenover God dat je teksten die je eerst naar eigen inzicht hebt opgesch

Stichting TOVV
Nieuws

Tweedaagse verdiepingsconferentie voor christenvrouwen

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober hoopt 'Stichting TOVV' haar eerste verdiepingsconferentie voor vrouwen te organiseren in 'de Schildhoeve' in Fluitenberg, nabij Hoogeveen. Een dergelijke vrouwenconferentie wordt al jaren in het midden van het land

ChristenUnie
Verdieping

Partijprominenten CU reageren op nieuwe partijvisie: "We zetten de toekomst van kinderen voorop"

Gisteren presenteerde de ChristenUnie haar visie voor de toekomst. De partij wil terugkeren naar haar christelijke-sociale beginselen. Ze willen 'hoop brengen' in een 'ongenadige tijd'. ChristenUnie-voorvrouw Mirjam Bikker en partijvoorzitter Ankie v

Walsdorf
Nieuws

Vakantiepark Beter Uit in Luxemburg wordt verkocht en verliest christelijk profiel

De christelijke reisorganisatie Beter Uit verkoopt haar camping in Luxemburg. Dat maakt eigenaar Jan van den Bosch bekend in een videoboodschap. Camping Walsdorf was één van de drie vakantieparken van Beter Uit en zal niet verder gaan als christelijk

Opperrabbijn Jacobs
Column

Ik wacht nog steeds op een volledige boycot van Israël en alles wat Joods is

Als er zo'n hongersnood heerst in Gaza, waarom zien de kinderen op het NOS-journaal er dan totaal niet ondervoed uit? Dat vraagt opperrabbijn Jacobs zich af in zijn nieuwe dagboek. Ook merkt hij fijntjes op dat het vaccin dat nu aan vele 'Hamas-kinde