Volgens Pete Greig maakt Gods aanwezigheid ons anders

Preekverslag 18 mei 2024 7 minuten Redactie
Pete Greig
Pinksterconferentie Opwekking

Zoals Mozes ervoor koos niet zonder Gods aanwezigheid verder te gaan naar het beloofde land, moeten ook Nederlandse christenen steeds weer kiezen voor Gods nabijheid. Dat is de boodschap van de Britse voorganger en aanjager van de gebedsbeweging 24/7 Prayer Pete Greig zaterdagochtend op de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking. "Het is de aanwezigheid van God die ons anders maakt dan de mensen met wie we leven."

De Britse predikant vertelt over het moment dat hij vader werd van zijn zoon, Hudson. "Ik moest voor het eerst leren hoe het is om dichterbij God te komen. We kwamen met onze baby thuis vanuit het ziekenhuis. Niets had ons hierop voorbereid. Dit kleine leven veranderde mijn leven. Onze baby, Hudson, deed dingen met mij die nog nooit iemand had gedaan. Hij schreeuwde in mijn gezicht. Het gebeurde toen ik ‘m boven mij hield, ik lachte en hij ook. Maar plotseling kwam het kwijl dan uit zijn mond in mijn mond. Ik moest Hudson leren aaien, soms gaf hij over op m’n t-shirt. Hudson deed dingen met met mij die nog nooit iemand gedaan had. En toch vond ik hem leuk en hield ik zelfs van hem. Ik heb een aantal goede vrienden, maar als iemand tegen mij zou doen wat Hudson deed, zou ik dat niet leuk vinden. Maar het verschil is het vaderschap."

"Het is de aanwezigheid van God die ons anders maakt dan de mensen met wie we leven."

Toen Greig besefte dat God Zijn kinderen Hem ook laat aanspreken met 'Vader', zei hij tegen God: ‘Als u Mijn Vader in de hemel zegt, bedoelt u toch niet dit? U zorgt toch niet voor mij zoals ik bij dit kind doe? U houdt toch van mij op een theologische manier?" Terwijl hij het uitsprak, wist Greig ook het antwoord. "God houdt van je zoals jij van je zoon Hudson houdt. God zegt: je kan mij smerig maken met je zonden, maar ik zal je oppakken en je schoonwassen. Want ik hou van je. Je kan niet te vies of te vreemd zijn voor de liefde van God voor jou. Wat je ook gedaan hebt. Hij heeft meer genade voor jou dan de zonde in jou is. Hij is voor jou gestorven om dichtbij je te komen. Hij belooft: ik zal je nooit begeven, nooit verlaten. God is nooit afwezig, maar ik ben afwezig. Ik ben afgeleid, verdeeld en zondig. Maar als je leert stil te zijn, ontdek je dat God altijd aanwezig is en je dichtbij kan komen."

De voorganger uit het Verenigd Koninkrijk laat een gedeelte uit Exodus 33 lezen, waarin God Mozes aanbiedt met het volk naar het beloofde land te trekken, terwijl Hij zelf Zijn engel voor hen uit zal sturen. Zijn eigen aanwezigheid gaat niet mee. Vervolgens ontmoeten Jozua en Mozes God in de tent, spreekt God met Mozes 'van aangezicht tot aangezicht' en zegt Mozes: 'Ga met ons mee, anders zullen wij niet verder gaan'.

Greig: "Het is de aanwezigheid van God die ons anders maakt dan de mensen met wie we leven. Het zijn niet onze gebouwen, onze merken, onze ichthusvisjes achterop de auto. Het gaat om Gods aanwezigheid in je leven. Het is je intimiteit met Jezus die jou een christen maakt. In Jacobus 4 staat: Kom dichterbij God, dan zal Hij tot u naderen. Dat is ook de boodschap van Pinksteren. Dat is de kracht van de aanwezigheid van God. Die komt neer op elke gelovige, gesymboliseerd door de vuurtongen die neerdaalden met Pinksteren. Het heilige der heiligen is nu op jou."

"Dat is waarvoor we gemaakt zijn", weet de voorganger. "Om in een intieme relatie met God te leven. We zien het bij Adam en Eva, die we in de avondkoelte met God zien praten. Soms vraag ik mij af: waar hebben ze het over gehad? Als ik er niet voor waak gaat mijn gebedsleven over mijzelf, over zonde, ziekte en lijden. Maar Adam en Eva kenden geen zonde, ziekte en lijden. Waar hadden ze het met God over? Misschien wel over het weer, over de dieren, over hoe ze zich voelden. Zoals een kind met hun vader of moeder spreekt die van hen houdt.

"Mozes zegt: dat doen we niet. No deal. Ik wil de voorzienigheid van God niet, als Hijzelf niet meegaat."

Thuis, in Engeland, liep ik eens over straat. God sprak tot mij door een sterke, plotselinge gedachte, zodat ik bleef stilstaan. Hij zei: kijk naar die boom. Dat deed ik. Ik dacht: er gaat een wonder gebeuren. Dit wordt een bijzonder moment. Maar er gebeurde niets. Ik had het idee dat God tegen mij zei: ik vond dat het een mooie boom was. Ik zei: goed gedaan. En Hij bedankte mij. Je gebedsleven is op zijn best als je voortdurend over de kleine dingen bidt. Niet als je bidt over zonde, ziekte en lijden, maar met God in gesprek bent door de dag heen."

In dit bijbelgedeelte begrijpt Mozes dat Gods aanwezigheid alles is, stelt Greig. "God belooft: ik zal elk gebed dat je bidt beantwoorden. Ga naar het beloofde land, daar hebben jullie voor generaties van gedroomd. Ga. Nu is het moment van de doorbraak. Dit is de tijd van beantwoord gebed. Dat je dromen in vervulling gaan. Maar ik ga niet mee. Mozes zegt: dat doen we niet. No deal. Ik wil de voorzienigheid van God niet, als Hijzelf niet meegaat."

"Wij moeten ons afvragen: wat zou ik op dat moment zeggen? Misschien zegt je vrome 'ik' wel: ik zou de aanwezigheid van God kiezen. Echt?"

"Stel dat je volgende week wakker wordt en een bericht krijgt: een vriend voor wie je gebeden hebt, kreeg bezoek van een engel. Je gaat naar beneden, haalt de post op en ziet een cheque van een miljoen. Maar terwijl je in de keuken danst, krijg je een telefoontje van een chronisch zieke vriend: ik ben genezen. Tegelijkertijd komt je tiener binnenlopen en zegt: ik wil met je mee naar de kerk. Maar God zegt: ik zal jou nooit meer kennen zoals je mij nu kent. Wat kies je dan? Natuurlijk kiezen we dan de aanwezigheid van God. Maar dat brengt pijn met zich mee."

Zelf heeft Greig met de gebedsbeweging waar hij de aanjager van is boeiende jaren achter de rug, vertelt hij. Toch brengt die aanwezigheid van God ook pijn met zich mee. "Mijn vrouw heeft een chronische ziekte gekregen. De epileptische aanvallen werden steeds erger. We hebben het naar God uitgeschreeuwd om de ziekte te stoppen. Ik heb zo’n verlangen dat God mijn vrouw geneest. Door het lijden heen kan ik toch zien dat er iets moois uit voortkomt. Van beroep is ze nu een coach om mensen te helpen door wat zij geleden heeft."

Gods aanwezigheid is de sleutel tot onze identiteit als Gods volk, zegt de predikant. "Het gaat niet om onze gevoelens. Het gaat om een diepe, theologische waarheid. We spreken hierover als het aanwezigheidsparadigma, een lens waardoor je de bijbel kunt lezen.

"Het symbool van Pinksteren is het vuur uit in het heilige der heiligen dat nu op de gelovigen komt"

Dat start met de aanwezigheid van God in de schepping. De hele wereld is een paradijs. Maar Adam en Eva willen God uit zijn eigen schepping duwen. God zegt: als mijn aanwezigheid niet de hele schepping mag vullen, kies ik een volk: Israël. Daar zal mijn aanwezigheid zijn. Ik zal hen zegenen. Maar keer op keer wijst Israël God af. Daarom kies ik een plek bínnen Israël, de tempel, waar mijn aanwezigheid zal zijn. Maar de Israëlieten duwen God ook weg uit de tempel. Daarom moest Zijn aanwezigheid in een mens komen, in Jezus. Samenvattend: we duwden God uit zijn schepping, hebben hem afgewezen als volk, duwden hem weg uit Zijn eigen plaats, de tempel en kruisigden de aanwezigheid van God in de mens die Hij zond. Dus kwam er een nieuwe tempel. De kerk van Jezus Christus. Het symbool van Pinksteren is het vuur uit in het heilige der heiligen dat nu op de gelovigen komt. Het verspreidt zich overal."

"Op de Pinksterzondag verspreidt de aanwezigheid zich vanuit die nieuwe tempel naar een nieuw volk. En op een dag zal de hele schepping vervuld zijn van Zijn aanwezigheid. Jezus zegt: zie, ik maak alle dingen nieuw. In Habakuk 2:14 staat: 'Want zoals het water de bodem van de zee bedekt, zal de aarde vol worden met de kennis van de heerlijkheid van de HEERE.'

Dus als we Gods aanwezigheid kiezen, stappen we geen persoonlijke, privé-relatie met God in, maar zetten we Zijn bedoelingen vrij in deze wereld. Kom dichtbij God. Die dichtbij jou is gekomen in Jezus. In de Geest op de pinksterdag. Je kan Hem smerig maken, in zijn gezicht schreeuwen. Maar kom dichtbij Hem Die van je houdt. Je oppakt en je schoonmaakt."

"De eerste premier van de Sovjet-Unie, Lenin, zei over Franciscus: "Geef me er tien van hem en ik zal over de wereld regeren."

Pete Greig vertelt een bijzonder verhaal over de toewijding van Franciscus van Assisi. "Toen hij net in zijn roeping stond, wisten mensen niet of hij een gek of een heilige was. Een vooraanstaande man nodigde hem daarom uit voor een feestmaal. Na de maaltijd ging iedereen naar zijn kamer in het kasteel. Toen ook Franciscus naar zijn kamer vertrok, bespioneerde zijn gastheer hem door het sleutelgat. Hij wilde zien: is dit een heilige of een gek? Toen Franciscus van Assisi alleen was, zag hij dit: hij knielde naast zijn bed. Hij bad keer op keer: mijn God en mijn alles. Mijn God en mijn alles. Met tranen in zijn ogen. Mijn God en mijn alles. De gastheer was er zo van onder de indruk dat hij Franciscus' eerste volgeling werd. Hij gaf alles weg. Na een jaar waren er enkele volgelingen. Na tien jaar waren er vijfduizend Franciscanen en na 20 jaar was heel Europa veranderd." De eerste premier van de Sovjet-Unie, Lenin, zei over Franciscus: "Geef me er tien van hem en ik zal over de wereld regeren."

"Op dit moment is dat wat de wereld nodig heeft. Niet mensen die alleen publiekelijk aanbidden. Maar mensen die privé bidden: mijn God en mijn alles. Je bent bedoeld om te kennen en gekend te worden. Ons hele leven trekt ons van Hem weg. Ook Mozes kende veel teleurstellingen. Spendeerde zijn leven wachtend en werd voortdurend verkeerd begrepen. In dit gedeelte is hij een oude man, hij kon beschadigd en cynisch geraakt zijn. Maar hij zei: leer mij uw wegen kennen, ik kies Uw aanwezigheid."

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. G. J. Post
Video

CGK-predikant over veranderingen rond identiteit: "Vandaag moet je zelf bepalen wie je bent"

“Tien jaar geleden wist je bij een geboorte: het is een jongetje of een meisje. Maar in de wereld van vandaag is dat slechts een voorlopige conclusie", aldus ds. G. J. Post. In een recente preek schetste de CGK-predikant dat iemands biologische gesla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat vergeving niet betekent dat je het gedrag van de dader vergoelijkt

Komt degene die mij pijn deed er niet te gemakkelijk mee weg als ik hem vergeef? Het is een vraag die je misschien wel uit je eigen leven herkent. Wat nu als iemand je jaren geleden schade heeft toegebracht waar je tot op de dag van vandaag onder lij

Chris Verhagen
Video

Wanneer verandert Mariaverering in afgoderij? Christelijke apologeet antwoordt

In deze video zoomt Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kanaal Christelijke apologeet, in op de historische ontwikkeling van de leerstellingen (dogmata) rondom Maria de moeder van Jezus in de Rooms-Katholieke Kerk. Ook zoomt hij in op de

Hans van Vuuren
Video

Terugkijken: Hans van Vuuren blikt vooruit op de Psalmendag

Vandaag (17 mei) organiseert Groot Nieuws Radio op themakanaal Blijde Klanken weer een Psalmendag. Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zijn alle 150 psalmen te horen. Dit jaar is het extra bijzonder omdat Blijde Klanken op 17 mei ook drie

Ds. J.A. van den Berg
Video

Terugkijken: ds. J. A. van den Berg beantwoordt Refoweb-vragen

Ds. J. A. van den Berg is predikant van de hervormde gemeente in Sint Anthoniepolder. Hij staat bekend om zijn schriftgetrouwe prediking, pastorale betrokkenheid en heldere uitleg van Bijbelse thema’s. Op Refoweb beantwoordt hij regelmatig geloofsvra

Dr. C. A. van der Sluijs
Nieuws

Nostalgie nam plaats in van waarachtige vreeze des Heeren

Wat is er toch aan de hand de laatste weken? Het lijkt wel of ons land bezet werd door nieuwe vreemde machten. De euphorie kende geen grenzen. Gewezen EO-coryfeeën waren buiten zichzelf bij het zien van de witte rook boven het Vaticaan. En de massa o

Ds. L. W. den Boer
Nieuws

Hervormde gemeente Bergambacht brengt beroep uit op ds. L. W. den Boer

Ds. L. W. den Boer (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Goedereede. De hervormde predikant heeft een beroep uit Bergambacht ontvangen. In de Laurentiuskerk (Wijk B) moet Den Boer de opvolger worden van ds. P. Wijnberger die

Acteur die Filippus speelt
Nieuws

Hitserie The Chosen maakt zich op voor 'emotionele' zesde seizoen: ‘Hou je stoel maar vast’

Reza Diako, die de apostel Filippus speelt in de populaire serie The Chosen, blikt vooruit op seizoen zes. Volgens de acteur wordt het een intens en emotioneel hoofdstuk in het levensverhaal van Jezus. “Het wordt pijnlijk. Het wordt moeilijk", zegt D

Meerartikelen

Duitse kerk
Nieuws

Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft slechts in twee geslachten

Uit een recent onderzoek van INSA-Consulere, uitgevoerd in opdracht van het christelijke persbureau IDEA, blijkt dat 62 procent van de Duitsers gelooft dat er slechts twee geslachten zijn: man en vrouw. Het onderzoek werd tussen 9 en 12 mei gehouden

Robert Morris
Nieuws

Voormalig leider megakerk eist miljoenen euro’s na beschuldigingen seksueel misbruik

Voormalig voorganger Robert Morris van megakerk Gateway Church in Texas heeft na zijn vertrek miljoenen euro’s aan pensioenuitkering geëist. De kerk weigert echter zijn eisen in te willigen, blijkt uit rechtbankdocumenten die deze week zijn ingediend

pakistan
Nieuws

Christelijke arbeider gemarteld en vermoord in Pakistan: "Ze sloegen hem met ijzeren staven"

Deze week overleed de 35-jarige katholieke dagloner Kashif Masih. Hij werd zwaar gemarteld door een groep mannen, onder wie een voormalige politieagent. De mishandeling zou zijn begonnen na een beschuldiging van diefstal van een mobiele telefoon. Dat

Jan van den Bosch
Column

Niet het Witte Huis maar het kruis moet weer belangrijk worden

Focus niet op het Witte Huis, maar op het kruis, zo roept Jan van den Bosch op in zijn nieuwe column. In kerken en bij christenen gaat het in de Verenigde Staten vaak over Donald Trump, maar dat is de verkeerde focus. Het moet weer over het evangelie

Marije en Jan
Video

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power

Zondag is Marije van der Velde te gast in Hour of Power. Ze groeide op in de Gereformeerde Gemeenten, waar ze veel over God leerde, maar Hem niet persoonlijk kende. Uiteindelijk liet ze Hem los. Onbewust raakte ze daarna verstrikt in de New Age-beweg

Gemeente Rotterdam
Nieuws

Gemeente Rotterdam verbiedt trouwambtenaren om over God en geloof te praten

De gemeente Rotterdam verbiedt haar trouwambtenaren om tijdens huwelijksvoltrekkingen te spreken over God en geloof. Dat blijkt uit berichtgeving van het Reformatorisch Dagblad. Zowel de Rotterdamse ChristenUnie-fractie als de landelijke SGP vragen o

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant: "Ambtsdragers lopen niet de hele dag met een sip gezicht rond"

"Ambtsdrager zijn betekent niet dat je de hele dag vrome dingen doet en met een sip gezicht rondloopt", stelde ds. W. Visscher in een recente preek. De predikant uit de Gereformeerde Gemeente van Amersfoort preekte over het vijfde gebod 'Eer uw vader

Myanmar
Interview

Anderhalve maand na aardbeving Myanmar: "God liet ons niet in de steek"

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een zware aardbeving en heftige naschokken. Het epicentrum lag in de regio Sagaing en Mandalay. Volgens de VN verloren ruim 3800 mensen het leven en raakten er meer dan 5000 mensen gewond. De materiële schade w

eenzaam
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller heeft nog nooit relatie gehad: 'Ik voel me afgewezen'

'Op dit moment ben ik bijna 40 jaar en ik heb nog nooit een relatie gehad, laat staan seksuele gemeenschap. Ik vind het heel naar om te zien dat er zo veel mensen om mij heen getrouwd zijn, kinderen hebben, terwijl voor mijn idee de hele wereld aan m

Ds. C. Sonnevelt
Video

Wat houdt Israël steunen als christen in? Ds. Sonnevelt antwoordt

Israël blijft Gods volk, en aan hen heeft Hij het land Israël beloofd. Maar betekent dit ook dat je als christen de huidige staat Israël moet steunen? Ben je vanuit de Bijbel onlosmakelijk verbonden met het volk, land én staat? En wat houdt Israël st

Anton de Wit
Video

Anton de Wit beantwoordt vragen over Rooms-Katholieke Kerk en de paus

Onlangs vond het conclaaf plaats en kozen 133 kardinalen Leo XIV als nieuwe paus. Voorafgaand organiseerde Credo een online Q&A met Katholiek Nieuwsblad-hoofdredacteur Anton de Wit. Wat voor rol heeft de paus in de Rooms-Katholieke Kerk? Bepaalt de p

CGK-synode
Opinie

Hebben de Christelijke Gereformeerde Kerken nog toekomst?

De situatie waarin de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zich bevinden, is helaas zodanig dat gezamenlijk verdergaan niet meer realistisch lijkt te zijn. De standpunten zijn principieel, voor (oneerbiedig gezegd) elke groep. Het is ons inziens d