cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
herman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Patrick Simons

Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"

Met zijn stichting Hart van Homo's is Herman van Wijngaarden veelvuldig bezig met het helpen, ondersteunen en toerusten van christelijke homoseksuele jongeren. In het boek ‘Om het hart van homo’s – over pastoraat aan homoseksuele jongeren’ vertelt hij uitgebreid over zijn visie op homoseksualiteit en de kerk. Daarbij vertelt hij ook over zijn eigen ervaringen. CIP.nl sprak met hem over single zijn als homo, seksuele onthouding en vriendschap.

Uitgeverij Gideon is feitelijk ontstaan na het bezoek van de Amerikaanse evangelist T.L. Osborn aan ons land in 1958. Er ontstond een honger naar christelijke boeken over het werk van de Heilige Geest en verhalen over de praktijk van het leven met God. Die twee zuilen vormen nog altijd de kern van het soort boeken dat wij met onze uitgeverij willen uitgeven.
cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Patrick Simons.

Word ook lid

Persoonlijk heeft Van Wijngaarden niet veel moeite met single zijn. Hij erkent wel dat dit bij veel homoseksuele christenen een groot probleem is. "Zeker in het begin is dat de grootste zorg van homoseksuele jongeren, altijd alleen blijven. Dat erken ik. Het is heel moeilijk. Ik kan me daarom voorstellen dat je om die reden toch voor een relatie kiest. Ik vraag me echter wel af of het niet mede voorkomt uit het feit dat we in de kerk veel te weinig ruimte geven aan andere vormen van intimiteit. We denken dat de enige vorm van intimiteit is dat je een seksuele relatie aangaat. Alsof er maar één manier is om echte liefde te beleven met iemand en dat is het huwelijk. Ik vraag me af of het anders zou zijn als we meer zouden benadrukken dat je ook intimiteit in een andere relatievorm kunt beleven.

Ik wil niemand veroordelen tot een leven van helemaal alleen zijn. Maar nogmaals: er zijn andere manieren dan een seksuele relatie om dit te beleven. Denk bijvoorbeeld aan intieme vriendschappen. Daar denken we in de kerk veel te laag over, vind ik. We denken dat vrienden alleen maar ‘maatjes’ zijn aan de rand van je leven. Terwijl ze wellicht juist een rol kunnen spelen in de binnenste cirkel van je leven."

"We denken dat de enige vorm van intimiteit is dat je een seksuele relatie aangaat. Alsof er maar één manier is om echte liefde te beleven met iemand en dat is het huwelijk."

De grens tussen een intieme vriendschap en verliefdheid kan behoorlijk vervagen, zo erkent ook Van Wijngaarden. "Ik snap dat er een grijs gebied is. Maar ik vind wel dat de Bijbelse grens duidelijk is: geslachtsgemeenschap en alles wat daartoe leidt. Ik geloof bijvoorbeeld dat ik naar mannen mag kijken, ze mooi mag vinden en van ze mag houden. Er zijn vrienden die mij huggen, dat vind ik niet onprettig. De grens is wel dat ik vrienden zo ga bekijken dat ik ga fantaseren wat ik met ze in bed zou kunnen doen of ze zelfs zou gaan uitdagen om dat eens uit te proberen. Er is een grijs gebied, maar dat is overal zo bij seksualiteit, ook bij hetero's. Wanneer is kijken naar vrouwen bijvoorbeeld overspel en wanneer is het gezonde seksuele belangstelling? Ik ben de laatste die dat allemaal in hokjes ga plaatsen en voor homoseksuele jongeren ga bepalen hoe ver ze precies moeten/mogen gaan."

De auteur ergert zich overigens behoorlijk aan zinnen als 'je mag homo zijn, maar er niets mee doen'. "Dat werd tegen mij ook wel eens gezegd: je bent homo maar je doet er niets mee. Ik zal dat nooit zeggen, want natuurlijk doe ik er wel iets mee. Hoe kan ik er nu niks mee doen? Het zit verweven in wie en hoe ik ben. De suggestie die van zo’n gedachte uitgaat, irriteert me. Er wordt namelijk een onterechte tegenstelling gecreëerd, alsof het alles of niks is. Daar geloof ik niet in. Er zit ook iets tussenin. Ik ben homo en ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens. Ik wil niet in het hokje van ‘wel zijn en niet doen’ gestopt worden.

Dergelijke uitspraken worden ook gebruikt om mijn standpunt, dat de Bijbel geen ruimte laat voor de homoseksuele relatie, onderuit te halen. Alsof ik beweer dat je niks met je homo-zijn mag doen, wat dan zou aantonen dat mijn standpunt onhoudbaar is. Ik vind het echt onzin. Het is waar dat ik onderscheid maak tussen zijn en alles doen. Maar als jij hetero bent, moet je soms toch ook onderscheid maken tussen zijn en doen? Dan kun je toch ook niet doen wat er allemaal in je opkomt? Waarom zou je dan als je homo bent dat onderscheid niet mogen maken?

"Ik ben homo en ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens. Ik wil niet in het hokje van ‘wel zijn en niet doen’ gestopt worden."

Van Wijngaarden beseft dat er tal van mensen binnen het christendom zijn met een heel andere visie. Zo stelde Rikko Voorberg bijvoorbeeld ooit dat seksuele onthouding tot de dood geen Evangelie is. Van Wijngaarden reageert daar fel op. "Ik begrijp niet dat een christen zoiets kan zeggen. Waarom seks per se onderdeel van het Evangelie moet zijn. Hij zegt er ook nog bij: als je het Evangelie aan homo’s brengt, moet je het over seks kunnen hebben, maar mag je het niet over de hemel hebben. Dan denk ik: wie heeft hier nu een arm Evangelie? Iemand die beweert dat je leven zonder seks inboet aan waarde en die ook nog zegt 'laten we het niet over de hemel hebben'? Of iemand die zegt: 'Ook al heb je geen seks, daar hangt de waarde van je leven niet van af'. En: 'Hoe dan ook, het best komt nog'? Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling in Nederland dat we seks overwaarderen en het toekomende leven onderwaarderen. Het zijn zulke Bijbelse notities, die ik aan deze kant van debat weinig of niet tegen kom. Dat maakt mij eerlijk gezegd achterdochtig."

Natuurlijk heeft ook Van Wijngaarden een ideaalbeeld als het gaat om homoseksualiteit in de kerk. Daarin speelt het loslaten van krampachtigheid een belangrijke rol. "Die heeft vooral te maken met dat we teveel in een reflex schieten: hij of zij is homo en hoe voorkom ik dat hij of zij een relatie aangaat. Maar dat moet niet het doel zijn in je pastorale begeleiding van homoseksuele jongeren. Het doel moet zijn om ze bij Christus te brengen of te houden. Daarin mag je die overtuiging overigens best ter sprake brengen, maar laat het geen doel worden. Wek zeker niet de indruk dat dit jouw doel is. Het gaat om een subtiel evenwicht tussen je eigen overtuiging hebben en jongeren de ruimte geven zichzelf te zijn. Niet krampachtig zijn is daarbij een kernwoord voor mij."

Lees ook deel 1: "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit".

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Herman van Wijngaarden
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- Eerlijk gesprek over homoseksualiteit op refoscholen is bijna niet meer mogelijk
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
- In de kerk lijkt het huwelijk de enige manier om gelukkig te worden
Meer over Herman van Wijngaarden »

Bestel het boek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

We kunnen met z'n allen praten over gebrokenheid en dat homoseksualiteit niet de bedoeling is. Het is waar... maar van zichzelf zijn hetero's niet beter of minder zondig dan hetero's. Ook in heterorelaties gaat heel veel mis. We moeten allemaal strijden om rein te leven. Maar voor homo's is het perspectief wel anders dan voor hetero's. Dat kan wel een stuk eenzaamheid met zich mee te brengen. Dat hoeven we niet te bagatelliseren. Daarom respect voor alle mensen die hiermee zitten en strijden.... maar ook voor alle andere singles.