cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
genderdysforie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 februari 2023 door Mark Willemsen

Niet ervaringsverhalen maar de Bijbel is leidend bij genderdysforie

In het boek ‘Een transgender komt thuis’ vertelt Laura Perry hoe ze een transitie naar man ingaat en daar weer (door Gods genade, na haar bekering) van terugkeert. Tekenend hier is het aanhoudende gebed van haar ouders en het besluit van haar moeder om alleen op de Heere te vertrouwen. Het boek is een sterk getuigenis van Gods genade.

Christine Stam-van Gent schreef naar aanleiding van dit boek een artikel onder de titel “Worstelen met je identiteit” (zie het RD-magazine van 12 november). Christine Stam stelt dat het zelf kunnen en mogen kiezen van je identiteit dwingende, religieuze trekken krijgt, maar ze wil een soort van evenwicht bereiken door ook het boek ‘Eigenlijk Eva’ van Abby Chava Stein in de discussie te betrekken. ‘Eigenlijk Eva’ beschrijft de ervaring van een orthodox-joodse man die een transitie naar vrouw doormaakt. Christine Stam gaat mee in de gedachte dat hij (de orthodoxe Jood) nu een vrouw is. Dat lijkt mij ongewenst. Ervaringsverhalen moeten nooit leidraad worden: noch dat van Laura, noch dat van ‘Abby’. Een pastorale benadering leidt (in liefde) naar Gods weg. Over oorzaken van genderdysforie, de gevolgen van behandeling en hoe we als christen reageren.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Briefwisseling transgenderisme
- Transgender schrijft brief aan HHK-predikant: ‘Vanwaar uw stelligheid over transgenders?’
- HHK-predikant reageert op brief transgender: ‘Is de kerk nog een veilige plaats voor duidelijke principes?’
- HHK-predikant schrijft vervolgbrief aan transgender: ‘Gods schepping is gebroken maar niet leugenachtig’
- Transgender schrijft slotbrief aan HHK-predikant: ‘U ontzegt transgenders de gemeente van Christus’
- Transgender reageert op brief HHK-predikant: ‘Moeilijk om geen erkenning te krijgen voor wie ik ben’
Meer over Briefwisseling transgenderisme »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel goed dat Christine Stam een aantal mogelijk oorzaken van genderdysforie noemt. Ik ben het volkomen met haar eens dat genderdysforie een leugen is en dat transitie een onbijbelse keuze is. Maar ook al kan een onderscheid gemaakt worden tussen de zgn. ‘klassieke’ genderdysforie en de ‘besmettelijke variant’ ervan (door beïnvloeding door ‘social media’ etc.), in beide gevallen is transitie niet de oplossing.