cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Max van den Berg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 januari 2022 door Patrick Simons

Christelijke coronademonstrant opgepakt na bezoek aan huis Sigrid Kaag

Woensdagavond is de 29-jarige Max van den B. aangehouden voor het huis van Sigrid Kaag. De bekende coronademonstrant, die ook veelvuldig over zijn geloof in God spreekt in zijn filmpjes, zwaaide met een fakkel voor het huis van de D66-leider en schreeuwde leuzen. Daarvan circuleren beelden op social media. Vorige maand werd hij ook al voor het huis van Hugo de Jonge opgepakt. Van den B. heeft een connectie met de politieke partij Jezus Leeft. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Max van den B. is een van de meest fanatieke coronademonstranten in Nederland. Hij is bij tal van demonstraties te vinden en schuwt weinig methodes om zijn afschuw van coronabeleid in ons land kenbaar te maken. Daarnaast is hij een fanatieke gelovige. In de vele filmpjes die hij maakt en verspreidt komt hij openlijk uit voor zijn geloof in God. Hij stelt als activist dan ook in opdracht van God te handelen.

Kerstavond
Onder meer in een op kerstavond verspreid filmpje sprak hij over zijn geloof. Hij stelde daarin onder andere dat “de elite bang is voor lichtverspreiders en goddelijke mensen”. Ook vertelde hij de dag erna naar de kerk te gaan: “Morgen hoop ik braaf in de kerk te zitten om mijn gebeden te doen, om de geboorte van Jezus Christus te herdenken. Ik vier geen Kerst, maar ik gedenk het wel. Ik geloof niet dat Jezus Christus geboren is in december, velen denken in september.” In hetzelfde filmpje stelt hij dat “corona geen virus is maar een agenda” en begint hij over de Great Reset. Daarbij hint hij ook naar het beest uit het Bijbelboek Openbaring.

Hugo de Jonge
Half december werd Van den B. ook al gearresteerd. Toen besloot hij een bezoek te brengen aan het huis van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij wilde verhaal halen bij de bewindsman vanwege het coronabeleid. Hij belde diverse keren aan terwijl hij een Anonymous-masker droeg en alles streamde via Facebook.

"Het is God die mij beschermt en aanstuurt. Hij leidt mij. Ook naar het huis van Hugo de Jonge ben ik geleid."

Van den B. werd na enkele uren vrijgelaten, waarna hij op beelden uitleg gaf over zijn actie. Daarbij ervaart hij naar eigen zeggen Gods leiding: “Ik heb gestreden voor volk en vaderland, ik heb gestreden voor Anonymous, gele hesjes en vooral voor God. Want uiteindelijk is het God die mij beschermt en aanstuurt. Hij leidt mij. Ook naar het huis van Hugo de Jonge ben ik geleid.” Hij noemde De Jonge vervolgens een massamoordenaar.

Kaag
In de weken die daarna volgden was de coronademonstrant veelvuldig aanwezig bij demonstraties en andere acties tegen het coronabeleid in zowel Nederland als België. Ook liet hij op social media veel van zich horen door middel van filmpjes en oproepen om in verzet te komen. Woensdagmiddag deed hij opnieuw zo’n oproep. Er werden op verschillende plaatsen in Nederland fakkeloptochten georganiseerd uit protest tegen het coronabeleid en de overheid: “Kom allemaal als je wil, kan en durft naar de fakkeltocht bij jou in je lokale omgeving. Zoek het op! Het is zo mooi om samen te verbinden, samen te lopen, samen te schreeuwen en een fakkel te dragen.” In deze boodschap stelde hij tevens onterecht geframed te worden als complotdenker en extremist, terwijl hij juist goede bedoelingen heeft.

Zelf liep Van den B. ook mee met een fakkeltocht in Den Haag. Op een bepaald moment bezocht hij D66-leider Sigrid Kaag, zo blijkt uit de beelden die op social media circuleren. Zij zit op dit moment thuis in quarantaine omdat iemand in haar omgeving positief getest is op het coronavirus. De activist wist dus dat Kaag thuis was en besloot daarom om aan te bellen bij haar huis. Hij gedroeg zich daarbij intimiderend, filmde door het raam in de deur en schreeuwde met een grote fakkel in zijn hand samen met andere demonstranten leuzen waarbij onder meer verwezen werd naar de NSB, het World Economic Forum, Klaus Schwab en Bill Gates. Ook riep Van den B. over massamoord en een Derde Wereldoorlog.

Connectie Jezus Leeft
De gelovige Max van den B. is herkenbaar aan de rode petten die hij altijd draagt. Het gaat overigens niet altijd om dezelfde petten. Zo zijn er ook beelden van hem terug te vinden op internet waarbij hij zich beklaagt over Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma: “Hij doet alsof hij heel naïef is, maar hij werkt volgens mij gewoon voor satan.” Op deze beelden draagt Van den B. een rode pet van Jezus Leeft, de missionaire politieke partij die in maart weer mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Er is dan ook een connectie tussen Jezus Leeft en Max van den B., zo geeft landelijke lijsttrekker en woordvoerder van de partij Florens van der Spek aan. “Wij zijn ook tegen de coronamaatregelen en Max is een gelovige”, vertelt hij tegenover CIP.nl. “Zo is die relatie een beetje ontstaan. Max is blij dat er een christelijke partij is, die tegen het coronabeleid is. Hij wilde zich in Amsterdam verkiesbaar stellen voor onze partij, maar daar is het niet van gekomen. Wij zijn namelijk niet zo activistisch als Max. Overigens vertelt Max ook het evangelie en daar zijn wij heel positief over.”

"Ik snap zijn frustraties heel goed, maar denk niet dat hij dit op de juiste manier doet."

Van der Spek geeft duidelijk aan Van den B. niet te steunen in deze acties: “Ik snap zijn frustraties heel goed, maar ik denk niet dat hij dit op de juiste manier doet en dat dit niet de goede weg is. Wij kiezen voor een andere weg. Het zou mooi zijn als anderen die tegen het coronabeleid zijn zich bij ons aansluiten en meehelpen om actie te voeren en het evangelie te verkondigen. Of ik afstand wil nemen van de actie van Max? Ik heb ook geen toenadering gezocht dus ik zou niet weten waarom ik afstand moet nemen. Wij zijn niet bij deze actie betrokken.”

Wel wil de lijsttrekker van Jezus Leeft nog kwijt dat hij graag ook het verhaal van de kant van Van den B. zelf hoort: “Het is jammer dat het uit de hand is gelopen, maar de media brengen het nu alsof Sigrid Kaag bedreigd is en dat deden ze toen bij Hugo de Jonge ook. Ik heb alle beelden gezien en ik zie geen bedreiging, wel mensen die worden aangesproken op de politieke keuzes die ze maken. Dat wordt nu al als bedreigend gezien. Het is jammer dat politici in een ivoren toren zitten, ver weg van alle mogelijke kritiek.”

Joop van Ooijen, oprichter van Jezus Leeft, neemt het tegenover CIP.nl op voor Max van den B. "Wat heeft die jongen nu verkeerd gedaan? Je mag toch zeker wel aanbellen bij een politicus om wat vragen te stellen? Als ik iedere keer aangifte zou gaan doen wanneer iemand met vragen aan de deur komt, hebben ze het heel erg druk bij justitie. Sigrid Kaag is een mens, Max is een mens. Hij probeerde haar gewoon een vraag te stellen. Er wordt gedaan alsof hij een terrorist is, maar dat is helemaal niet het geval. Het is een lieve jongen. Het echte probleem is juist dat politici niet bereikbaar zijn voor de 'gewone' mensen als je ze iets wil vragen. En dat is precies wat Max wilde doen: aanbellen om wat te vragen. Belachelijk dat vervolgens gedaan wordt alsof hij iemand bedreigt en een terrorist is."

Segers wijst naar FvD
Landelijke politici hebben inmiddels al volop gereageerd op de gebeurtenissen voor het huis van Kaag. Zo wijst CU-leider Gert-Jan Segers op Twitter onomwonden naar Forum voor Democratie als de aanstichter van dit soort incidenten: ‘Als je keer op keer het gif van ‘verzet’, ‘tribunalen’ en ‘opsluiting van je politieke tegenstanders’ zaait, dan is het dit soort intimidatie en bedreiging dat je oogst’, schrijft hij bij beelden van het incident. ‘Tegen iedereen met een zwak voor FvD zou ik willen zeggen: word wakker.’ Om even later in een reactie op iemand anders toe te voegen: ‘Het ophitsen van soms mentaal kwetsbare mensen met vreselijke vijandsbeelden, complottheorieën en tribunalen waarmee met politici wordt afgerekend, blijft niet zonder gevolgen.’

In een eerdere column haalde Segers ook al uit naar FvD-leider Thierry Baudet: ‘Er zijn nu mensen, zeker ook christenen, die er zo van overtuigd zijn dat de huidige aanpak van deze coronacrisis heilloos is, dat ze van ellende in de armen vallen van het opperhoofd van het verzet tegen het coronabeleid en hun oren laten hangen naar de opruiende praatjes van de profeet van het verzet.’

Vanuit de SGP kwam er een reactie van senator Diederik van Dijk. ‘Uitingen van politiek geweld, bedreiging en intimidatie zijn altijd onacceptabel’, schrijft hij op Twitter. ‘Doet er volstrekt niet toe om welke politicus of partij het gaat. Niet aarzelen om de gereedschapskist van politie en justitie te benutten.’

Reactie Kaag
Ook Sigrid Kaag zelf heeft imiddels gereageerd op de gebeurtenissen. 'Dank aan iedereen die mijn familie een hart onder de riem stak na de absurde en angstaanjagende gebeurtenissen voor mijn huis gisteravond', schrijft ze in een verklaring. 'Mijn gezin heeft dit als bedreigend en angstig ervaren.' 

'Wat je zegt, doet ertoe, hitst op, maakt mensen bang, maakt onze samenleving onveilig.'

'Maar dit is breder dan wat wij als gezin meemaken', vervolgt Kaag. 'De stelselmatige bedreiging van politici ondermijnt de rechtstaat en de democratie. Dat maakt ook dat wij allen, maar dan ook allen, een rol en verantwoordelijkheid hebben. Wij kunnen het niet in stilte laten passeren. Wij zijn met velen. En voor ons allen is er werk aan de winkel! En tegen wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen, zeg ik: wat je zegt, doet ertoe, hitst op, maakt mensen bang, maakt onze samenleving onveilig. Gisteravond laat nogmaals zien dat woorden leiden tot acties. Wees voorzichtig met het woord, met elkaar, en wees zuinig op onze democratie.' 

Van den B. is gisteravond in het centrum van Den Haag opgepakt en zit op het moment van schrijven nog steeds vast. Kaag heeft aangifte tegen hem gedaan. Ook Hugo de Jonge deed eerder aangifte tegen hem. Vrijdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Bovenstaand bericht werd besproken in de CIP Podcast. Beluister het volledige fragment vanaf minuut 6:05

Onlangs schreef CIP-eindredacteur een column over het demoniseren van D66-leider Sigrid Kaag. Lees: D66-haat van christenen loopt de spuigaten uit (en ik schaam me kapot).

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Max is het padje kwijt. Kan er helaas weinig anders van maken. Wat een waanzin om voor iemand zijn deur te gaan staan om verhaal te halen met een fakkel. Moeten ze eens doen bij hem, waanzin.