In een oogwenk de Heer tegemoet in de lucht. Hierover sprak Paulus in zijn brief aan de Thessalonicenzen. Hoe moeten we dit lezen? Worden christenen letterlijk opgenomen in de hemel? Jeroen Koornstra laat zijn licht schijnen over de opnameleer in de videoserie 'Het einde van de eindtijd'. "Ik heb daar grote vraagtekens bij omdat ik het niet kan rijmen met andere uitspraken in de Bijbel."
De opnameleer gaat ervan uit dat er een moment komt waarop alle 'ware' gelovigen in een ogenblik van deze wereld weggenomen worden. Jeroen Koornstra legt het uit: "Het gebeurt heel snel, je wordt opgenomen in de lucht en dan ga je naar de Heer toe. In een oogwenk. Daarna breekt de ellende aan. Vervolgens komen er zeven jaar van grote verdrukking en daarna komt de Heer écht terug en begint het duizendjarig vrederijk. Dat is het beeld dat door veel gelovigen wordt aangehangen."
Maar hoe kijkt Koornstra naar deze gebeurtenissen met de Bijbelse context in het achterhoofd? "Dit is gebasseerd op een tekst uit 1 Thessalonicenzen 4:17. Paulus vertelt daar wat christenen te wachten staat. Er was toen al een grote verwachting dat Jezus terug zou komen en hoe ging het dan met de gelovigen die al gestorven waren? Hij legt uit wat er gaat gebeuren, wij zullen de doden niet voorgaan maar wij zullen ook opgenomen worden en dan de Heer ontmoeten in de lucht. Ik heb daar grote vraagtekens bij omdat ik het niet kan rijmen met andere uitspraken in de Bijbel. Jezus zegt bijvoorbeeld dat de zachtmoedigen de aarde zullen beërven. Als je wordt weggenomen valt er niets te beërven. Dan kun je beter zeggen: 'Zalig de zachtmoedigen, zij zullen worden weggenomen'."
Parousia
Volgens Koornstra is Jezus vooral gericht op hier blijven: "Hij bidt zelfs in Johannes 17 tot zijn Vader dat de discipelen niet van deze wereld zullen worden weggenomen. Maar gesterkt zullen worden om het kwade te overwinnen. Jezus zelf was niet gericht op het idee dat de gelovigen weg zouden gaan. Ook in Zijn gelijkenis over de oogst zegt Jezus dat eerst de onrechtvaardigen weggenomen zullen worden. Daar is het precies omgekeerd. Paulus heeft het in zijn brieven altijd over dé komst, in het Grieks: parousia. Het gaat hier om één komst. Juist in deze tekst gebruikt hij over de komst van de Heer dit woord. Maar diegenen die in de opname geloven geloven dat Hij eerst de gelovigen tegemoet gaat en zeven jaar later nog een keer terugkomt. Dan geloof je dus dat de wederkomst twee keer plaatsvindt en dat kan gewoon niet kloppen."
Beeldspraak
Is er bij de tekst van Paulus over het ontmoeten van Jezus in de lucht ook weer sprake van beeldtaal? "Paulus spreekt inderdaad vaker over de lucht. Bijvoorbeeld als het gaat over de wapenrusting in Efeze 6: 'We hebben niet te strijden tegen vlees en bloed maar tegen de overheden en machten in de lucht'. Ik heb nog niemand ontmoet die denkt dat die machten echt in de lucht zweven. Hij bedoelt hier de geestelijke, onzichtbare wereld mee. Als je dan opnieuw naar die tekst kijkt, gebeurt er daar echt wel wat. Vanuit het Oude Testament is de gedachte dat iedereen die sterft naar het dodenrijk gaat. Er was geen invulling van hemel en hel. Als dat het uitgangspunt is, ben je na de dood niet echt bij God.
Maar Paulus zegt hier dat de doden zullen worden overgeplaatst naar het hemelse Vaderland. Hoe geweldig is dat? Dat is opstanding uit de dood. De overplaatsing uit het woord 'hades', wat dodenrijk betekent. Als je gelooft dat die opstanding van de doden voor de toekomst is dan moet je goed beseffen dat er nu niemand in de hemel is."
Klik hier om het boek van Jeroen Koornstra over de eindtijd te bekijken of te bestellen.