Waarom zouden we denken dat de sterren andere zonnen zijn?
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en op de universiteiten gaan de professoren weer lesgeven. Zo’n tien jaar geleden las ik een verhaal over een professor die met zijn studenten honderdduizend euro spendeerde aan het vinden van buitenaards leven. Natuurlijk hebben ze niks gevonden. De Voyager ruimtesondes hebben speciale gouden platen aan boord. Hierop staan muziek, foto’s en boodschappen om het contact met ruimtewezens leuker te maken.
Een ander uitgangspunt in de moderne sterrenkunde is dat de zon een ster is. Dat ligt niet voor de hand als je ’s nachts naar de sterren kijkt. Maar voor astronomen is dit zeker, ook al hebben ze geen monsters van de sterren verzameld om te vergelijken. Maar het zou vreselijk heet zijn in het heelal als de sterren al miljarden jaren zonnehitte voortbrachten. In werkelijkheid is het in het universum juist vreselijk koud.
Tot nu toe hebben ze nog nooit een planeet gezien die rond een ster draait. Toch denken astronomen dat er exoplaneten zijn die om sterren draaien. Ze geloven dat enkele hiervan misschien wel een goede plek voor leven kunnen zijn. Ze hebben al meer dan 5000 exoplaneten ontdekt, ook al kunnen ze ze niet echt zien!
Genesis
Volgens Genesis heeft God op de vierde dag de zon, de maan en de sterren gemaakt. Dit zijn drie verschillende soorten hemellichamen. De zon geeft licht voor de dag en de maan weerspiegelt het licht van de zon in de nacht. De sterren zijn veel zwakker. Waarom zouden we denken dat de sterren andere zonnen zijn? Dat klopt niet met 1 Korinthe 5 vers 41: “De zon heeft een andere schittering dan de maan, de maan weer een andere dan de sterren, en de sterren onderling verschillen ook in schittering.”
Christus
Christus was getuige van de schepping. In het boek Johannes staat dat Hij het Woord was waardoor alles is gemaakt. In Mattheüs 24:29 vertelt Hij dat de sterren uit de hemel zullen vallen. Dit klopt ook met de profetieën van de oude profeten (Jesaja 13:10, Jesaja 34:4, Ezechiël 32:7, Joël 2:10 en Amos 8:9). Ook herhaalt Hij dit in Openbaring 6:13, waar staat dat de sterren zullen vallen zoals vijgen van een vijgenboom.
In Openbaring 8:10 wordt gesproken over een grote ster die op de rivieren en waterbronnen valt. De aarde past meer dan een miljoen keer in de zon. Als iedere ster een zon is, dan is de aarde kansloos bij de val van één ster. Laat staan dat alle sterren tegelijkertijd vallen. Het lijkt erop dat de Schepper niet bekend is met sterren die vergelijkbaar zijn met de zon.
Een bekende astronoom, dr. John Hartnett, zegt dat de theorie over het ontstaan van het universum niet op echte wetenschap gebaseerd is.
Paulus zei al dat we maar een klein beetje begrijpen: “Nu zien we nog maar een afspiegeling, een raadselachtig beeld”. Hij waarschuwt om niet stuurloos rond te dobberen en met elke wind mee te drijven. Dus, neem de Bijbeltekst serieus en laat die waarheid niet afpakken.
Misschien gaat het nieuwe kabinet wel minder geld geven aan astronomen.
Stef Heerema geeft internationaal voordrachten over zout en zondvloedgeologie en is actief betrokken in het wetenschappelijke debat. Hij is nauw betrokken bij het Logos Instituut.
Praatmee