Christenen in India doelwit bij geweld rond verkiezingen

India is de laatste tijd getuige geweest van een aanzienlijke toename van christenvervolging. Fysieke aanvallen, arrestaties op basis van valse beschuldigingen en aanslagen op christelijke instellingen zijn toegenomen, vooral nu er parlementsverkiezingen gaande zijn.
āDe verkiezingen zijn in volle gang met campagnes en bijeenkomsten in alle deelstatenā, vertelt Priya Sharma*, een lokale partner van Open Doors. āPolitieke partijen en leiders houden hatelijke en provocerende toespraken tegen elkaar en tegen religieuze minderheden.ā
In India vinden op dit moment de grootste democratische verkiezingen ooit plaats. Bijna een miljard kiezers kunnen hun stem uitbrengen tussen 19 april en 1 juni. De huidige premier Narendra Modi, leider van de hindoenationalistische partij BJP, is de gedoodverfde favoriet.
Zorgelijk
Voor de bijna 70 miljoen Indiase christenen is de situatie verontrustend. Extremisten grijpen hun kans om hen te belagen. In Centraal-India bijvoorbeeld werd pastor Ravi* vorige maand samen met een paar andere gelovigen op brute wijze aangevallen en onder druk gezet door religieuze extremisten, omdat zij andere Indiƫrs zouden willen bekeren. Uiteindelijk gaven ongeveer 150 christenen toe aan de druk om weer hindoe te worden. Toch hielden veel andere gelovigen vast aan hun geloof, maar vanwege de grimmige sfeer vertrokken diverse gezinnen naar veiliger dorpen.
āDe gedwongen āterugkeerā (Ghar wapsi) naar het hindoeĆÆsme is hartverscheurendā, zegt Open Doors-partner Rahul Singh*. āIn elk dorp worden extremisten geĆÆndoctrineerd met de hindutva-ideologie en getraind om Ghar wapsi uit te voeren. We proberen de christelijke gemeenschap te bereiken met programmaās en weerbaarheidstrainingen bij vervolging. De kerk blijft ons gebed en onze steun nodig hebben om standvastig te blijven in moeilijke en uitdagende tijden.ā
Zwaarden en messen
In de deelstaat Punjab werden dominee Ramandeep* en zijn broer Amandeep* om hun geloofsovertuiging aangevallen door Sikh-extremisten. Ramandeep heeft de afgelopen dertien jaar in Punjab gediend. Zes maanden lang werd hij onafgebroken bedreigd door extremisten om zijn kerkelijke bediening stop te zetten. In april bereikte het geweld een climax, toen zoān vijf extremisten Amandeep met zwaarden en messen te lijf gingen.
Ramandeep schoot zijn broer te hulp, maar beiden liepen ernstige verwondingen aan hun handen op. Ze werden onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. Hoewel er aangifte bij de politie werd gedaan, is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers. Christelijke leiders en predikanten zijn boos, omdat de aanvallen op de christelijke gemeenschap in Punjab blijven toenemen.
Schoolkleding
In Zuid-India, Telangana, viel een grote menigte de christelijke St. Mother Teresa School aan, nadat een paar studenten bij de schooldirecteur waren geroepen. Hij vroeg hun waarom ze de lessen volgden in saffraankleding in plaats van het gebruikelijke schooluniform. De studenten zeiden dat die kledij hoorde bij een speciale religieuze viering van 21 dagen. De directeur zei dat ze vooraf toestemming hadden moeten krijgen van de schoolleiding.
Hij nodigde de ouders van de studenten uit voor een gesprek, maar op sociale media circuleerde inmiddels een video waarin een student het schoolhoofd ervan beschuldigde hindoeĆÆstische studenten niet toe te staan hun religieuze kleding te dragen. Dat leidde ertoe dat een boze menigte van circa vijfhonderd mensen naar het schoolgebouw optrok. Vier uur lang hielden zij huis in en om de school. Ramen en bloempotten moesten eraan geloven, evenals een standbeeld van Moeder Teresa op het schoolplein. De schoolleiding diende een aanklacht in, maar de politie heeft tot nog toe geen aanhoudingen verricht.
Rahul Singh vertelt over de impact van de gebeurtenissen. āDit voorval is zeer ontmoedigend en schokkend. Religieuze extremisten willen christelijke instellingen belasteren en een slechte naam bezorgen. Scholen zijn er om onderwijs en kennis over te brengen, niet om religieuze haat en discriminatie te verspreiden. Vreemd genoeg is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers, in plaats daarvan wordt er een zaak aangespannen tegen de school.ā
Manipur
De deelstaat Manipur, in het noordoosten, blijft in de greep van hevige gevechten tussen stammen en de meerderheidsgemeenschap. Er vinden aanslagen plaats met bommen, en er wordt op burgers geschoten. Bij de etnische onrust sinds mei speelt ook religieuze onenigheid een rol, die vooral christenen treft.
āElke dag worden er gevallen van vervolging gemeldā, licht Priya Sharma* toe. āChristenen zijn doelwit in heel India. In geen enkele deelstaat is het veilig voor hen. Voorgangers en gelovigen worden belaagd, bedreigd en gearresteerd op basis van valse beschuldigingen. Kerken en christelijke instellingen worden aangevallen of gedwongen te sluiten. Er is een voortdurende haat en discriminatie tegen de christelijke gemeenschap.ā
Praatmee