cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 juli 2020 door Piet van Midden

Israël is aan zijn richters en koningen te gronde gegaan: en wij?

Van het lezen van de krant word ik niet vrolijker. Van het lezen van de Bijbel soms ook niet. Misschien komt dat wel omdat de wereld van nu en die uit oude bijbelse tijden zomaar op elkaar lijken. Neem het boek Rechters/Richteren. Als in één bijbelboek de mislukking van de menselijke samenleving wordt verwoord, dan is het wel daar.

Het volk kan niet zonder een leider, een richter. Die wijst de weg. Zo’n richter werkt verbindend, maar het kan ook helemaal misgaan. Het begint allemaal goed: Otniël richt Israël en gooit de vijand de deur uit. Of beter: God gooit de vijand eruit en Otniël mag meedoen. Dat wordt bij de volgende leider al anders. Ehud krijgt te maken met vijanden uit Moab. Hun baas heet Eglon. Dat betekent ‘stiertje’. Hij is dan ook moddervet. Ehud weet een wapen door de controle te krijgen en steekt onder de smoes dat hij een boodschap van God heeft, het zwaard in Eglons buik. ’t Is nog al tricky. Het vet sluit zich om het lemmet en het zwaard komt zijn achterste uit (die vertaling laat het Hebreeuws echt toe). Het is een vorm van geweld waarom gelachen wordt: Ha, ha, die dikke Eglon!

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Dank je wel, Piet.

Wat een “ prachtige” verzuchting.

Jan