SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban
De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderdag weten via het Reformatorisch Dagblad.
Met het oog op de aanstaande Europese verkiezingen zou Bert-Jan Ruissen op Tweede Pinksterdag persoonlijk aanwezig zijn op de stand. Door dit plan wordt dus een streep gezet. De woordvoerder van de SGP benadrukte het belang van eenheid binnen de partij tijdens verkiezingstijd. "We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn en merken uit reacties dat we er goed aan doen om andere manieren te zoeken om zoveel mogelijk christelijke kiezers te bereiken. Meer dan ooit geldt dat iedere stem telt."
In 2017 gaf ds. M. Klaassen woorden aan het kritische geluid vanuit de SGP-achterban met een bijdrage in het Reformatorisch Dagblad. De hervormde predikant stelde destijds dat er tijdens de Pinksterconferentie een gebrek is aan onderscheidende verkondiging en een duidelijke oproep tot bekering en geloof. Volgens hem wordt er vaak uitgegaan van een verondersteld geloof, terwijl het publiek zeer divers is, inclusief mensen die nauwelijks een kerk bezoeken.
Een belangrijk punt van kritiek was bovendien het gebrek aan balans tussen zonde en genade, Wet en Evangelie. Ds. Klaassen mist de diepe tonen van berouw en verbrokenheid over de zonde, elementen die volgens hem essentieel zijn voor een Bijbels geloofsleven. Daarnaast stoorde ds. Klaassen zich aan het gebrek aan besef van de heiligheid van God in sommige optredens. Hij wees op genezingsdiensten waar voorgangers beweren boodschappen van God te ontvangen, maar waar de beloofde genezingen vaak uitblijven. Dit kan volgens hem misleidend en schadelijk zijn voor de gelovigen die met onvervulde verwachtingen achterblijven.
Tijdens een lezing in 2016 deelde prof. dr. Henk van den Belt een aantal soortgelijke kritiekpunten. Tegelijkertijd stelde de predikant, afkomstig uit dezelfde kerkelijke traditie als ds. Klaassen, dat āGod de evangelische beweging gebruikt en we Hem daar voor mogen danken. Als reformatorische christenen kunnen we veel van hen leren. Evangelischen leren ons dat het in het geloofsleven gaat om een persoonlijke relatie met de Heere Jezus.ā
Bekijk de lezing van Van den Belt en lees hier een samenvatting van zijn bijdrage:
Praatmee