cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 januari 2023 door Redactie

"Het is goed geweest", zegt Gert-Jan Segers, die op cruciale momenten een bijzondere bijbeltekst meekreeg

Op belangrijke momenten in zijn leven kwam de afzwaaiende Gert-Jan Segers dezelfde bijbeltekst tegen, zo vertelt de scheidend ChristenUnie-voorman in een afsluitend interview. 'Hij die u roept is getrouw, die het ook zal doen', een tekst uit 1 Thessalonicenzen 5 blijkt de rode draad voor Segers. "De wereld hing niet van mij af, ik kan het aan God overlaten." Op vrijdag maakte de politicus bekend dat hij per direct uit de Tweede Kamer vertrekt.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het mooiste is het als mensen hem persoonlijk raken en hij er samen met anderen wat aan kan doen, zegt Segers op het YouTube-kanaal van de christelijke partij waarin hij terugblikt op de afgelopen tien jaar als politicus. "Een Ghanese vrouw uit Friesland was het slachtoffer van mensenhandel geworden en in de gedwongen prositutie terechtgekomen. Zij was totaal kapot." Samen met andere partijen en activistische bewegingen lanceerde Segers een campagne waar uiteindelijk een initiatiefwet het gevolg van was. "Dan heb ik het gevoel dat ik iets goeds heb gedaan, een steen heb verlegd."

Dat was een mooie ervaring, zegt de politicus, die achteraf concludeert dat hij ook fouten heeft gemaakt. Zo was er het moment dat Segers het vertrouwen tijdens de onderhandelingen met premier en VVD-leider Mark Rutte opzegde en dat naar eigen zeggen "te hard en te absoluut" deed. "Dat had beter gemoeten. Samenwerken met Rutte ging niet meer. De impuls die ik had was dat er zoveel weerzin en wantrouwen tegen de politiek was, dat er een breuk moest komen. Die impuls was goed, maar de manier waarop niet. Ik heb het wel met de goede intentie gedaan. En als je het beter had kunnen doen, moet je dat ook zeggen. Dat heb ik ook gedaan, eerst tegen Rutte, toen ook tegen fractie en partij."

Eenzelfde moment ervaarde de in Lisse geboren christen toen hij aan het begin van zijn fractievoorzitterschap een knoop over het Oekraïnereferendum moest doorhakken, een referendum dat ging over samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne. "Een groot deel van mijn partij kwam tegen die beslissing in opstand." Andere momenten waar Segers spijt van had waren met name persoonlijk van aard. "Ook dan moet je sorry zeggen."

Persoonlijk kreeg de politicus ook veel te verduren, met name op sociale media. Dat was zeker pijnlijk, bijvoorbeeld toen hij het predikaat 'Judas' kreeg. "Dat is ook in een Bijbelse context een beladen woord. Dat is heel naar." Toch kan hij veel kritiek verdragen: "Het hoort er wel bij als publieke vertegenwoordiger. Het gebeurt ook niet omdat ik Gert-Jan Segers ben, maar omdat ik deze functie heb. Ik neem beslissingen die invloed hebben op anderen. Dan mogen anderen ook iets van mij vinden. Wel zou ik vaker hopen dat mensen onderscheid maken tussen een keuze die iemand maakt en waar je het niet mee eens bent en de persoon zelf. Als mensen je proberen zo hard mogelijk te raken, vind ik dat heel naar."

Vooraf zag Segers ook op tegen het fractievoorzitterschap, zeker richting de slopende verkiezingstijd die zijn tol vraagt. Hij vertelt dat hij in 2012 als de campagneleider van de ChristenUnie fractievoorzitter Arie Slob de gang van theater Carré zag binnenlopen en een schietgebedje deed: 'Laat mij nooit die gang binnengaan.' Het is een zware baan, met "onderhandelingen, crises, een achterban die indringende vragen stelt en andere kritische mensen". "Ik ben blij dat ik het achteraf niet heb geweten, al was het al met al wel de moeite waard."

"We moeten vaker vaker bíj de mensen zijn in plaats van er vóór ze te zijn"

Al reflecterend ziet Segers veel mis gaan in Den Haag, een van de redenen dat hij de komende tijd zal besteden aan het schrijven van een boek over het politieke bedrijf. "De onderlinge tolerantie neemt af, net zoals de waardering voor samenwerking. De politiek is heel technocratisch geworden. De planbureaus zeggen iets, wij vertalen dat en er rolt een kaartje uit. Maar daarmee weet je nog niet hoe het aan de keukentafel in Oldebroek of Ommen gaat. Of mensen het kunnen betalen. Dat moet de eerste zorg zijn."

Toch is dat ook een blijvend manco van de politiek, "politiek is behelpen". "We kunnen een wet maken, maar die ene die niet rond kan komen is daarmee niet geholpen. Dat maatwerk is vaak heel erg moeilijk." Daarom is het belangrijk vaker bíj de mensen te zijn in plaats van er vóór ze te zijn, zegt Segers. "Mensen snakken naar anderen die wijs zijn en een tijdje met ze oplopen."

"Ik kan het aan God overlaten, maar ik moet doen wat in mijn vermogen ligt."

"Ik heb het met hart en ziel gedaan. De vraag is: heb ik het goed gedaan?" Het geloof heeft Segers en zijn gezin door de afgelopen tien jaar heen geholpen. "Als we op kruispunten stonden, werd ons op verschillende momenten dezelfde bijbeltekst aangedragen." Die tekst staat in 1 Thessalonicenzen 5: 'Hij die u roept is getrouw, Hij zal het ook doen.' Dat had enorme impact: "Het zei ons: 'Ik ben erbij. De wereld hangt niet van jou af.' Ik kan het aan God overlaten, maar ik moet doen wat in mijn vermogen ligt."

Het is de goede tijd om te vertrekken, ziet Segers. "Je groeit ernaartoe, je zoekt naar een moment dat je op een goede, natuurlijke manier afscheid kan nemen. Op een gegeven moment is het tijd voor nieuw leiderschap. Dat is het nu. Ik ben even uitgepraat. 10 jaar lang heb ik een missie uitgedragen, nu kan ik een punt zetten."

Gert-Jan Segers wordt als fractievoorzitter van de ChristenUnie opgevolgd door Tweede Kamerlid Mirjam Bikker. Naar aanleiding van de bekendmaking van zijn vertrek krijgt Segers veel waardering van collega's. ‘Wat gaan we je missen’, schrijft zijn opvolger Mirjam Bikker op Twitter. ‘Met hart en ziel heb je je ingezet voor ChristenUnie en voor ons land. Recht doen aan die ene, die voor je staat. Dat is onze missie. Ik wens je Gods zegen toe voor de toekomst en dank je enorm voor alles.’

‘Het vertrek van Gert-Jan Segers is een gevoelig verlies voor de Nederlandse politiek’, reageert SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. ‘Veel dank Gert-Jan, voor de hartelijke persoonlijke en fijne politieke contacten, in verbondenheid met christelijke politiek. Er is in woelige tijden veel van je gevraagd, je hebt veel mogen geven. Ik ga je missen!’ Ook minister-president Mark Rutte reageert: 'Met het vertrek van Gert-Jan Segers verliest Den Haag een anker. Solide, betrouwbaar en verantwoordelijk. Zo leidde hij zijn partij en zo is hij als mens. Ik kijk met veel warmte terug op onze lange samenwerking en ik wens zijn opvolger Mirjam Bikker alle goeds.'

Lees ook: Gert-Jan Segers verlaat politiek: 'Den Haag verliest een anker'

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Seegers had beter de stekker uit dit kabinet kunnen trekken. Dan moeten er nieuwe verkiezingen komen. Dit kabinet heeft bij lange na geen meerderheid meer. De burger schreeuwt om een andere regering, zonder Rutte, Kaag en v.d Wall.