Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Preekverslag 18 mei 2024 6 minuten Jan-Jaap van Peperstraten
Jan-Jaap van Peperstraten

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere opdracht mee. Als christenen staan wij nooit los van de Heilige Geest, de Geest gaat altijd met ons mee en zet ons aan om het goede te doen en het goede te denken. De Geest begeleidt ons op onze levensweg naar God.

Nu kunnen wij de Geest per definitie niet zien. Hij werkt op onzichtbare wijze. Dat is wel eens lastig voor ons. In onze cultuur van dit moment geldt namelijk sterk dat wat je niet ziet, ook niet bestaat. Maar er zijn veel dingen die je niet ziet en die toch bestaan. Het zijn zelfs de allerbelangrijkste dingen in het leven die je zélf niet zien maar er het meest toe doen. 

Liefde, bezieling, inspiratie zijn allemaal onzichtbaar, je kan ze niet zien. Maar je kan wel aan mensen afzien of ze er zijn of niet. Liefdeloosheid straalt je van kilometers tegemoet. Bezieling kun je niet (lang) nadoen. Inspiratie heb je of heb je niet. Al die dingen zijn onvervalsbaar.

Zo is het ook met de Geest. Je ziet Hem niet, maar je merkt heus wel wanneer hij er is. Maar je moet wel eerst opletten. Want hoe weten we wanneer we verbonden zijn met de Geest en wanneer er andere invloeden in ons aan het werk zijn? Daar gaan we het over hebben.

Op ons levenspad horen wij, zo zegt Paulus het in de Galatenbrief, ons te laten leiden door de Geest. Wij staan vaker dan niet op een tweesprong: we hebben te maken met goed en kwaad. We moeten vaak kiezen of wij het ene of het andere volgen.

Je ziet Hem niet, maar je merkt heus wel wanneer hij er is.

We hebben op school geleerd dat we moeten nadenken bij alles wat wij doen. Maar met nadenken komen we maar zo ver. Integendeel: juist intelligente mensen, zo lijkt het, laten zich het makkelijkst meevoeren in allerlei doolhoven. 

En zeker waar het gaat om geestelijke kennis, om volwassenheid in het geloof moeten we goed opletten. Dat is allemaal geen kwestie van het volgen van de juiste theorie maar eerder van de vaardigheid om ons zelf te kunnen zien in het licht van de Geest. En daar hoef je - gelukkig - niet voor gestudeerd te hebben. Wat betekent dit? Hoe weten we dat we op de juiste weg staan, dat we werkelijk de Geest volgen? Dat weten we door de vruchten van de Geest. De Godgegeven resultaten zogezegd van wat we doen en laten. Daar schrijft Paulus over in de Galatenbrief, onze tweede lezing van vandaag.

Door de Geest laat God duidelijk zien welke wegen in het leven zegenrijk zijn en welke niet: het is aan de vruchten dat je de boom herkent. Dat kan niet op een andere manier.

Om te beginnen kunnen we nooit zomaar uitgaan van wat mensen van zichzelf zeggen. Iedereen zal zeggen dat hij of zij het goede wil. Ik ben althans nog niemand tegengekomen die zei dat hij kwaad wou doen! Maar goed gezegd, is nog niet gedaan. Dat hebben we bijvoorbeeld in de afgelopen weken wel kunnen zien. Grote groepen mensen die zeggen op te komen voor de nood van anderen pleegden geweld en vernielingen. Dat begon misschien met goede bedoelingen, maar mensen laten zich in een groep vaak mee-sleuren. Het woord zegt het al. Je vrijheid bladdert af waar je bijstaat en opeens doe je of laat je wat je anders nooit zou doen. Wat je geweten je normaal verbiedt wordt opeens acceptabel, of zelfs “heilige plicht”. Voor je het weet wordt het goede kwaad genoemd, en het kwade goed. Met de "beste bedoelingen" natuurlijk.

Door de Geest laat God duidelijk zien welke wegen in het leven zegenrijk zijn en welke niet: het is aan de vruchten dat je de boom herkent.

Maar ook al zijn wij hier - denk ik - allemaal geschokt over, het moet ons ook niet verbazen dat zo`n pijnlijk schouwspel zich juist afspeelt rond manifestaties die gericht waren op een grote, en werkelijke morele nood. Dat is namelijk hoe het kwaad werkt. Het kwade is heus wel zo slim om het goede nooit zomaar te ontkennen. Het kwaad  komt doorgaans niet aangelopen in zwarte uniformen en spijkerlaarzen. Dat zou teveel opvallen.  

Het is een klassieke opmerking uit de theologie dat het kwaad het goede na-aapt. Het boze parasiteert op het goede, en dat is tragisch. Het doel waar het boze zich aan vastkleeft kan zèlf namelijk heel goed, zelfs verheven zijn. Maar als je dan met de groep meeloopt merk je al gauw dat er iets niet klopt. Men zegt op te komen voor het goede maar je ziet hele andere dingen. Namelijk, in de woorden van Paulus: twist, tweespalt, afgunst, driftbuien en partijzucht, ruzies, uitspattingen en zo meer. En als je voorzichtig oppert dat al die dingen niet passen bij dat goede doel waar je zegt voor te staan, krijg je al gauw woedende woorden te horen over hoe jij een vijand van de mensheid bent! 

Nou, als je al die dingen ziet en hoort moeten we toch denken dat de Geest zich waarschijnlijk ergens anders bevindt. Want waar de Geest werkt, moeten we andere dingen zien. En net zo min als liefde, bezieling en inspiratie zijn die niet  duurzaam te vervalsen.

Paulus geeft een mooie opsomming van wat de vruchten van de Geest dan wel zijn: De vruchten van:

liefde, vreugde,
vrede, geduld,
vriendelijkheid, goedheid,
trouw, zachtheid
en ingetogenheid.

Ongetwijfeld zijn we niet elke dag lief, vreugdevol of vriendelijk en zo meer. Maar als we die vruchten ervaren mogen we er even bij stilstaan. Wat gebeurt hier? Wat maakt dit moment anders dan anderen? Wat voel ik gebeuren? Wat werkt er door mij? Al deze dingen zijn vruchten van de Geest. 

De Geest laat zich niet opjutten. Niks wat van God komt kan haastig afgedwongen worden.

We kunnen er wel voor werken, moeten er aan werken, maar ze zijn nooit helemaal ons werk. We kunnen meewerken met wat God ons wil geven, maar de oogst is altijd ook een kwestie van genade. 

Sommige mensen denken dat ze rechtvaardigheid kunnen afdwingen, en dat het doel de middelen dan heiligt. Je kan "geen omelet maken zonder eieren te breken!" zo heet het dan. 

Maar wij weten dat dit een illusie is, een letterlijk genade-loze kijk op de zaak. En aan het eind van de rit heb je een miljoen kapotte eieren maar nog steeds geen omelet. Integendeel: wie vredestichter wil zijn, wie onze verschillen wil overwinnen, moet anders te werk gaan.

Je moet hoopvol zijn: misschien maak je de dag van vrede niet mee, toch mag je er aan werken: God laat niks verloren gaan. Vreugdevolle liefde bewerkt dingen die het zelf misschien niet meemaakt, maar daarom niet minder echt zijn.

Je moet vrede voelen om vredestichter te kunnen zijn.

Je moet geduld hebben, omdat alles groeit in zijn eigen tijd. De Geest laat zich niet opjutten. Niks wat van God komt kan haastig afgedwongen worden.

Je goedheid en vriendelijkheid mogen bekend zijn onder alle mensen.

We moeten nooit denken dat we daar mee klaar zijn. We kunnen altijd dieper in de Geest komen.

Je stabiliteit, dat is niet het keiharde pantser van rigide onverzettelijkheid maar eerder de ruggengraat van de trouw. De ruggengraat houdt een lichaam overeind dat zelf toch geraakt kan worden. Een lichaam dat zèlf niet onaantastbaar is, maar zachtheid kent.

En als laatste leren we dan misschien ook ingetogenheid. Want het beste wat wij ooit zullen verrichten, komt niet voort uit onze eigen wil, onze eigen natuur, maar uit wat de Geest door ons doet.

Dit is de opdracht van ons hele leven. We moeten nooit denken dat we daar mee klaar zijn. We zullen dit nooit voor honderd procent bereiken. We blijven leven met onze beperkingen, zonder dat we zijn vrijgesteld van het werk. We kunnen altijd dieper in de Geest komen. Het werk van de Geest leren kennen. Een kanaal leren zijn van Zijn vrede. De vrede die alleen God kan geven. Amen.

Bovenstaande boodschap is afkomstig van priester Jan-Jaap van Peperstraten en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om de website van Jan-Jaap van Peperpstraten te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#356 Jeffrey & dr. Wim Dekker over iftar-maaltijden, de NGK-synode en de 40-dagentijd
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Agnes van Haaften
Nieuws

IZB publiceert rapport ‘Op zoek naar toewijding. Twintigers en de kerk’

Wat hebben kerkelijk betrokken twintigers nodig om te groeien in geloof? Agnes van Haaften, hoofd Gemeentecontact en -advies bij de IZB, sprak daarover met twintigers en kerkelijke professionals en deelde haar bevindingen in een rapport. ‘Twintigers

Ds. W. P. Emaus
Video

Hervormde predikant vertelt over loodgieter die Spurgeon hoorde spreken

'Ik hoor ook bij die wereld. Dan kan het ook voor mij en dan is het ook voor mij'. Dit citaat is afkomstig van een loodgieter. Hij kwam ooit tot geloof nadat hij de bekende predikant Charles Spurgeon hoorde spreken. Deze anekdote werd door ds. W. P.

Jordan Cernek
Nieuws

Schadevergoeding voor christelijke leraar die ontslagen werd na weigeren trans-voornaamwoorden

Een christelijke leraar uit de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een schadevergoeding van 20.000 Amerikaanse dollar ontvangen. Dat meldt The Christian Post. Docent Jordan Cernek werd door het Argyle School District ontslagen nadat hij weigerde transl

Clive Johnston
Nieuws

Baptistenvoorganger aangeklaagd om openluchtdienst nabij abortuskliniek

De Noord-Ierse baptistenvoorganger Clive Johnston (76) is aangeklaagd, nadat hij voorging tijdens een openluchtdienst. De autoriteiten beschuldigen hem van het overtreden van de omstreden bufferzone-wetgeving rond een abortuskliniek in Coleraine. Dat

Larry Sanger
Positief nieuws

Medeoprichter Wikipedia is nu christen: "Niemand bekeerde mij, ik las alleen de Bijbel"

Larry Sanger, medeoprichter van Wikipedia, liet onlangs weten dat hij christen is geworden. Als scepticus twijfelde hij jarenlang over geloof en God. 'De tijd is rijp om volledig en openbaar te getuigen dat ik een christen ben', stelde hij onlangs in

Roelof Ham
Column

Voor geloven is meer nodig dan de waarheid ontdekken

Er valt mij al langer iets op. De laatste keer dat ik het tegenkwam was tijdens een podcast van Wierd Duk, Lenny Kuhr en Bart Nijman. Het ging over Israël, antisemitisme en wat er speelde in het Midden-Oosten. Vertwijfeld vroegen de drie gesprekspart

jacobs
Column

Hoe een knorrige hoteleigenaar mij anders tegen het aardse bestaan liet aankijken

In zijn nieuwste dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs onder meer hoe hij Poerim heeft beleefd. Maar hij deelt ook hoe hij anders tegen het aardse bestaan leerde aankijken door een knorrige hoteleigenaar in Antwerpen. De levenslessen liggen voor het op

Ds. G. Kater
Nieuws

Ds. G. Kater aanvaardt beroep hersteld hervormd Ridderkerk

De hersteld hervormde gemeente in Ridderkerk verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. G. Kater (foto) heeft het beroep aanvaard. Hij neemt dus afscheid van Arnemuiden. In Ridderkerk wordt Kater de directe collega van ds. C. J. P. van der Bas. De hersteld

Meerartikelen

India
Nieuws

Massaal protest van christenen in India tegen anti-bekeringswet

Bijna 200.000 christenen verzamelden zich afgelopen week in het dorp Borum, in de noordoostelijke Indiase deelstaat Arunachal Pradesh, om te protesteren tegen de invoering van een omstreden anti-bekeringswet. De wet, die al sinds 1978 bestaat maar no

Glossy 'Heilige Ruimte'
Nieuws

Glossy 'Heilige Ruimte' verschijnt bij tweede editie van gelijknamig congres

Op woensdag 12 maart verscheen de nieuwe glossy 'Heilige Ruimte, plekken van betekenis. De publicatie werd gepresenteerd tijdens het tweede congres 'Heilige Ruimte' dat die dag in Leeuwarden plaatsvond. De glossy belicht de verborgen waarde en beteke

René van Loon
Nieuws

Studiemiddag ‘Kerk door de ogen van de gast’

Op vrijdag 21 maart vindt in Almere een studiemiddag plaats over het thema ‘Kerk door de ogen van de gast’. Tijdens deze studiemiddag zal René van Loon, predikant in Rotterdam, de resultaten presenteren van zijn onderzoek naar de manier waarop niet-k

Wim Dekker
Podcast

Wim Dekker over ‘homobesluiten’ NGK-synode: “Er worden te grote stappen gezet”

“Als de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) het huwelijk niet goed afbakenen, creëert men een sfeer waarin onbedoeld een hellend vlak wordt betreden. Dat moet men zien te voorkomen”, stelt dr. Wim Dekker. In de NGK zijn tijdens een recente synoded

Kerk
Nieuws

Bijna helft hervormde predikanten voelt zich geestelijk verbonden met andere refo-kerk

Ruim 45 procent van de predikanten binnen de Gereformeerde Bond voelt zich geestelijk meer verbonden met een andere reformatorische kerk dan met een naburige PKN-gemeente. Dat blijkt uit een rondgang van Cvandaag onder ruim 140 hervormde predikanten.

Prof. dr. Arnold Huijgen
Opinie

Het Trump-tijdperk: kies als christen voor Europa

Met verbijstering heb ik de afgelopen weken gezien wat in de Verenigde Staten gebeurde sinds het aantreden van president Trump. Zijn minachting voor vrouwen en minderheden, voor rechtsstaat en democratie waren allang bekend. En toch is het schokkend

Engeland
Nieuws

Britse straatprediker vrijgesproken na kritiek op de Koran

De Britse straatprediker Karandeep Mamman is op 12 maart door de rechter vrijgesproken van haatzaaien. De rechtszaak volgde op een incident in januari 2023, waarbij Mamman tijdens een openluchtprediking kritiek uitte op de Koran en werd omringd door

Nigeria
Nieuws

Opnieuw christenen in Nigeria slachtoffer van dodelijke aanval door Fulani-herders

Een gewelddadige aanval door Fulani-herders heeft het leven gekost aan zeven christenen in Nigeria. De aanval begon met een dodelijke steekpartij en escaleerde tot een grootschalige aanslag op een christelijk dorp. Op zondag 9 maart werd een christel

Ds. J. M. J. Kieviet
Video

CGK-predikant vertelt over Syrisch meisje dat haar vader verloor: "Alleen omdat hij christen was"

"Nu heeft Gara geen vader meer, en dat alleen omdat hij christen was", aldus ds. J. M. J. Kieviet. De CGK-predikant deelde in een preek een aangrijpend verhaal over de zevenjarige Gara uit Syrië die haar vader verloor. Haar vader, die buschauffeur wa

SDOK podcast
Podcast

SDOK podcast: Genezingswonder leidt hindoepriester tot Jezus

Binod uit Nepal is hindoepriester en geneest van een dodelijke ziekte nadat Jezus aan hem verschijnt in een droom. Als hij vervolgens besluit om Jezus te gaan volgen, wordt Binod door zijn familie op straat gezet en verliest hij ook zijn baan. Zijn b

Otto Grevink
Video

Ds. Otto Grevink over het tweede gebod: "Jouw godsbeeld kan in de weg staan"

Het tweede gebod houdt in dat je geen beelden of voorwerpen mag maken om die als god te vereren, omdat alleen God zelf mag worden aanbeden. Ds. Otto Grevink merkt op dat sommigen "met een heel massief beeld van God zijn opgevoed: zo is God, en niet a

Joël, Bagtowar en Mandy
Podcast

Hoe betrek je God in je werk of studie? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Joël, Bagtowar en Mandy in gesprek over hoe je God kunt betrekken in je werk en je studie. Hoe doe je dat, welke struikelblokken kom je tegen en waarom zou je dat eigenlijk doen? Dit en meer kun je in deze afl