cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Sjaak Goudswaard
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 februari 2020 door Romee Boots

Chris en Sjaak kunnen hun geloof niet combineren met de kerk: "Mijn geestelijk leven ontwikkel ik nu vooral buiten mijn kerk"

Er zijn steeds meer geluiden te horen van mensen die hun levensvisie niet meer kunnen combineren met het stramien binnen hun kerk. Een deel van hen gaat zelfstandig op zoek naar mogelijkheden om hun geloof toch vorm te kunnen geven. 

Chris probeert langzaam maar zeker zijn kerk van binnenuit te veranderen. Sjaak uit Brabant kan maar geen kerk vinden die bij hem past. “Eigenlijk ga ik nu meer uit formaliteit naar mijn kerk”, zegt Chris. “Mijn geestelijk leven ontwikkel ik nu vooral buiten mijn kerk. Binnen mijn eigen traditionele kerk is daar simpelweg nog te weinig ruimte voor.” 

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerklozen
- Remmelt Meijer: "Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"
- Linda nam afscheid van de kerk: "Niet meer deel zijn van kerksysteem voelt als een bevrijding"
- David kon niet langer geloven in God: "Er is geen Heilige Geest meer die over mijn schouder meekijkt"
- Bob Venus heeft oog voor mensen die met pijn uit de kerk zijn gestapt
- Tjarko Evenboer gelooft nog wél in God: "Maar Hij moet groter zijn dan de christelijke religie"
Meer over Kerklozen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In het verhaal van Sjaak herken ik mijn eigen voormalige situatie in. In Tilburg kerk ik al ruim 30 jaar in een traditionele kerk. Eerst nog geen 100 leden en inmiddels met ruim 250 leden waaronder veel jonge gezinnen. Toch miste ik aldaar de nodige bezieling, maar wij hebben daar zelf veel op geïnvesteerd. Mede doordat we een eigen Bijbelkring volgden maar ook studie's bij plaatselijke evangelische gemeenten. Het verrijkt je en 'je kerk' wordt groter. Opgedane kennis brengen we weer over in eigen gemeente. Het is een kwestie van lange adem.