cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hanneke Schaap-Jonker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 april 2021 door Nienke Alblas

Volgens Hanneke Schaap doen christenen te vaak alsof gebrokenheid niet bij het leven hoort

“Wat ik zorgelijk vind is dat je ook in de kerk nog steeds een stigma ziet op psychische problemen”, aldus godsdienstpsychologe Hanneke Schaap-Jonker. Zij ziet dat christenen in het pastoraat tegen moeilijke situaties aan lopen. Naar aanleiding van haar boek Handboek pastoraat bij psychische problemen gaat de rector van het Kennisinstituut christelijke ggz (Eleos/ De Hoop ggz) in het eerste deel van een artikelenreeks in op groeipunten binnen het pastoraat in kerken in Nederland en de rol van gebed.

Hanneke Schaap: “Dit boek geef informatie over psychische problemen, de vragen en worstelingen die mensen kunnen hebben als het gaat om geloven en manier waarop de problematiek invloed heeft op de pastorale relatie. Het handboek bevat geen ‘recepten’ voor elk gesprek, maar in de grote lijnen geeft het wel richting aan de hulp die je kan bieden en kennis die kan gebruiken bij het aangaan van gesprekken. Het kan helpen wanneer je als pastor kennis hebt van bepaalde patronen en kenmerken van psychische stoornissen. Dit kan in sommige gevallen de druk van de ketel halen. Soms denken mensen met psychische problematiek bijvoorbeeld dat ze geen goede christen zijn, daar kan je als pastoraal werker best wel wat in betekenen.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Pastoraat
- Wat iedere christen volgens Hanneke Schaap zou moeten weten over angststoornissen
- Welke invloed heeft een persoonlijkheidsstoornis op je Godsbeeld? Hanneke Schaap antwoordt
- Christenen kunnen volgens Hanneke Schaap burn-outs voorkomen: "De kerk is een rustplaats"
Meer over Pastoraat »

Klik hier om 'Handboek pastoraat bij pyschische problemen' te bestellen!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooi artikel. Ook het zogenaamde volle evangelie zit vol met ontkenningen ten aanzien van deze problematiek. Ik heb het "het volle evangelie volmaaktheids syndroom" genoemd!