Hoe christenen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt in Pakistan

Een recente vacature voor schoonmakers in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhawa doet veel stof opwaaien. In de advertentie staat dat leden uit de christelijke gemeenschap de voorkeur genieten. Dat leidde tot ernstige bezwaren van christenen en mensenrechtenactivisten. Het zou suggereren dat laagbetaalde banen in Pakistan vooral voor christenen bedoeld zijn.
Het betreft een vacature voor schoonmaker in het ziekenhuis. De advertentie is ontworpen door Trans-Continental Pharma, een bedrijf dat ingehuurd wordt door het ziekenhuis. Het is echter niet de eerste keer dat dit gebeurt. In Pakistan zoekt men vaker gericht naar minderheden die niet moslim zijn voor laagbetaalde banen.
Albert David, voormalig lid van de Nationale Commissie voor Minderheden, verklaarde tegenover Christian Daily International–Morning Star News dat de advertentie de indruk wekt dat sanitaire arbeid beneden het niveau van de moslimmeerderheid is. "Ik heb de CEO van het bedrijf benaderd en namens mijn gemeenschap sterk protest aangetekend tegen deze discriminerende advertentie. Er is mij een aanpassing beloofd, maar op het moment van schrijven is er nog geen verandering doorgevoerd", aldus David.
Deze praktijk schendt Artikel 27 van de Pakistaanse grondwet en internationale conventies waarbij Pakistan partij is, zoals de Discriminatie (Werk en Beroep) Conventie van 1958 (No. 111) van de VN en de Internationale Arbeidsorganisatie, die discriminatie omschrijft als elke vorm van onderscheid, uitsluiting of voorkeur op basis van ras, kleur, geslacht, religie, politieke mening, nationale afstamming of sociale herkomst.
Ejaz Augustine, een christelijke wetgever in de Punjab Assemblee, benadrukte dat niet-moslims als straatvegers worden verkozen omdat ze makkelijker uit te buiten zijn. "Hoewel veel Pakistani in het buitenland ongeschoold werk verrichten, is het zeldzaam om een moslim dit werk in eigen land te zien doen", zei Augustine.
Bisschop Azad Marshall, voorzitter van de Kerk van Pakistan, veroordeelde de regelmatig terugkerende publicatie van discriminerende vacatures. "Dit is systematische discriminatie tegen onze mensen en ook een schending van de Pakistaanse grondwet die gelijke groeimogelijkheden voor alle burgers garandeert, ongeacht hun religieuze overtuigingen", verklaarde Marshall.
De Nationale Commissie voor Mensenrechten heeft in 2022 een campagne gelanceerd om te protesteren tegen dergelijke discriminerende advertenties en heeft plannen aangekondigd om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid om de discriminerende taal uit advertenties voor sanitair werk te verwijderen.
Ongeveer 2 procent van de bevolking in Pakistan is christen. Toch voert deze groep naar schatting zo'n 80 procent van het sanitaire schoonmaakwerk uit. Deze aanhoudende discriminatie drukt zwaar op de gemeenschap en beïnvloedt het beeld dat van hen wordt gevormd in de samenleving.
Praatmee