cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bart Gijsbertsen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 maart 2023 door Bart Gijsbertsen

Jozef gooit hemelse administratie in de war

Die arme Jozef komt er in de kerstverhalen maar bekaaid af. Waarschijnlijk doordat de evangelist Lucas het met zijn versie van het kerstverhaal gewonnen heeft. Daarin staan vrouwen centraal: Elisabet en Maria. De mannen staan er maar een beetje stom (Zacharias!) bij.

Eerherstel voor Jozef lijkt me op zijn plaats. Maar daarvoor moeten we ons verdiepen in het kerstverhaal van de evangelist Matteüs. Die begint zijn evangelie met het opnoemen van een hele rij namen van mannen. Hij schrijft niet een verhaal over baren en geboren worden, zoals Lucas, maar over verwekkingen: het is een verwekkingsgeschiedenis. De manier waarop hij dat heeft gedaan, schrikt door zijn saaiheid menige lezer af. Wie begint een boek nu met een soort geslachtsregister van Jezus? Zet zo’n overzicht in een bijlage, maar niet aan het begin, denken wij.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
sorry... - als vrouw ben ik niet akkoord. Maria wist zich geen raad tegenover de verloofde.... Ze zal gevreesd hebben: dit gelooft hij nooit... Ze was gelovig!!! - ze heeft ongetwijfeld gebeden; liet het over aan God.

En dan gebeurt het onvermijdelijke. Jozef besluit te gaan. In stilte, uit onbegrijpelijk sterke liefde. Geen ruzie en geen huwelijk. God heeft juist ook deze man uitgekozen, als

opvoeder. God grijpt in, met een droom - was dus kennelijk nodig!!

Maria het huis; Jozef huisheer. Jezus Zoon des huizes.