HHK-predikant legt uit dat bekering niets anders is dan je omkeren

"Bekering betekent heel eenvoudig dat je je omkeert. Zoals die verloren zoon bijvoorbeeld. Eerst liep hij steeds verder bij zijn vader vandaan, maar er kwam een moment dat hij zich omkeerde. Toen ging hij niet langer bij zijn vader vandaan, maar bracht elke stap hem juist meer naar zijn vader toeā, aldus ds. P. den Ouden. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee behandelde onlangs in een preek de betekenis van bekering. Dat een mens bekeerd moet worden, is duidelijk. Maar over hoe dat gebeuren moet, wordt verschillend gedacht. Den Ouden merkte op dat bekering in zijn ogen eenvoudig gezegd niet anders is dan omkeren.
"Wat is nou bekering? Ik kan me voorstellen dat hier kinderen en jongeren zitten en misschien wel denken: āDat wordt weer zoān ingewikkelde preek over bekering.ā Ik ga proberen het eerst eens een beetje eenvoudig uit te leggen", zegt de predikant tegen zijn toehoorders. "In het woord ābekeringā zit het woord ākerenā in. Daar zit iets in van je omkeren. Dat is wat het is. Bekering betekent heel eenvoudig dat je je omkeert. Zoals die verloren zoon bijvoorbeeld. Eerst liep hij steeds verder bij zijn vader vandaan, maar er kwam een moment dat hij zich omkeerde. Toen ging hij niet langer steeds verder bij zijn vader vandaan, maar bracht elke stap hem juist weer meer naar zijn vader toeā, aldus de predikant.
āDe verloren zoon had zijn vader eerst niet lief. Sterker nog: hij wilde niks met hem te maken hebben", vervolgt Den Ouden. "Daarom ging hij ook weg. Maar toen dat in zijn hart veranderde, kon hij niet langer bij zijn vader vandaan blijven. Hij had maar Ć©Ć©n verlangen en dat was om weer bij zijn vader te zijn. Dat is nu wat bekering is. Wat bij die verloren zoon moest gebeuren, moet ook bij ons allemaal gebeuren.
Dat woord 'bekering' kun je op twee manieren opvatten en uitleggen. Soms wordt er wel eens gezegd: āWij moeten bekeerd worden.ā Daarmee bedoelen wij dat je van geestelijk dood naar geestelijk levend gemaakt moet worden. Je moet wedergeboren worden en met God verzoend worden. Dan bedoelen we daarmee dat beslissende moment waar we van hebben gelezen in Efeze 2: āEn u heeft Hij mede levend gemaakt.ā Dt zou je bekering kunnen noemen.
Maar in de Bijbel, en ook in de Heildebergse Catechismus, heeft het woord ābekeringā toch een iets andere invulling. Daar wordt bekering uitgelegd aan de hand van het leven der dankbaarheid, levensvernieuwing. Dat iemand het verlangen krijgt om naar de wil van God te leven. Dat is ook bekering. Dan wordt alles anders in je leven. Eerst deed je het liefst je eigen wil en nu is het je verlangen om te doen wat Gods wil is. Dat is ook bekering, maar dan in een bredere betekenis. Dan is het niet maar een moment als het ware, maar dan is het een heel proces dat daarop volgt. Wij zeggen dan dat dat de dagelijkse bekering is.ā
Bekijk in onderstaande video het bewuste preekfragment van ds. P. den Ouden terug. Onderstaande beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Op dagelijkse basis plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische predikanten uit verschillende kerkverbanden.
Praatmee