Opwekking in Braziliaanse Amazone: "Dit jaar hebben we meer dan 14.000 mensen gedoopt"
Eeuwenlang had de Rooms-Katholieke Kerk bijna een monopolie in het Braziliaanse Amazonegebied. Een opwekkingsbeweging, die gepaard gaat met een evangelicalisering van de regio, leidt tot grote veranderingen, nieuwe bekeerlingen en kerken. CBN News reisde naar het noordwesten van de Amazone in Braziliƫ om dit van dichtbij te ervaren.
Het Amazoneregenwoud, dat zich uitstrekt over meer dan 9,5 miljoen vierkante kilometer in Zuid-Amerika, bevindt zich voor 60 procent in het noordwesten van Braziliƫ. De ongeveer dertig miljoen Amazonebewoners die hier momenteel wonen, maken een ongekende opwekking mee. "God is alles voor mij. God is mijn Vader en zonder Jezus ben ik niets", vertelde Ramos. Als 83-jarige inwoner van de Amazone weigert Ramos zijn drijvende bamboehuis te verruilen voor een leven in een Braziliaanse stad.
Ramos belichaamt als het ware de opwekkingsbeweging die er gaande is. Hij groeide op als katholiek en de Rooms-Katholieke Kerk domineerde de regio heel lang. Totdat evangelicals de wateren doorkruisten om het goede nieuws van Jezus te verspreiden. JosuƩ Bengtson, predikant van de Belem Foursquare Church, weet hier alles van. "Toen we begonnen met evangeliseren in deze regio, hadden we maar een paar werkers en in sommige gemeenten moesten predikanten tien tot vijftien kilometer lopen om een gemeente te openen", vertelt Bengtson in gesprek met CBN News. "Tegenwoordig hebben bijna alle middelgrote kerken in de Amazone een kleine boot."
De kerk van Bengtson is onderdeel van de pinksterbeweging. Hij hielp bij de oprichting van Ć©Ć©n van de eerste pinksterkerken. Tegenwoordig telt de regio alleen al 3.200 pinksterkerken die tot zijn stroming (The Foursquare Church) behoren. "In de eerste zes maanden van dit jaar hebben we 14.500 mensen gedoopt. Ons doel voor dit jaar is om meer dan 30.000 mensen te dopen", zei Bengtson. De verslaggever van CBN News kreeg een video te zien van een opmerkelijke massadoop in de Amazonerivier. Daarin is te zien dat honderden mannen, vrouwen, ouderen, jonge volwassenen en kinderen openlijk hun geloof in Jezus Christus belijden.
"Ik was 15 jaar oud toen God mij riep om de onbereikte volken van de Amazone te bereiken", vertelt Esequiel Santo. Hij bracht 32 jaar door als zendeling in het binnenland van de jungle. "Een van de grootste uitdagingen was de isolatie en wennen aan het leven onder de inheemse gemeenschappen langs de rivier", zei Santo. "Maar God was aan het werk. We zagen levens getransformeerd worden. Veel mensen hoorden het evangelie en nu zien we de vruchten." Santo benadrukt dat het soms een enorme uitdaging is om in dit gebied de boodschap van Jezus te verspreiden. "Soms duurde het 35 dagen om deze afgelegen gebieden te bereiken."
JosƩ Eustaquio Alves, een vooraanstaand Braziliaans socioloog, verklaart het 'succes' van kerken met evangelische elementen, als volgt: "Een rooms-katholieke priester komt eens per maand of eens per semester naar de Amazone en is vaak ver verwijderd van de gemeenschap. Evangelicals daarentegen trainen snel voorgangers die zich in de gemeenschap integreren en er voor lange tijd blijven." Tegenwoordig schieten kleine evangelische kerken uit de grond in afgelegen gemeenschappen langs de rivier. "Ik denk dat de opwekking waar we hier in Braziliƫ op hebben gewacht, plaatsvindt in de Amazone", zegt Alves.
Met kleine kano's of middelgrote boten bereiken deze christenen afgelegen regio's. Ze houden daar kerkdiensten en andere bedieningsactiviteiten. Ondertussen sturen kerkteams uit de grote steden van Braziliƫ vrijwilligers om hier educatieve, humanitaire en medische missies uit te voeren. Dit helpt vaak om mensen kennis te laten maken met het evangelie. Predikanten, zendelingen en vele anderen in dit uitgestrekte gebied, geloven dat de verschuiving meer is dan alleen een geestelijke aangelegenheid. Volgens hen is er een beweging gaande die het religieuze Ʃn sociale landschap van de regio voor generaties zal herdefiniƫren.
Bekijk de reportage van CBN News:
Praatmee