Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp
De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij enige tijd geleden hield. Zondag ontleende die benaming aan één van de catechisatie-verklaringen die hij las.
“Ik heb in de achterliggende week onder meer een boek gelezen over de Tweede Wereldoorlog. Het is geschreven door Rudolf Vrba. Misschien kent u het wel. Hij is een van de vijf mensen die wist te ontsnappen uit het concentratiekamp Auschwitz. Hij heeft in 1944 de wereld op de hoogte gesteld van de verschrikkingen die daar plaatsvonden. Regelmatig heb ik het boek weggelegd, maar toch las ik verder. Maar het is te gruwelijk om te beseffen wat daar allemaal gebeurd is. Hoe mensen daar zijn vernietigd, maar ook het grote bedrog. Mensen dachten dat ze een nieuwe kans kregen en dat ze daar zouden mogen wonen. Maar daarvoor moesten wel ze het een en ander doen: eerst douchen en dan kwamen ze in de gaskamers terecht", vertelt Zondag.
"Maar er vielen mij zo een aantal dingen op", vervolgt de predikant. "Een van de dingen had betrekking op de zondag. De rustdag. Vrba schrijft: ‘Ik was eigenlijk wel verbaasd dat we te midden van die hel, waar mensen gelijk naar de gaskamers werden gestuurd of zich dood moesten werken, dat we op één dag niet hoefden te werken: de zondag.’ Vrba vond het wel heel frappant dat dat satanische nazisme deze dag bleef erkennen.
Hij zegt: ‘We hebben dat in dankbaarheid aanvaard’, maar je voelt wel aan dat dat zo tegenstrijdig is. Waar de satan op de troon zit en waar miljoenen uiteindelijk zijn gestorven, toch tegelijkertijd de rustdag in acht genomen werd.
”Er klopt iets niet”, zegt u. Nee. En zo kan het ook in ons leven zijn dat het niet klopt. Ik las in een van de catechisatie-verklaringen namelijk dat mensen de rustdag kunnen beschouwen als een soort concentratiekamp", merkt Zondag op terwijl hij aangeeft dat hij zelf die benaming niet zou durven te gebruiken, zij het dat hij in zijn bewuste preek al eerder het woord 'concentratiekamp' gebruikte. "Omgeven door prikkeldraad waar het alleen maar gaat over 'dit mag niet' en 'dat mag niet'", vervolgt hij. "Waar er geen enkele liefde in te vinden is en geen enkele liefde tot de Auteur van dit gebod."
"Zo kil denkt men na over de invulling van de rustdag. Vanmorgen (Zondag gaf deze preek enkele weken terug, red.) hebben we gehoord dat er zo wel mee omgegaan werd door nota bene de geestelijken in Israël. De wetgeleerden hadden deze dag tot een lastendag gemaakt. Het was een dag waar heel veel mensen tegenop gingen zien, want je kon zo gemakkelijk in overtreding zijn. En dan laat Jezus ons zien dat dat niet de bedoeling is. Zo heeft God deze dag nooit bedoeld te geven. Het is juist een dag om vreugde te hebben, een dag om je te verlustigen in de werken Gods.”
Bekijk in onderstaande video het bewuste preekfragment van ds. W.A. Zondag terug. Onderstaande beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Op dagelijkse basis plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische dominees uit verschillende kerkverbanden.
Praatmee