cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

28 november 2022 door Jeffrey Schipper

Andries Knevel: "De reformatorische zuil heeft goud in handen"

“Terwijl andere zuilen afbrokkelen, staat de refozuil nog altijd overeind. Tienduizenden jongeren groeien op in een context van vroomheid, kerkgang en gemeenschapszin. De refozuil heeft goud in handen”, aldus Andries Knevel afgelopen zaterdag. De voormalig EO-presentator en theoloog verzorgde op de jaarlijkse netwerkdag van het Dutch Biblebelt Network de hoofdlezing. Hij wijst op de voor- en nadelen van de refozuil en de invloed van de evangelische beweging. “De invloed van Opwekkingsliederen op de refozuil is groter dan alle theologische publicaties van theologische hoogleraren in de afgelopen veertig jaar.”

Knevel citeert dr. C. S. L. Janse, voormalig hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad: ‘Er is sprake van een zuil wanneer mensen vanwege een gemeenschappelijke levensbeschouwing zich op verschillende terreinen gaan organiseren.’ Naar aanleiding van dit citaat maakt de programmamaker duidelijk dat er in Nederland ooit sprake was van vier protestantse zuilen: de bevindelijk-gereformeerden, de vrijgemaakten, modern-gereformeerden en de evangelische beweging. “Wat is er gebeurd? De modern-gereformeerde zuil is weg”, maakt Knevel duidelijk. “Die is in tien á vijftien jaar verdwenen sinds ontstaan van de PKN. De vrijgemaakte zuil is in een razend tempo aan het verkruimelen, want alles is opengesteld. Deze gereformeerden worden onderdeel van een vrijgemaakt-gereformeerd-evangelische beweging.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Tja, ik behoor niet tot die zuil. Maar wel tot de schare van gelovigen die hun heil hebben gezocht in Jezus en Hem hebben aangenomen als Verlosser.

Daar is van verzuiling geen sprake gelukkig.