cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
räsänen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 maart 2020 door Nienke Alblas

Nieuwe politie-onderzoeken nadat christelijke politica Bijbeltekst over homoseksualiteit deelde

Een tweet met een Bijbeltekst over homoseksualiteit bracht het christelijke parlementslid Päivi Räsänen in de problemen. De politie is bezig met twee nieuwe vervolgonderzoeken. De politica van de Christelijke Democratische Partij in Finland keerde zich tegen deelname van christenen aan de Pride-evenementen van de LHBTI-gemeenschap. De censuur die haar wordt opgelegd is volgens critici een schending van de vrijheid van meningsuiting, schrijft de Christian Post.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

Het onderzoek wordt gedaan naar aanleiding van een tweet van de Finse politica. Op Twitter plaatste zij een citaat uit Romeinen 1:24-27. Hierin wordt geschreven dat God geen zondige verlangens legt in de harten van mensen en dat we geen onreine seksuele relaties moeten aangaan met elkaar. In de begeleidende tekst uitte ze kritiek op de grootste kerk, waar zij lid van is, in Finland omdat ze officieel partner was van de Helsinki Pride 2019. Ze vroeg zich of hoe de Bijbel te vereenzelvigen is met het verheffen van een schande en zonde.

Räsänen stelt dat de Waarheid van Gods woord in de maatschappij is vervangen voor een leugen. Op basis van deze Bijbeltekst moedigt ze mensen aan om te waken over hun seksuele verlangens.

Ook als christen recht op meningsuiting
Paul Coleman is woordvoerder van ADF International, een juridische belangenorganisatie die de religieuze vrijheid van mensen beschermt. Hij geeft aan dat iedereen zonder censuur of angst zijn mening en geloof moet kunnen uiten. "Dit is de basis van elke vrije en democratische maatschappij. Door haat-uitspraken als crimineel te bestempelen wordt het lastig om je publieke mening te geven. Dit soort zaken komen steeds vaker voor in Europa." Hij vindt dat de politica het recht heeft de Bijbeltekst te delen en haar mening over homoseksualiteit te uiten. Net zoals iemand vanuit de LHBTI-gemeenschap recht heeft op een mening en het uiten van zijn of haar geaardheid.

"Ik had nooit verwacht dat er onderzoek zou worden gedaan naar mijn uitspraken die ik deed op basis van het geloof", geeft Räsänen aan. "Het kwam voor mij als een verrassing. Als christen en democratisch verkozen parlementslid hoor ik vaak dingen waar ik het sterk mee oneens ben. Er zijn talloze keren geweest dat ik mij beledigd heb gevoeld. Ik geloof dat het beter is om hierover in gesprek te gaan dan uitspraken crimineel te noemen en te censureren." Volgens haar gaat het onderzoek in tegen de Grondwet waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. "Ik beroep mij op mijn rechten, ongeacht het onderzoek van de politie", aldus de Finse politica.

De Finse vrouw verwoordde haar conservatieve visie op homoseksualiteit in december 2019 in het kader van een reeks televisie-interviews. Räsänen ziet enkel ruimte is voor (huwelijks)relaties tussen man en vrouw. De vrouw uit vaker haar gedachten over abortus, euthanasie en het huwelijk. De nieuwe onderzoeken noemt ze "ongelooflijk en totaal absurd".

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Päivi Räsänen en Paul Coleman hebben volkomen gelijk. En er wordt met twee maten gemeten. Wat niet christelijk is, mag allemaal, ook al is dat nog zo beledigend, maar als je een bijbelse waarheid, die ten goede is voor de mens, wil verkondigen, dan mag het niet. Overigens, laat de politie het maar goed onderzoeken, dan kan zij wat van de Bijbel leren.