Nachtmerrie van elke IT’er: mieren in de router, snoeren op de grond en een boom op de stroomkabel

Gesponsord 23 juli 2024 5 minuten MAF
Van software ontwikkelen tot antennes installeren en van zonnepanelen tot Audiobijbels. IT-werk binnen MAF is breed.
MAF

“Als je vraagt wat mij weleens frustreert, dan is het dat alles om de haverklap kapotgaat door het klimaat, dieren of knutseloplossingen.” En tóch geeft Nico een baan met topsalaris op, pakt zijn koffers en gaat samen met zijn gezin in Papoea werken. Waarom? Nico en Arja Timmerman wisselden in 2022 samen met hun kinderen Lotte, Anna en Timo het Nederlandse Elburg in voor Papoea, Indonesië. Nico werkte daarvoor al vanuit Nederland voor MAF. Wat hem bewoog om deze overstap te maken, vertelt hij graag.

Topsalaris
“Nou, met dat topsalaris heb ik nooit echt gestruggeld. Voor ons is het belangrijker dat je leven zinvol is en dat je je inzet voor de mensen om je heen. Daar haal je uiteindelijk voor jezelf ook meer voldoening uit dan dat je probeert zoveel mogelijk geld of de beste carrière te krijgen. Daarin verschilt de commerciële wereld van MAF. Bij MAF werk je niet voor jezelf of voor je eigen carrière.”

Blocked
“Ik heb elektrotechniek gestudeerd en ben softwareontwikkelaar. Sinds ons trouwen wilden Arja en ik al iets in de zending doen. We hebben toentertijd met veel organisaties gesproken, maar die zochten kerkstichters en evangelisten en niet zo zeer mensen met praktische beroepen. Ik ben geen kerkstichter en ga dat ook niet worden. Gesloten deuren dus. Toen heb ik een commerciële baan aangenomen, bij een bedrijf dat o.a. voor Heineken werkte. Op zich had ik het er wel naar mijn zin en groeide ik in mijn functie, maar het verlangen om naar het buitenland te gaan bleef knagen. Tot het moment dat Arja een flyer van MAF in handen kreeg: ‘IT’er gezocht’.” 

“Ik ben geen kerkstichter en ga dat ook niet worden”

Change?
“Dat wisten we nog niet zeker. MAF had geen softwareontwikkelaar nodig, ten minste niet in het buitenland… Wel waren ze in Nederland op zoek naar versterking voor het Development Team dat de vluchtplanningssoftware programmeert. Dat was wel grappig: je solliciteert voor een functie in het verre buitenland en komt uiteindelijk dichterbij huis te werken dan eerst.” 

(E)migratie
“Zo gezegd, zo gedaan. Ik werkte een aantal jaar met plezier voor het Development Team in Nederland. En tóch bleef het gevoel dat we ervoor open stonden om naar het buitenland te gaan. We gingen dus weer met MAF praten. Inmiddels had ik natuurlijk een behoorlijke achtergrond in software rondom vluchtplanning opgebouwd… en dat zochten ze nou net in Papoea.” Nico en Arja stappen samen met hun drie kinderen het vliegtuig in om naar Papoea te emigreren. Een stap die veel moois met zich mee heeft gebracht. 


Nico, Arja, Lotte, Anna en Timo stralend in hun nieuwe thuisland Indonesië.

Vluchtoperatie
“Mijn functie bestaat nu uit twee deelgebieden: flight operations software en back-up powersystemen. De flight operations software is de software die wij wereldwijd gebruiken voor de planning en documentatie van onze vluchten. Welke passagiers moeten waar naartoe, welke piloot gaat de vlucht doen, heeft diegene nog voldoende uren op die dag beschikbaar, met welk vliegtuig gaat de piloot vliegen, enz. Toen ik vanuit Nederland bij MAF begon, heb ik die flight software mede ontwikkeld. Hier in Papoea help ik het te implementeren en te verbeteren, en ondersteun ik andere MAF-programma’s wereldwijd bij het gebruik.”

Back-up
“Op elke vliegbasis hebben we een aantal servers, werkplekken en netwerkapparatuur. Die moeten natuurlijk blijven werken, ook als de stroom uitvalt. In Nederland valt de stroom bijna nooit uit, maar hier gebeurt dat regelmatig. Dan wil je niet dat je hele operatie stil komt te liggen. Daarom hebben we overal back-up powersystemen. Ik houd me bezig met de installatie en het onderhoud daarvan. We sluiten hier ook vaak zonnepanelen op aan zodat de stroomvoorziening niet alleen betrouwbaarder wordt, maar ook duurzamer.”

Dichter bij het vuur
“Het werk op Papoea is veel diverser en dichter bij de praktijk dan in Nederland. Na een hele dag achter je bureau in Nederland kon ik me weleens afvragen waarvoor ik het eigenlijk allemaal deed. Af en toe kreeg je te horen dat mensen het fijn vonden maar soms kreeg je helemaal geen feedback. Hier op Papoea is dat veel directer. Je ziet de vliegtuigen en het effect van je eigen werk. Als IT’er zit ik nog steeds in een ondersteunende functie, maar ik zit wel veel dichter bij het vuur. Dat vind ik mooi. Ook is het werk dynamischer en praktijkgerichter. Ik kan gewoon naar een piloot toelopen en vragen: ‘Wat vind je hiervan?’ of ‘Waarom werkt dit niet?’.”

 
Nico's IT-werk speelt zich letterlijk achter de schermen af.

Hosting
“Het blijft het allerleukste als je direct mensen kunt helpen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn bezig om ons IT-werk uit te breiden naar de mensen en organisaties die MAF al met het vliegtuig dient. Tot nu toe richten we ons voornamelijk op het ondersteunen van het werk van MAF, maar we willen onze kennis graag gebruiken om ook in de binnenlanden te helpen. Dat vind ik echt fantastisch. Een mooi voorbeeld: op een schooltje in het binnenland, waar we vaak voor vliegen, zat een docent in de problemen met zijn zonnepanelen. Hier kon ik gewoon met iets heel simpels iemand uit de brand helpen en blij maken. Dat geeft mij de meeste voldoening.”

Stalen zenuwen
“Grofweg alle faciliteiten zijn hier een stuk minder dan in Nederland. Stroom en internet vallen vaker uit, de wegen zijn slechter en overal is het heet, waardoor apparatuur sneller oververhit raakt. Überhaupt gaan spullen hier veel sneller kapot. Als wij ergens een router ophangen, kan het zomaar gebeuren dat er mieren in kruipen, hij te heet wordt of er bliksem inslaat. En ja, in Nederland liggen internet- en elektriciteitskabels allemaal netjes onder de grond en dat werkt gewoon altijd. Hier hangt het allemaal boven de grond en gaat om de haverklap kapot, dan valt er weer een boom op… Je hebt echt veel, veel meer geduld nodig. Een beetje flexibiliteit en vindingrijkheid zijn ook geen overbodige luxe.”

Houtje-touwtje
“Dat is trouwens echt een cultuurverschil: in de Indonesische cultuur geldt vaak ‘als hij het weer doet, dan doet ‘ie het weer’. Er wordt minder op lange termijn gekeken. Mensen knappen de dingen al knutselend op, terwijl ik graag zorg dat het ook de komende tien jaar meegaat.”

“Neem jezelf niet te serieus en probeer je flexibel op te stellen”

Roadmap
“Die langetermijnvisie is ook in je werk belangrijk. Als je hiernaartoe komt met heel strakke verwachtingen van ‘ik ga deze specifieke problemen oplossen’, dan gaat het heel moeizaam worden. Mijn tip is dus: neem jezelf niet te serieus en probeer je flexibel op te stellen. Als je teveel zaken tegelijk denkt te kunnen veranderen, dan loop je snel tegen teleurstelling aan. Ik heb geleerd dat het echt gaat over de impact op lange termijn. Bijvoorbeeld dit: toen de Moi-stam voor het eerst het Nieuwe Testament in hun eigen taal kreeg, ontvingen wij een berichtje van de vertalers waarin ze schrijven: ‘Door het werk dat jullie jarenlang gedaan hebben - al de piloten en andere medewerkers, alle uren die jullie erin hebben gestopt - konden wij in het dorp wonen en aan die vertaling werken. De vertaling die nu, na 23 jaar, eindelijk af is!’ In Nederland wil je het liefst meteen resultaat, terwijl hier geldt: er wordt tientallen jaren hard gewerkt en dat begint na verloop van tijd op verschillende plekken zijn vruchten af te werpen. Als je dat in gedachten houdt, dan neem je ook de mieren in de router, snoeren op de grond en een boom op de stroomkabel voor lief."

IT-specialist
IT-werk bevindt zich letterlijk achter de schermen. Het is cruciaal werk. IT-specialisten faciliteren een efficiënte bedrijfsvoering door op maat ontwikkelde programma’s en een stabiele infrastructuur. Maar ook zijn zij onmisbaar voor goede communicatie, bijvoorbeeld tussen de geïsoleerde bevolking en het MAF-programma. Van onderhoud aan antennes en satellieten tot remote support en van Audiobijbels tot het ontwikkelen van een planprogramma, IT-werk binnen MAF is breed.

Praatmee

Beluister onze podcast

#357 Harmen Niemeijer en Steef Post discussiëren over kerkasiel in Kampen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Karremans
Nieuws

Staatssecretaris bevestigt abortussen vanwege geslacht baby maar vindt onderzoek 'onwenselijk'

Staatssecretaris Vincent Karremans van Preventie en Sport geeft toe dat er in Nederland inderdaad abortussen plaatsvinden omdat het geslacht van de baby de ouders niet bevalt. Daar kan hij echter weinig aan veranderen, zo schrijft hij aan de Tweede K

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp noemt negen waarheden over échte vrijheid

Je bent pas écht vrij als de Zoon van God je vrijgemaakt heeft. Zo vertelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. Maar wat bedoelen we eigenlijk met échte vrijheid? In onderstaande video noemt de spreker en s

Kees van Helden
Video

Kees van Helden bespreekt D66-verzoek over in kaart brengen pro-life organisaties

Als het aan D66 ligt, wordt er in kaart gebracht hoe pro-life organisaties in Nederland gefinancierd worden. Dat is één van de kernpunten van de initiatiefnota die komende maand in de Tweede Kamer behandeld wordt. Kees van Helden, coördinator van Kie

ChristenDOM?
Video

Je kruis op je nemen: hoe doe je dit? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Aron, Bagtowar en Kristina in gesprek over wat het betekent om je kruis op je te nemen. Is dat letterlijk, en hoe doe je dat dan in de praktijk? Dit en meer kun je in deze aflevering, onderdeel van de podcasts

Paul Visser
Video

Videoboodschap ds. Paul Visser: "Ons gedrag heeft niet het laatste woord"

"Ons gedrag heeft niet het laatste woord. Jezus houdt de regie, zeker op de lijdensweg", vertelt ds. Paul Visser. In de komende weken richten we ons op God en staan we stil bij het lijden en sterven van Christus. Visser neemt ons mee in het Mattheüs-

pakistan
Nieuws

Christelijke tiener blijft onterecht vastzitten in Pakistaans cel ondanks borgtocht

De 18-jarige Akash Karamat zit al ruim een maand onterecht in de gevangenis, ondanks dat hij in alle drie de godslasteringzaken tegen hem borgtocht heeft gekregen. De rechtbank weigert zijn vrijlating, vermoedelijk onder druk van islamitische groeper

Ruissen
Nieuws

SGP wil geen Europese sancties tegen Israël: "Absoluut ongepast"

Wat de SGP betreft komen er geen Europese sancties tegen Israël. Dat maakte Europarlementariër Bert-Jan Ruisse deze week duidelijk in het radioprogramma Dit is de Dag. Ruissen was samen met zijn GroenLinks-PvdA-collega Thijs Reuten te gast bij presen

Woord & Dienst
Persbericht

Opiniërend magazine Woord & Dienst gaat verder online op Theologie.nl

Woord & Dienst, het opiniërende magazine voor Protestants Nederland verschijnt vanaf deze maand alleen nog online en niet meer als tijdschrift. Na ruim 70 jaar heeft de uitgeverij gekozen voor een passender model met meer mogelijkheden om kerkelijk N

Meerartikelen

Indonesië
Nieuws

Apologeet uit Indonesië naar Nederland gevlucht vanwege christenvervolging

In Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, zien steeds meer christelijke apologeten zich gedwongen hun thuisland te ontvluchten. Zij worden beschuldigd van godslastering vanwege uitingen over de islam op sociale media. Een van

Richard Groenenboom
Interview

Vijand van God werd na Paulus-bekering evangelist: Richard ontmoette ex-guerrillastrijder

Komende maand vindt het SDOK-event 'Radicaal volgen' plaats en daarbij is een bijzondere hoofdspreker gestrikt: Rolo uit Colombia. Deze ex-guerrillastrijder vervolgde ooit met hartenlust christenen, maar wijdt nu zijn leven aan het delen van het evan

Keni
Nieuws

Evangelist Rodgers liep in Kenia dagelijks urenlang om het evangelie te delen

In de afgelegen dorpen van de Keniaanse kuststreek zet evangelist Rodgers zich met hart en ziel in om het Evangelie te verspreiden. Jarenlang trotseerde hij de hitte en moeilijke wegen, gewapend met slechts zijn Bijbel en een onwankelbare roeping. Da

Jesse en Wytske Borst
Video

Zondag in Hour of Power zijn Jesse en Wytske Borst te gast

Financiële rust en vrijheid zouden toch geweldig zijn als je dat hebt in je leven? Jesse en Wytske Borst leggen aanstaande zondag in Hour of Power uit hoe je dat kunt bereiken. En dat niet alleen, ook familierijkdom komt ter sprake. Wat is nu echte r

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant stelt dat de duivel pijlen op het Woord afvuurt: 'Daarom is de kerk zo versplinterd"

Onder de prediking van Gods Woord komt God in je hart. Je wordt vervuld met de Heilige Geest. Maar wat nu als de duivel zijn pijlen op dat Woord van God afvuurt? Ds. H. Ottema merkte in een recente preek op dat de duivel als geen ander weet dat aanva

Tabitha van Krimpen & Jort van Slooten
Video

Tabitha van Krimpen en Jort van Slooten over het allereerste christelijke filmfestival van Nederland

Op 4 en 5 april vindt in de Pathé-bioscoop in Ede het allereerste christelijke filmfestival van Nederland plaats: Reflect. Bezoekers kunnen genieten van exclusieve filmvertoningen, premières, panelgesprekken en workshops. De organisatie wil een platf

Johan Schep
Video

Johan Schep over de tweede ontmoeting tussen onderkoning Jozef en zijn broers

In de serie 'Jozef' van Growing Faith Nederland behandelt Johan Schep het levensverhaal van Jozef. Zijn broers verkochten Jozef op jonge leeftijd als slaaf. Uiteindelijk zou Jozef terechtkomen in Egypte, waar hij zou dienen onder Potifar. Ondanks zij

ADEM Project
Persbericht

ADEM Project brengt zomerse nieuwe single 'Hallelujah' uit

ADEM Project bracht op vrijdag 28 februari de sprankelende nieuwe single 'Hallelujah' uit. Dit vrolijke, midtempo nummer met een frisse zomerse vibe is sinds die dag te beluisteren op Apple Music, Spotify en andere streamingdiensten.   Een moderne ps

Willem Ouweneel
Video

Hoe moeten Joden en christenen zich tot elkaar verhouden? Willem Ouweneel antwoordt

Al eeuwenlang wordt het Joodse volk vervolgd. Christenen hebben zich hier ook massaal aan schuldig gemaakt. Waarom heeft de kerk zich zo vaak tegen Joden gekeerd? Hoe is die Jodenhaat ontstaan? Hoe verhouden wij ons als christenen tot Joden en wat ze

Gebed voor Trump
Nieuws

Christelijke leiders bidden met Donald Trump in Witte Huis: “God heeft zijn leven gespaard”

Een groep christelijke leiders heeft deze week in het Witte Huis samen gebeden met president Donald Trump. Volgens een van hen heeft de moordaanslag die Trump afgelopen zomer overleefde zijn band met het geloof verdiept. De bijeenkomst vond plaats in

Iran
Nieuws

Zware gevangenisstraffen voor drie Iraanse christenen

Drie Iraanse christenen zijn op 8 maart veroordeeld. In totaal kregen zij veertig jaar gevangenisstraf. De reden: het belijden van hun geloof. Het gaat om Narges Nasri, die zwanger is, Mehran Shamloui en Abbas Soori. Ze werden in november 2024 gearre

Kees van Helden
Opinie

Nederlandse overheid steunt misleiding rondom abortus

'Eerlijke en betrouwbare informatie over zwangerschap en abortus: dat is waar het NGvA (Nederlands Genootschap van Abortusartsen) en Fiom voor staan.' Zo begint Fiom op hun website een artikel over zwangerschap en abortus. Fiom kreeg in 2023 bijna 9