Ds. Buijs nieuwe voorzitter CGK-synode: “Kerk staat onder hoogspanning”
“De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) staat dit jaar onder hoogspanning. Het woord crisis valt nogal eens.” Dit zijn de eerste woorden van ds. P. D. J. Buijs, de kersverse voorzitter van de generale synode van de CGK. Vandaag (21 juni) zijn de nieuwe leden van het moderamen (synodebestuur) gekozen. Verder bestaat het moderamen uit ds. A. van der Zwan (assessor), ds. J. Oosterbroek (scriba), ds. A. D. Fokkema (tweede scriba) en ds. W. J. van Gent (tweede assessor).
Buijs maakt duidelijk dat crises van alle tijden zijn. “Dat geldt ook voor de tijd van koning Josafat in 2 Kronieken 20. De dreiging is groot. De vijanden vallen aan. De opmars gaat zo snel dat ze niet ver meer van Jeruzalem zijn. En wat doet Josafat? Hij gaat in gebed en roept het hele volk daartoe op. Er volgt een indringend smeekgebed, waarin hij pleit op Gods verbond en uitspreekt dat hij zijn hulp van God verwacht.”
“Bevinden wij ons niet in een soortgelijke situatie?”, zegt de synodevoorzitter, verwijzend naar de huidige situatie in de CGK. “We leven in tijden van secularisatie waarin het hedendaagse denken haaks staat op Gods denken. Ondertussen vormen we een huis dat in zichzelf verdeeld is.” Buijs confronteert de CGK-afgevaardigden. “Hoe bent u hier gekomen? Hebt u een bepaalde strategie op zak? Denkt u: ‘als we ons met elkaar inspannen, klaren we de klus’? In dat geval spreken we van onderop in plaats van bovenaf. Laten we beginnen met erkennen dat we niet weten wat we moeten doen.”“Josafat had een leger van meer dan een miljoen mensen, en toch staat hij hulpeloos tegenover de overmacht van de vijand. Laten we eerlijk zijn: we zeggen niet zo gauw dat we het niet weten. We denken heel veel te weten en te hebben. Wat een zegen als we het niet meer weten en verlegen zijn om de hulp van Boven. Onze ogen zijn op God gericht. Hij is almachtig, in staat om hulp te bieden en ontfermt zich over hen die het altijd weer verprutsen. De juiste blikrichting is omhoog. Als je naar jezelf of de omstandigheden kijkt, valt het altijd tegen.” Buijs citeert Psalm 84:3, ‘Welzalig hij, die al zijn kracht. En hulp alleen van U verwacht.’ "Wie het van Hem verwacht, zal niet beschaamd uitkomen”, aldus de predikant.“Als we het zelf niet meer weten en eigen oplossingen niet toereikend zijn, zijn drie dingen van belang. Ten eerste: verootmoediging. We weten niet wat we doen moeten. Dat getuigt van onze eigen kleinheid en dwaasheid. We zijn zondaars. In de tweede plaats: verlegenheid: we zijn verlegen om Gods hulp. Denk terug aan gisteravond: Ezechiël wist het ook niet”, zegt Buijs, verwijzend naar de bidstond die aan de eerste zittingsdag van de generale synode voorafging.Tijdens de debetreffende bidstond stelde ds. J. G. Schenau - de synodevoorzitter tijdens de vorige generale synode - de vraag of beenderen kunnen herleven en benadrukte hij het antwoord van Ezechiël: "U weet het", wat hoop geeft op herleven door Gods ontferming. Dit geldt volgens Schenau ook voor de synode, waarbij de prediking van Gods Woord essentieel is. Hij benadrukte dat prediking trouw en verzoenend moet zijn, en in de huidige tijd vooral profetisch, waarbij het zowel wegen afsnijdt als opent.Schenau wees op het wonder in Ezechiël waarbij botten weer tot leven komen en dit als verwijzing naar Pasen en de opstanding van Christus. De prediking moet altijd deze Christus centraal stellen, omdat zonder deze boodschap de kerk geen bestaansrecht heeft. Hij waarschuwde dat, hoewel er weer volledige lichamen waren, er nog geen geest in hen was. Dit benadrukt dat een kerk zonder geestelijk leven slechts uiterlijkheden heeft, zonder ware eerbied voor God. Schenau riep op om biddend te profeteren tijdens de komende generale synode en de stille omgang met God niet te vergeten, waarbij het erom gaat dat God geëerd wordt.
Naar aanleiding van synodebesluiten in 2022, onder andere over vrouwelijke ambtsdragers, is de CGK in een impasse geraakt. De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Tijdens een eerder dit jaar gehouden convent werd de draagkracht om uit de impasse te komen gepeild. Zes op de tien CGK-gemeenten is voorstander van het voorstel om meer ruimte te geven aan lokale gemeenten om zelf afwegingen te maken. Drie op de tien gemeenten geeft juist aan dat niet te zien zitten. Naar aanleiding van de peiling en het convent, brengen de initiatiefnemers verslag uit en geven advies aan de generale synode.
Na de eerste zittingsdag (21 juni) wordt de generale synode voortgezet in 2024 (12 tot en met 15 november) en 2025 (28 tot en met 31 januari; en 25 tot en met 28 maart).
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee