cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Margreet Nagtegaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 september 2021 door Margreet Nagtegaal

Waarom ik bang word als ik het verhaal van Judas op me in laat werken

Sommige gedeelten uit de Bijbel kunnen je makkelijk triggeren. Wat zeg ik? Heel veel Bijbel gedeelten triggeren mij makkelijk. En dat is niet gek natuurlijk. Dat is ook de bedoeling van Gods woord. Dat het me iets doet, dat het me een spiegel voor houdt en dat het me raakt. Ten goede, ten kwade, maar ook tot opbouw en bemoediging.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Het is geschreven om mijn hart te raken. Mijn met een hoofdletter. Ik mag het heel persoonlijk lezen, het liefst zelfs zo persoonlijk mogelijk. Maar soms heb je bijbelgedeelten die je extra raken, je misschien wel frustreren of bang maken. Mij gebeurt dat regelmatig. Ik ben een uitgesproken gevoelsmens, en snel aangesproken op mijn gedrag en leven. En dan is de Bijbel niet het eenvoudigste boek.

Ik herken mij in de hoogmoed van Judas om iemand te zijn, om groot en sterk te zijn. 

Neem nu het verhaal van Judas. Judas Iskariot. Ik vind het persoonlijk best moeilijk om over hem te lezen. Want wat gebeurde er bij hem diep van binnen allemaal? Hij was Jezus gaan volgen, met goede moed en hoge verwachtingen. Hij had er waarschijnlijk in zijn hoofd en hart een heel mooi plaatje van gemaakt. Als hij Jezus zou volgen, zou hij groot en belangrijk worden. Mogelijk kwam daar een portie aanzien en rijkdom wel bij.

Het liep slecht met hem af. We kennen het verhaal. Hij wilde veel te veel. Hij wilde heersen en niet dienen. Hij wilde een belangrijk persoon zijn. En op dit punt komt bij mij de angst naar binnen. Want wil ik dit eigenlijk ook niet? Is er in mijn hart ook niet een groot verlangen om een belangrijk persoon te zijn? Wil ik wel net als Jezus de onderste weg gaan? Ik herken mij in de hoogmoed van Judas om iemand te zijn, om groot en sterk te zijn. Om indruk te maken op anderen en het liefst wel wat eer te ontvangen. En daarom word ik bang als ik dat verhaal op me in laat werken. “Kan het met mij net zo aflopen als met Judas?” denk ik dan.

Wat kom ik hoogmoed vaak tegen in mijn eigen hart. Verborgen achter mooie teksten en grote woorden. 

Jezus had trouwens minstens twee van dit soort hoogmoedige discipelen achter zich aan. Petrus was net zo! Petrus had geen idee wat Jezus werkelijk van hem in zijn leven wilde vragen. En ook Petrus stootte gigantisch zijn neus. Mensenlief, wat een hoogmoed ook in het hart van Petrus. Gelukkig is de Bijbel een eerlijk boek. Dat is oprecht een zegen voor ons allemaal.

Wat kom ik hoogmoed vaak tegen in mijn eigen hart. Verborgen achter mooie teksten en grote woorden. Belangrijk willen zijn zit in mijn hoogmoedige hart. En helaas wordt het door sommige kerken, sprekers en leraren nogal eens gevoed.

Alle ellende in de wereld begon ooit met hoogmoed in het hart van de mens. Subtiel, arglistig, leugenachtig, overmoedig en vaak zelfs met een sausje van woorden van God overgoten. Jezus stapte niet in de leugen toen hij veertig dagen in de woestijn verzocht werd. De Bijbel werd netjes door de duivel geciteerd. Maar Jezus wist van de hoogmoed.
Van de hoogmoed van de duivel en daarna van de mens.
Die hoogmoed moet aan het kruis.
Daar zijn we ons hele leven wel druk mee.
Iemand zei eens, dat groeit elke nacht weer aan.
Ik ga het in ieder geval niet meer ontkennen.
Heer wees mij, hoogmoedige, zondaar genadig.

Margreet Nagtegaal is coach en schrijver. Klik hier om haar website te bezoeken.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Margreet Nagtegaal
- Geloof is geen controle
- Het blijft aanmodderen in je geloof... wat dan?
- Er zat een groot 'moeten-beest' in mijn hart genesteld
- Oppervlakkige nieuwjaarswensen
- Christelijke vrijheid is helemaal niet gemakkelijk
Meer over Margreet Nagtegaal »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Zalig de armen van geest. Hebben de andere discipelen die neiging ook niet gehad? Johannes en Jacobus zagen zich al zitten naast Jezus in Zijn Koninkrijk.