cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 september 2021 door Robert Plomp

De beschuldiging van verontruste CGK-dominees klopt niet

In discussies rondom de plaats van vrouwen of homo's in de gemeente krijgen hervormers vaak het verwijt dat ze gebruik maken van 'de nieuwe hermeneutiek'. Ds. J. M. J. Kieviet en ds. C. P. de Boer deden dit bijvoorbeeld recent in de discussie die nu woedt in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Die beschuldiging klopt niet, en dat is best eenvoudig uit te leggen.

Je kunt de Bijbel op veel verschillende manieren lezen, en ze zijn niet allemaal even goed. Je kunt het bijvoorbeeld lezen als een mytisch boek vol spannende verhalen, of als een soort toverboek dat je actuele vraag beantwoordt op de pagina die open valt. Je kunt onderzoekend en kritisch lezen om geïnspireerd te worden, of de Bijbel verwachtingsvol openen vanuit een gehoorzame, gezagsgetrouwe houding. Veel vormen van bijbellezen gaan ondoordacht. Denk aan de Kamerheer in Handelingen 8 die de boekrol van Jesaja gewoon maar ging lezen. Dat kan heel goed aflopen omdat de Heilige Geest door de Bijbel heen werkt. Hij bracht Filippus op wonderlijke wijze naar de Kamerheer toe en leerde hem het hoofdstuk vanuit Christus te lezen. Op die manier kreeg Jesaja 53 een totaal nieuw perspectief. Dat is een voorbeeld van hermeneutiek: de Bijbel lezen vanuit Christus als het hart van de Schrift.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Mij valt de volgende uitspraak op: "Het uitgangspunt is dat we nieuwsgierig luisteren naar hoe mijn medechristen vanuit een gehoorzame houding tot een andere conclusie is gekomen. Als je dat gezamenlijk wilt doen ben je Kerk van Christus". Dat is niet perse onwaar, maar wordt problematisch en tegenstrijdig naarmate de reikwijdte ervan toeneemt: We kunnen natuurlijk niet vanuit dezelfde Geest en als een Lichaam allemaal tot andere conclusies komen en onszelf dan nog de Kerk van Christus noemen.