Pakistaanse rechtbank verklaart gedwongen huwelijk christelijk meisje met moslim ongeldig
In Pakistan heeft een familierechtbank een belangrijke juridische overwinning geboekt door het huwelijk van Reeha Saleem, een christelijk meisje dat in 2019 werd ontvoerd op weg naar huis van school, nietig te verklaren. Reeha werd gedwongen te trouwen met haar moslimbuurman en zich tot de islam te bekeren, wat de rechtbank ongeldig verklaarde.
Reeha, destijds 17 jaar oud en studente, verklaarde in de rechtbank dat haar handtekening op het huwelijkscertificaat onder dwang was verkregen, aldus de juridische belangenbehartigingsgroep ADF International, die haar via lokale bondgenoten vertegenwoordigde.
De rechtbank oordeelde dat haar huwelijk met ontvoerder Muhammad Abbas niet vrijwillig was. Abbas, die herhaaldelijk niet kwam opdgen in de rechtbank ondanks verschillende oproepen, werd bij verstek berecht.
Reeha's nachtmerrie begon toen ze door Abbas werd ontvoerd toen ze vanaf haar school op weg was naar huis. Ze werd vervolgens gedwongen om met hem te trouwen en zich te bekeren tot de islam. Dat heeft ze nooit zelf gewild, zo benadrukte ze meermaals. Tijdens de rechtszaak bevestigde ze opnieuw dat ze christen is en zich nooit vrijwillig tot de islam heeft bekeerd.
Parveen Saleem, Reeha's moeder, is enorm opgelucht over de beslissing van de rechtbank. "We hebben een onbeschrijfelijk moeilijke periode gehad", vertelt ze. "We moesten gedwongen onderduiken omdat Reeha's ontvoerder ons bedreigde omdat hij 'zijn vrouw' terug wilde. Reeha kon ook haar studie niet vervolgen door de situatie."
Met de nietigverklaring van het huwelijk hoopt Parveen dat haar dochter haar studie kan hervatten en terug kan keren naar een normaal leven. Ze bedankte Sumera Shafique, de advocaat van ADF International, voor hun steun bij het verkrijgen van gerechtigheid.
Tehmina Arora, directeur van ADF International in Azië, benadrukte de noodzaak van systeemverandering. "Geen enkel meisje zou de gruwelen van ontvoering en gedwongen huwelijk moeten ondergaan, laat staan gedwongen worden om haar geloof op te geven." Arora riep de Pakistaanse overheid op om de minimum huwelijksleeftijd op 18 jaar te stellen om dergelijke gedwongen huwelijken en bekeringen te voorkomen.
"Deze gedwongen bekeringen en huwelijken vormen een enorme schending van de fundamentele mensenrechten van deze jonge vrouwen", aldus Aroya. "Ze vrezen vaak voor hun leven en dat van hun familie, waardoor ze vaak terughoudend zijn in het aanklagen van hun ontvoerders. In Pakistan, waar deze situaties veel voorkomen, heeft de overheid een kans om een verschil te maken door wettelijke beschermingsmaatregelen in te voeren zoals een minimumleeftijd om te trouwen."
Meer weten over Pakistan en de situatie van christenen in dat land? Lees dan: Christenen in Pakistan zijn iedere dag in gevaar: 5 belangrijke vragen en antwoorden.
Praatmee