cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dirk de Wachter - buitenhof
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 januari 2023 door Patrick Goede

Psychiater Dirk de Wachter: "De gereformeerde cultuur is beter gewapend tegen de consumptiecultuur"

“Het woord religie komt van het Latijnse woord ‘religare’, wat ‘verbinden’ betekent. Maar de kerk heeft natuurlijk ook heel erg verdeeld.” Psychiater Dirk de Wachter werd wereldberoemd in Nederland en Vlaanderen met zijn boek ‘Borderline Times’. Als geen ander weet hij de vinger op de zere plek van de verregaande individualisering van de samenleving te leggen. De Wachter pleit voor een herwaardering van christelijke waarden die door de secularisatie vaak samen met het spreekwoordelijke badwater zijn weggegooid. In deel 2 van deze serie spreekt Cvandaag met De Wachter onder meer over de (veranderende) rol van de kerk in de samenleving.

Veel mensen lijken vandaag de dag te worstelen met hun identiteit. Sommigen hebben het gevoel dat ze niet mogen zijn wie ze willen zijn of denken te zijn. Het christelijk gedachtegoed gaat juist uit van innerlijke verandering, ‘worden wie je bent in Christus’. Iets wat vaak ingegeven wordt door God, bijbelse leerstellingen en de kerk. Hoe kijkt De Wachter aan tegen ‘zijn wie je bent’ en ‘worden wie je bent’?
“Wij zijn niet, denk ik. Wij worden. We zijn in de blik van de ander. Ik hanteer daar heel erg de filosofie van de Franse filosoof Emmanuel Levinas. Een Joodse filosoof die de blik van de ander eigenlijk omschrijft als een heel belangrijk existentieel gegeven. Ik ben omdat u mij ziet. Het niet gezien worden ontmenselijkt. Heidegger vertelt ons ook dat we ‘in de tijd’ zijn. De tijd waarin we nu leven is heel fluïde, ook op het gebied van gender. Maar daarin zijn wij. Een vorige tijd was Victoriaans en daarin waren dingen streng geregeld. We kunnen dus nooit los zijn van de tijd en worden gevormd door dat wat ons gegeven wordt. Ik ben gevormd door mijn familie, de mensen om mij heen en later ook door zeer goede leraren. Ik heb veel geluk gehad met wie ik ben tegengekomen in mijn leven, daar ben ik ook zeer dankbaar voor.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier voor het boek 'Vertroostingen' van Dirk de Wachter

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel mooi. Maar gelukkig ben ik niet wat een ander in mij ziet. Maar ben ik hoe God mij ziet. Heere, u doorgrond en kent mij. U kent mijn zitten en mijn opstaan. U begrijpt van verre mijn gedachten. U onderzoekt mijn gaan en mijn liggen. U bent met al mijn wegen vertrouwd. Ps.139:1-3 dan ligt, hoe zwaar ons leven ook kan zijn onze identiteit in Christus.