cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 januari 2021 door Redactie

Grapperhaus reageert op Kamervragen D66 over kerkbezoek minister

Het stuit D66 behoorlijk tegen de borst dat demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie op kerstavond besloot een kerkdienst te bezoeken. Kamerlid Maarten Groothuizen stelde er zelfs Kamervragen over. Demissionair minister Ferd Grapperhaus stelt in een reactie echter dat het een “persoonlijke aangelegenheid” betreft.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Kerkbezoek
De dag voor Kerst bezocht demissionair minister Ank Bijleveld (CDA) een kerkdienst in haar woonplaats Goor. Tijdens deze dienst werden alle coronamaatregelen en adviezen van de overheid in acht genomen. Het betrof een dienst in de protestantse Hofkerk in Goor. In totaal waren er zestien personen aanwezig bij de dienst. Bijleveld besloot de dienst bij te wonen omdat haar man zeer actief is in deze kerk.

"Het is jouw verantwoordelijkheid, ook tegenover God."

Het leverde haar een storm van kritiek op in de media, maar ook van volksvertegenwoordigers. Ferd Grapperhaus, de demissionair minister van Eredienst, had zich namelijk slechts enkele dagen eerder hard uitgesproken tegen mensen die nog naar de kerk gaan. Hij stelde tegenover het Nederlands Dagblad onder andere dat mensen die fysiek een kerkdienst bezoeken, verantwoording af moeten leggen: “Ga het maar uitleggen aan zieken en mensen in de zorg. Het is jouw verantwoordelijkheid, en laat ik het maar gewoon zeggen: ook tegenover God.”

Kamervragen
De storm leek na enkele dagen weer af te zwakken, maar daar liet D66-Kamerlid Maarten Groothuizen het niet bij zitten. Hij besloot in het nieuwe jaar direct schriftelijke vragen aan demissionair minister Grapperhaus te stellen over het kerkbezoek van de demissionair minister van Defensie. Groothuizen verwijst daarbij ook naar de uitlatingen van Grapperhaus enkele dagen voor het kerkbezoek van Bijleveld: “Het bezoek van een fysieke kerkdienst door de demissionair minister van Defensie was een persoonlijke keuze”, reageert Grapperhaus kort.

"Het bezoek van een fysieke kerkdienst was een persoonlijke keuze."

Als het Kamerlid wijst op de uitspraak van Grapperhaus dat mensen die toch naar de kerk gaan rekenschap af moeten leggen, reageert hij door te stellen dat dit een geparafraseerde uitsprak betrof: “Wezenlijk is dat ik heb gewezen op het rekenschap tegenover God, hetgeen in bovenstaande parafrasering ontbreekt.” Op andere vragen blijft Grapperhaus herhalen dat het om een persoonlijke keuze van Bijleveld gaat: “De individuele geloofsbelijdenis van een bewindspersoon is in beginsel, net als voor ieder ander, een persoonlijk gelegenheid.”

Vrijheid van godsdienst
In zijn beantwoording herhaalt de demissionair minister van Eredienst ook dat er geen groepsverboden of maximum aantallen zijn vastgesteld voor kerken in verband met de vrijheid van godsdienst. Hij voegt daar echter aan toe dat de overheid, in samenwerking met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) de kerken heeft opgeroepen zich vrijwillig aan te sluiten bij de afgekondigde maatregelen.

Populisme
Aankomend predikant en voormalig jong theoloog des Vaderlands Mark de Jager heeft zo zijn eigen gedachten over de Kamervragen van D66. Hij deelt op Twitter zijn mening hierover: “De partij die zo hamert op scheiding van kerk & staat en gewetensvrijheid, denkt dat het juist is om vragen te stellen bij het kerkbezoek van een minister. Het is één van de paradoxen van D66: een zelfbenoemde ‘onderwijspartij’ die vóór het leenstelsel is en daarmee ongelijkheid vergroot. Een ‘liberale’ partij die in haar plannen vrijheden van religieuze minderheden beperkt…”

"Deze Kamervragen getuigen van populisme en een gebrek aan inzicht in Staatsrecht."

Na een aantal voorbeelden te hebben genoemd, vervolgt De Jager: “Ik geloof niet in het frame van veel christenen dat D66 anti-christelijk zou zijn, en ik vind het echt fout en schadelijk als mensen termen als ‘D666’ gebruiken. Er zijn ook bij D66 veel christenen actief, naar eer en geweten, niet in de minste plaats Sigrid Kaag (partijleider, red.) zelf. Mijn punt is enkel dat deze Kamervragen getuigen van populisme, een gebrek aan inzicht in Staatsrecht, en dat ze de vastgeroeste frames van mensen die D66'ers als christenpesters zien wel erg gemakkelijk versterken. Écht seculier zijn is best lastig, zo blijkt maar weer.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D66 is een een club die selectief, lees alles dat christelijk is, aanvalt met gebetenheid. Zeer gedreven door hun zgn diversiteits agenda. Maar ieder die een andere overtuiging heeft wordt genadeloos aangevallen. En christenen zijn een geliefd doel.