cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annemarieke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 september 2022 door Annemarieke Graveland

Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Verwondering over Jezus (Matteüs 15)

Het hoofdstuk van deze week bevat zowel overlap met vorige hoofdstukken als nieuwe vertellingen en vindingrijke citaten. Vooral die laatste kon ik me goed herinneren toen ik het hoofdstuk voor een tweede keer las. Maar ook bij een tweede keer lezen is er nog genoeg nieuws te ontdekken en vragen om te stellen.

De farizeeën hebben iets nieuws gevonden om de leerlingen van Jezus op aan te spreken: ze wassen hun handen niet voor ze hun brood eten. Het bezwaar hiertegen lijkt niet primair een hygiënische reden te hebben, maar heeft in deze context vooral te maken met tradities. Door hun handen niet te wassen overtreden zij de tradities van hun voorouders, zo stellen ze. Jezus dient hen van repliek door te zeggen dat zij Gods gebod verbreken omwille van hun eigen traditie. Het gaat hier om het gebod om hun vader en moeder te eren. De farizeeën leren namelijk: “Wie tegen zijn vader of moeder zegt: ‘Alles wat van mij is en voor u van nut had kunnen zijn, bestem ik tot offergave’, die hoeft zijn ouders geen eerbied te tonen.’’ Zo ontkrachten de farizeeën volgens Jezus het woord van God omwille van hun eigen traditie. Daarmee wordt volgens Hem de volgende profetie van Jesaja vervuld: “Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is ver van Mij; tevergeefs vereren ze Mij, want wat ze onderwijzen zijn voorschriften van mensen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Onbevangen de Bijbel door
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 23: Jezus en de Farizeeën)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Jezus en de farizeeën (Matteüs 23)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 22: volop discussie)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Volop discussie (Matteüs 22)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 21: De Koning op een ezel)
Meer over Onbevangen de Bijbel door »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

" ... doordat beide partijen in dergelijke discussies het niet eens zijn over wat in de Bijbel als Woord van God beschouwd kan worden ..."

In de Bijbel staat hét (allerbelangrijkste) woord, de uitgesproken gedachte, van God, namelijk dat Hij een mensheid wil die zijn Goddelijke niveau bereiken zal: "Laten Wij mensen maken die op Ons lijken."

In de Bijbel kunnen wij door grondig onderzoek deze waarheid leren ontdekken en realiseren door hierin en -vanuit te leven (ons te 'trainen in de Godsvrucht' - 1 Tim. 4:7).