cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 maart 2021 door Piet van Midden

God stemt niet met het rode potlood in een afgeschermd hokje

De tijd dat de dominee of pastoor vanaf de kansel een stemadvies gaf, ligt ver achter ons. Ik schrijf dat met enige aarzeling op, omdat ik het voor mogelijk houd dat er zomaar verborgen stemadviezen worden gegeven. Maar in het verleden werd de mensen in de parochies openlijk aangeraden KVP te stemmen, in de synodale kerken op de ARP en de hervormden op de CHU.

Heerlijk, zo’n verzuilde wereld. Je hoeft nauwelijks meer na te denken, Dat hebben anderen al voor je gedaan en bieden je een compleet format aan. Ik herinner me nog dat de openlijke keuze voor een politieke partij je goodwill kon kosten bij het beroepingswerk. Als je een poster van de PPR (de Politieke Partij Radicalen, opgegaan in Groen Links) op je toilet had hangen en een van de leden van de beroepingscommissie vroeg of hij even van het toilet gebruik kon maken, kon je dat een aantrekkelijk beroep kosten. Het toiletbezoek leverde dan een heel nieuw gesprek op. Het idee! Straks een dominee met een PPR-poster in de ramen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Politiek is net als de kerken in Nederland, er zijn net zoveel politieke partijen als kerk stromingen. Wie niet genoeg bevestigt wordt in zijn eigen gelijk richt een nieuwe partij/kerk op