Zes aanwijzingen om te leren volharden in het bijbellezen
Tijdens de belijdenisdienst beloven de nieuwe lidmaten om te volharden in het lezen van Gods Woord. Maar hoe doe je dat concreet: luisteren naar God, stil worden voor Hem en alle andere gedachten tot zwijgen brengen? Zes aanwijzingen om te leren hoe je blijvend bijbelleest.
Paulus zegt: āEr is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoektā (Rom. 3:21). Geldt dit ten diepste ook niet voor het bijbellezen? Wie van ons is verstandig en zoekt God in het blijvend bijbellezen? Ik mag toch hopen dat je (als belijdend lid) niet alleen weet waar je Bijbel ligt maar dat je ook met regelmaat in het Woord leest. Je zegt bij je belijdenis toe om trouw te zijn in het lezen van de Heilige Schrift. Hoe kun je leren om te volharden in het bijbellezen?
Bidden
Het begint met bidden. Bid voordat je gaat bijbellezen of de HEERE wil spreken door het gedeelte dat je gaat lezen. Bid om de noodzakelijke hulp van de Heilige Geest. Dat Hij je concentratie geeft en je hart opent voor het bijbelgedeelte. Smeek in de Naam van Jezus dat de stem van de satan en al die andere stemmen zullen zwijgen, opdat de stem van de HEERE vol kracht en glorie zal klinken (Ps.29:4). Heb je een binnenkamer tot je beschikking? Maak daar dankbaar gebruik van. Zo niet, zoek dan een plaats waar zo min mogelijk prikkels op je af komen. Neem de tijd voor het gebed. Blijvend bijbellezen gaat niet zonder biddend bijbellezen.
Instrument
Bijbellezen is geen doel op zichzelf, maar een middel. Waartoe lees je de Bijbel? Om de HEERE (nog beter) te leren kennen. Hij geeft Zichzelf nog duidelijker en volkomener aan ons te kennen door Zijn heilig en goddelijk Woord (NGB 2). Gebruik dit middel zoals een muzikant zijn instrument bespeelt: veelvuldig, gedisciplineerd en met toewijding.
Een muzikant is gehecht aan zijn instrument. Welke waarde hecht een christen aan het instrument bijbellezen? De Engelse bisschop J.C. Ryle (1816-1900) verwoordt het treffend: āDe Bijbel, die door de Heilige Geest aan het hart wordt toegepast, is na de bekering het belangrijkste middel waardoor mensen in het geloof opgebouwd en bevestigd worden.ā
Jezus Christus
Ryle geeft het advies om de Bijbel voortdurend met Christus voor ogen te lezen: āHet grote onderwerp van de Heilige Schrift is het getuigenis over Jezus. De ceremonies in het Oude Testament zijn voorafschaduwingen van Christus. De richters en verlossers uit het Oude Testament zijn typen van Christus. De geschiedenis van het Oude Testament laat de behoefte van de wereld aan Christus zien. De profetieĆ«n uit het Oude Testament staan vol over Christusā lijden en van Christusā heerlijkheid die nog komt.ā
Alles wijst volgens Ryle naar de eerste en tweede komst van Christus. Het kruis en de kroon, de komst van het Koninkrijk. Op iedere bladzijde van het bestverkochte Boek ter wereld vindt een ontmoeting met de Zaligmaker plaats.
Boodschap
Deze Bibliotheek, die uit zesenzestig boeken bestaat, bevat een eenduidige en concrete boodschap. Een samenvatting van die indrukwekkende boodschap is te lezen in de navel van de Bijbel: āWant zo lief heeft God de wereld gehad dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeftā (Joh.3:16). De Bijbel is niet minder dan een liefdesbrief, ondertekend met de handtekening van de Heilige Geest en gericht aan verloren zondaren.
Blijvend bijbellezen helpt je om die onvoorwaardelijke zondaarsliefde te leren verstaan. āDe HEERE vindt geen vreugde in de dood van de goddeloze, maar daarin dat de goddeloze zich bekeert van zijn weg en leeftā (Ezech.33:11). Wie deze liefdevolle boodschap leert verstaan, leest met vreugde in Gods Woord.
Eerbied
De Middelaar roept in Johannes 5:39 op om de Schriften te onderzoeken (aldus de statenvertalers). Dat is iets anders dan vluchtig lezen. Onderzoeken is niet hetzelfde als scannen. Onderzoeken heeft alles te maken met eerbied. Je gaat ervoor zitten. Je neemt er de tijd voor. Je gaat nauwkeurig lezen en luisteren wat de Auteur zegt in Zijn Woord.
Ik kan mij nog herinneren hoe een internationale theologiestudent mij erop wees dat ik tijdens een college mijn telefoon op mijn Bijbel had liggen: āWat doe je? Zo ga je toch niet met de Bijbel om?ā Wellicht vind je zijn reactie wat overdreven. Het heeft mij aan het denken gezet. Omgang met Gods Woord vraagt in meerdere opzichten om eerbied.
Liever langer luisteren
Op de predikantencontio gaf prof. H.G.L. Peels onlangs een heilzame aanwijzing met betrekking tot het bestuderen van de Bijbel: liever langer luisteren. Heb niet direct een oordeel over wat je leest. Probeer eerst te achterhalen wat er precies staat, voor wie het bestemd is en wat de bedoeling is voor toen en nu. Wat zegt dit gedeelte over Jezus Christus? Liever langer luisteren houdt ook in dat je dankbaar gebruik maakt van hulpmiddelen zoals de HSV-Studiebijbel of een leesplan.
Wie leert om liever langer te luisteren naar Gods Woord zal deze opmerking van Tim Keller beamen: āHet beste cadeau van de hele wereld op het vleesgeworden Woord, Jezus zelf, na is Gods geschreven Woord, en het zal je hart in vuur en vlam zetten als je het er de kans voor geeft.ā
Ezelsbruggetje
Deze zes praktische tips om te volharden in het blijvend bijbellezen zijn uiteraard niet uitputtend. Echter, de eerste letters van bovengenoemde aanwijzingen vormen tezamen een eenvoudig ezelsbruggetje: Bijbel. Makkelijk te onthouden en tegelijkertijd een aansporing om erin te gaan lezen.
Zorg er niet alleen voor dat je (tijdens een huisbezoek) weet waar je Bijbel ligt, maar wees bovenal trouw aan je belofte die je tijdens de belijdenisdienst hebt afgelegd. Neem en lees. Bid dat de Heilige Geest je het verlangen geeft om de Bijbel dagelijks te bestuderen. Weet je in dit alles gesterkt door die machtige belofte van de HEERE in Jesaja 55:11: āMijn woord zal niet vruchteloos tot Mij terugkeren, maar het zal doen wat Mij behaagt, en het zal voorspoedig zijn in hetgeen waartoe ik het zend.ā
Ds. A. C. Borsje is predikant van de hervormde gemeente te Zwartebroek-Terschuur. GeĆÆnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (ā¬ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor ā¬ 10,-!
Praatmee