Nachtmerrie van elke IT’er: mieren in de router, snoeren op de grond en een boom op de stroomkabel
“Als je vraagt wat mij weleens frustreert, dan is het dat alles om de haverklap kapotgaat door het klimaat, dieren of knutseloplossingen.” En tóch geeft Nico een baan met topsalaris op, pakt zijn koffers en gaat samen met zijn gezin in Papoea werken. Waarom? Nico en Arja Timmerman wisselden in 2022 samen met hun kinderen Lotte, Anna en Timo het Nederlandse Elburg in voor Papoea, Indonesië. Nico werkte daarvoor al vanuit Nederland voor MAF. Wat hem bewoog om deze overstap te maken, vertelt hij graag.
Topsalaris
“Nou, met dat topsalaris heb ik nooit echt gestruggeld. Voor ons is het belangrijker dat je leven zinvol is en dat je je inzet voor de mensen om je heen. Daar haal je uiteindelijk voor jezelf ook meer voldoening uit dan dat je probeert zoveel mogelijk geld of de beste carrière te krijgen. Daarin verschilt de commerciële wereld van MAF. Bij MAF werk je niet voor jezelf of voor je eigen carrière.”
Blocked
“Ik heb elektrotechniek gestudeerd en ben softwareontwikkelaar. Sinds ons trouwen wilden Arja en ik al iets in de zending doen. We hebben toentertijd met veel organisaties gesproken, maar die zochten kerkstichters en evangelisten en niet zo zeer mensen met praktische beroepen. Ik ben geen kerkstichter en ga dat ook niet worden. Gesloten deuren dus. Toen heb ik een commerciële baan aangenomen, bij een bedrijf dat o.a. voor Heineken werkte. Op zich had ik het er wel naar mijn zin en groeide ik in mijn functie, maar het verlangen om naar het buitenland te gaan bleef knagen. Tot het moment dat Arja een flyer van MAF in handen kreeg: ‘IT’er gezocht’.”
Change?
“Dat wisten we nog niet zeker. MAF had geen softwareontwikkelaar nodig, ten minste niet in het buitenland… Wel waren ze in Nederland op zoek naar versterking voor het Development Team dat de vluchtplanningssoftware programmeert. Dat was wel grappig: je solliciteert voor een functie in het verre buitenland en komt uiteindelijk dichterbij huis te werken dan eerst.”
(E)migratie
“Zo gezegd, zo gedaan. Ik werkte een aantal jaar met plezier voor het Development Team in Nederland. En tóch bleef het gevoel dat we ervoor open stonden om naar het buitenland te gaan. We gingen dus weer met MAF praten. Inmiddels had ik natuurlijk een behoorlijke achtergrond in software rondom vluchtplanning opgebouwd… en dat zochten ze nou net in Papoea.” Nico en Arja stappen samen met hun drie kinderen het vliegtuig in om naar Papoea te emigreren. Een stap die veel moois met zich mee heeft gebracht.
Nico, Arja, Lotte, Anna en Timo stralend in hun nieuwe thuisland Indonesië.
Vluchtoperatie
“Mijn functie bestaat nu uit twee deelgebieden: flight operations software en back-up powersystemen. De flight operations software is de software die wij wereldwijd gebruiken voor de planning en documentatie van onze vluchten. Welke passagiers moeten waar naartoe, welke piloot gaat de vlucht doen, heeft diegene nog voldoende uren op die dag beschikbaar, met welk vliegtuig gaat de piloot vliegen, enz. Toen ik vanuit Nederland bij MAF begon, heb ik die flight software mede ontwikkeld. Hier in Papoea help ik het te implementeren en te verbeteren, en ondersteun ik andere MAF-programma’s wereldwijd bij het gebruik.”
Back-up
“Op elke vliegbasis hebben we een aantal servers, werkplekken en netwerkapparatuur. Die moeten natuurlijk blijven werken, ook als de stroom uitvalt. In Nederland valt de stroom bijna nooit uit, maar hier gebeurt dat regelmatig. Dan wil je niet dat je hele operatie stil komt te liggen. Daarom hebben we overal back-up powersystemen. Ik houd me bezig met de installatie en het onderhoud daarvan. We sluiten hier ook vaak zonnepanelen op aan zodat de stroomvoorziening niet alleen betrouwbaarder wordt, maar ook duurzamer.”
Dichter bij het vuur
“Het werk op Papoea is veel diverser en dichter bij de praktijk dan in Nederland. Na een hele dag achter je bureau in Nederland kon ik me weleens afvragen waarvoor ik het eigenlijk allemaal deed. Af en toe kreeg je te horen dat mensen het fijn vonden maar soms kreeg je helemaal geen feedback. Hier op Papoea is dat veel directer. Je ziet de vliegtuigen en het effect van je eigen werk. Als IT’er zit ik nog steeds in een ondersteunende functie, maar ik zit wel veel dichter bij het vuur. Dat vind ik mooi. Ook is het werk dynamischer en praktijkgerichter. Ik kan gewoon naar een piloot toelopen en vragen: ‘Wat vind je hiervan?’ of ‘Waarom werkt dit niet?’.”
Nico's IT-werk speelt zich letterlijk achter de schermen af.
Hosting
“Het blijft het allerleukste als je direct mensen kunt helpen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn bezig om ons IT-werk uit te breiden naar de mensen en organisaties die MAF al met het vliegtuig dient. Tot nu toe richten we ons voornamelijk op het ondersteunen van het werk van MAF, maar we willen onze kennis graag gebruiken om ook in de binnenlanden te helpen. Dat vind ik echt fantastisch. Een mooi voorbeeld: op een schooltje in het binnenland, waar we vaak voor vliegen, zat een docent in de problemen met zijn zonnepanelen. Hier kon ik gewoon met iets heel simpels iemand uit de brand helpen en blij maken. Dat geeft mij de meeste voldoening.”
Stalen zenuwen
“Grofweg alle faciliteiten zijn hier een stuk minder dan in Nederland. Stroom en internet vallen vaker uit, de wegen zijn slechter en overal is het heet, waardoor apparatuur sneller oververhit raakt. Überhaupt gaan spullen hier veel sneller kapot. Als wij ergens een router ophangen, kan het zomaar gebeuren dat er mieren in kruipen, hij te heet wordt of er bliksem inslaat. En ja, in Nederland liggen internet- en elektriciteitskabels allemaal netjes onder de grond en dat werkt gewoon altijd. Hier hangt het allemaal boven de grond en gaat om de haverklap kapot, dan valt er weer een boom op… Je hebt echt veel, veel meer geduld nodig. Een beetje flexibiliteit en vindingrijkheid zijn ook geen overbodige luxe.”
Houtje-touwtje
“Dat is trouwens echt een cultuurverschil: in de Indonesische cultuur geldt vaak ‘als hij het weer doet, dan doet ‘ie het weer’. Er wordt minder op lange termijn gekeken. Mensen knappen de dingen al knutselend op, terwijl ik graag zorg dat het ook de komende tien jaar meegaat.”
Roadmap
“Die langetermijnvisie is ook in je werk belangrijk. Als je hiernaartoe komt met heel strakke verwachtingen van ‘ik ga deze specifieke problemen oplossen’, dan gaat het heel moeizaam worden. Mijn tip is dus: neem jezelf niet te serieus en probeer je flexibel op te stellen. Als je teveel zaken tegelijk denkt te kunnen veranderen, dan loop je snel tegen teleurstelling aan. Ik heb geleerd dat het echt gaat over de impact op lange termijn. Bijvoorbeeld dit: toen de Moi-stam voor het eerst het Nieuwe Testament in hun eigen taal kreeg, ontvingen wij een berichtje van de vertalers waarin ze schrijven: ‘Door het werk dat jullie jarenlang gedaan hebben - al de piloten en andere medewerkers, alle uren die jullie erin hebben gestopt - konden wij in het dorp wonen en aan die vertaling werken. De vertaling die nu, na 23 jaar, eindelijk af is!’ In Nederland wil je het liefst meteen resultaat, terwijl hier geldt: er wordt tientallen jaren hard gewerkt en dat begint na verloop van tijd op verschillende plekken zijn vruchten af te werpen. Als je dat in gedachten houdt, dan neem je ook de mieren in de router, snoeren op de grond en een boom op de stroomkabel voor lief."
IT-specialist
IT-werk bevindt zich letterlijk achter de schermen. Het is cruciaal werk. IT-specialisten faciliteren een efficiënte bedrijfsvoering door op maat ontwikkelde programma’s en een stabiele infrastructuur. Maar ook zijn zij onmisbaar voor goede communicatie, bijvoorbeeld tussen de geïsoleerde bevolking en het MAF-programma. Van onderhoud aan antennes en satellieten tot remote support en van Audiobijbels tot het ontwikkelen van een planprogramma, IT-werk binnen MAF is breed.
Praatmee