Elf predikanten in Nicaragua opgepakt na grootschalige evangelisatiecampagne
Na een grootschalige evangelisatiecampagne van de Amerikaanse evangelist Britt Hancock in Nicaragua zijn meerdere predikanten in het land in de gevangenis gezet. Zelf wordt Hancock ook vervolgd in Nicaragua, al zit hij veilig in de Verenigde Staten.
Hancock startte vorig jaar met zijn organisatie Mountain Gateways een enorme evangelisatiecampagne in Nicaragua. Zo’n miljoen mensen uit dit land werden daardoor bereikt met het evangelie. Hancock vertelt dat er tijdens de campagne wonderen en genezingen door God werden gedaan en dat hij levens heeft zien veranderen.
Maar een paar maanden na de bijzondere campagne, bleek de overheid van Nicaragua een stuk minder blij met de komst van de evangelist. Hij wordt namelijk aangeklaagd voor witwassing en georganiseerde misdaad. Ook zijn zoon Jacob en schoondochter Cassie worden daarvoor aangeklaagd. De drie waren op dat moment alweer terug in de Verenigde Staten en lopen daardoor geen gevaar zolang ze niet uit eigen beweging opnieuw naar Nicaragua gaan. “We zijn volledig onschuldig”, benadrukt Hancock in gesprek met CBN News. “Al het geld dat we gebruikten is afkomstig van giften en niet illegaal verkregen. En we zijn al helemaal geen georganiseerde criminele organisatie.” Hij stelt verder geschokt te zijn over de beschuldigingen.
De gevolgen voor de mensen die hen bijstonden tijdens de campagne zijn een stuk groter. In totaal zijn er elf Nicaraguaanse predikanten beschuldigd van witwassen. Ze zijn opgepakt en in de gevangenis gezet, waar ze nog steeds verblijven. Onder de christenen die gevangen zitten, bevindt zich ook alleenstaande moeder. “Mijn hart breekt als ik aan haar denk”, vertelt Hancock daarover. “Ze zit daar alleen in een cel, ver weg van haar kinderen. Ze was in september net bevallen van haar zoontje.”
Vanuit de Verenigde Staten doet Hancock er alles aan om de gearresteerde christenen te helpen. Zo ging hij naar Washington om te lobbyen voor hun vrijlating en ervoor te zorgen dat er vanuit de Verenigde Staten diplomatiek druk wordt uitgeoefend op Nicaragua. “Ik heb mensen ontmoet van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ook zij maken zich zorgen over de schendingen van Nicaragua op het gebied van religieuze vrijheid en mensenrechten”, vertelt hij daarover.
Tegenover CBN News doet de evangelist tot slot een gebedsoproep: “Bid voor ons team, bid dat God zorgt voor de vrijlating van de gevangen christenen, bid dat de situatie in Nicaragua verandert en dat daar vrijheid komt.”
Nicaragua staat op de dertigste plaats van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors jaarlijks publiceert. Hoewel maar liefst 95 procent van het land zich christen noemt, wordt de situatie er de laatste jaren niet beter op. Kerken verzetten zich tegen president Daniel Ortega, die zich volgens Open Doors steeds meer als een dictator presenteert. Daarom worden kerken en christenen door het regime gezien als tegenstanders. Dat heeft geleid tot intimidatie, pesterijen, aanvallen, arrestaties, ontvoeringen, gerechtelijke vervolging en gedwongen uitzetting van kerkleiders. De regering werkt bovendien samen met criminele organisaties om christenen te onderdrukken.
Praatmee