cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Coen Verbraak
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Coen Verbraak: "Kerkgroei in tijd van ontkerkelijking fascineert mij"

“Sommige Nederlanders vinden geloof een bezigheid voor domme en primitieve mensen. Dat snap ik niet. Als je gelovigen weglacht, dan mis je de boot,” zegt Coen Verbraak. Vanaf maandag 23 juli presenteert hij een nieuwe reeks van de serie ‘Kijken in de ziel’ van de NTR uit. Coen praat in 6 afleveringen met 12 religieuze leiders over hun geloof én over zichzelf. De journalist spreekt onder andere met baptistenvoorganger Orlando Bottenbley en HHK-predikant Floris van Binsbergen.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid .

Word ook lid

Dit is de laatste reeks van de bekroonde serie Kijken in de ziel. “Juist daarom leek het mij interessant om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de vijf grote wereldreligies,” vertelt Coen. Alle grote levensvragen komen aan de orde. Wat is “geloven” precies? Bestaat God echt? En als Hij almachtig is, waarom laat Hij dan zoveel ellendige dingen toe? Wat gebeurt er met ons als we sterven? Is het bestaan op aarde vooral bedoeld als examen voor de hemel? En hoe komt het dat mensen in naam van religie soms de gruwelijkste dingen doen?

Baptistenvoorganger Orlando Bottenbley is één van de gasten die aan bod komt. Waarom hij?
Coen verwijst meteen naar de Bethel gemeente in Drachten. Onder leiderschap van Bottenbley maakte de kerk in 25 jaar een enorme groei door. De kerk groeide van 60 leden naar 4500 leden. “Dat vind ik fascinerend,” zegt de programmamaker. “Het is heel intrigerend dat in een tijd van ontkerkelijking wekelijks zoveel mensen naar een kerkdienst komen.”

"Het is heel intrigerend dat in een tijd van ontkerkelijking wekelijks zoveel mensen naar een kerkdienst komen."

Het geheim van dit succes komt zeker aan de orde. “Maar wat ik ook interessant vind, is de atypische manier waarop deze kerk in Drachten diensten organiseert. Wat ik daarover las deed mij denken aan de stijl van Amerikaanse tv-predikanten met hun beeldschermen, openlijke getuigenissen en hier en daar een duiveluitdrijving. Bovendien is Bottenbley iemand die in zijn persoonlijk leven veel heeft meegemaakt.”

Bottenbley droeg in 2016 het stokje van de Bethel gemeente over aan zijn opvolger Jacob Folkerts. Sinds vorig jaar is de voorganger actief in baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam.

Ook de hersteld hervormde predikant Floris van Binsbergen is door jullie redactie geselecteerd. Wat was je beeld van bevindelijk-gereformeerden voordat je hem sprak?
“Zwarte kousen, behoudend en voorzichtig,” reageert Coen. “Aan de letter van de Bijbel vasthoudend. Ik denk dat dat beeld in essentie overeind is gebleven, behalve dat deze dominee een toegankelijke man is met een grote gunfactor. Ook wanneer je geen affiniteit hebt met zijn kerkelijke richting. Ik ben ervan overtuigd dat Floris een prima uithangbord voor zijn geloofsgemeenschap. Het mooie aan hem vind ik is dat hij ook durft te zeggen als hij op een bepaalde vraag geen antwoordt heeft.”

De journalist voegt toe dat hij het bijzonder vindt dat een predikant uit de reformatorische gezindte ‘ja’ zei tegen een interviewverzoek. “Een groot aantal bevindelijk-gereformeerde dominees reageerde niet op onze verzoeken of haakte na één telefoontje al af. ‘Kijken in de ziel’ bereikt natuurlijk een heel brede achterban. Ik denk dat velen zich na ons verzoek afvroegen: ‘Wat schiet ik ermee op?’ Ook zal een enkeling vrezen voor negatieve reacties. Juist daarom vind ik het moedig dat Floris heeft meegewerkt.”

Het bijzondere is dat Bottenbley en Van Binsbergen allebei geloven dat hét draait om Jezus Christus. En dat geven ze vorm in twee hele verschillende tradities. Bij sommigen leidt dat tot kortsluiting. Bij jou ook?
“Nee, hoor,” zegt Coen resoluut, terwijl hij ook wijst op zijn interviews met Everard de Jong (hulpbisschop van Roermond) en Madre de Maria Anima Christi (rooms-katholiek zuster). “Deze zuster weigert zelfs haar hele leven met een partner te delen. ‘Ik heb mijn hart al aan Jezus gegeven,’ zei ze. Alle vier hebben ze één sleutelfiguur en dat is Jezus Christus. En dat beleven ze allemaal op verschillende manieren. Dat toont aan dat het christelijk geloof veel gedaanten kent en ook verrassend veel overeenkomsten.”

"Sommige Nederlanders vinden geloof een bezigheid voor domme en primitieve mensen. Dat snap ik niet. Als je gelovigen weglacht, dan mis je de boot."

Coen ontdekte bijvoorbeeld dat bekering binnen alle christelijke stromingen een belangrijke plaats inneemt. Voor de Joden is dit helemaal niet relevant, ontdekte hij tijdens gesprekken met Marianne van Praag (rabbijn) en Binyomin Jacobs (opperrabbijn). “Joden gaan ervan uit dat ieder mens recht heeft op een eigen levensweg en dat bekering niet noodzakelijk is om op je bestemming uit te komen. Iemand als Bottenbley kan zich daar helemaal niet in vinden. Hij is bijvoorbeeld van mening dat moslims niet in de hemel komen.”

Al die verschillende religieuze stromingen en zienswijzen. Wat heeft een niet-gelovige kijker daar eigenlijk aan?
“Ik ben ervan overtuigd dat de verhalen van deze gelovigen voor iedereen heel leerzaam kunnen zijn. In ons land geeft meer dan de helft van de bevolking aan niet in een God te geloven. Sterker nog, veel mensen vinden geloof een bezigheid voor domme en primitieve mensen. ‘Die mensen denken een god nodig te hebben om te overleven,’ wordt er gedacht. Dat vind ik een hele domme redenatie als je bedenkt dat ongeveer 80 % van de wereldbevolking wél in God gelooft. Als je dat weglacht, dan mis je de boot. Wat ik daarmee bedoel? Dan begrijp je niet wat zich op wereldniveau afspeelt en ben je niet in staat om contact te maken met je gelovige buren.”

Ik ken christenen die zich afzijdig houden van gesprekken met andersgelovigen, omdat die ten koste kunnen gaan van hun godsbeeld en ‘de waarheid’. Wat heb je tot hen te zeggen?
“Dan is dat beeld van God niet bepaald stabiel en het getuigt bepaald niet van geloofszekerheid. Met de rug naar andere partijen staan komt sowieso niet zo sterk over. Iemand als Floris van Binsbergen had hier ook voor kunnen kiezen. Maar deze predikant deed juist aan onze serie mee omdat hij ervan overtuigd is dat hij een verhaal te vertellen heeft. Juist dan zou je het gesprek moeten aangaan met andersdenkenden. Het alternatief is leven in een reservaat. Het is echt niet zo dat de kern van je geloof verloren gaat als je de deur openzet.”

Onze achterban bevindt zich in ongeveer dezelfde stromingen als die van Bottenbley en Van Binsbergen. Wat zou je hen mee willen geven?
“Ga de confrontatie aan met mensen die niet tot jouw religieuze richting behoren. Die gesprekken kunnen je overtuiging aanscherpen. Ook kan deze serie leiden tot boeiende gesprekken op je werk of met je familie. Afgelopen woensdag vond onze viewing plaats en nodigde ik ook een aantal vrienden uit. ‘Zeg Coen, weet je dat ik door deze serie met mijn ouders een uur lang over het geloof heb gesproken?,’ zei iemand. Blijkbaar kan deze serie interessante gesprekken oproepen.

Een écht gesprek is zoveel interessanter dan alleen maar zenden. ‘Ik weet hoe het zit en verder moet je je mond houden.’ Geloof zo aards mogelijk benaderen kan helpen om die gesprekken op gang te brengen. Zo was ik benieuwd of je voor alles mag bidden. Toen Floris van Binsbergen antwoordde met ‘ja’, vertelde hij dat hij met zijn kinderen bijvoorbeeld heeft gebeden om een nieuwe fiets. Vervolgens vroeg ik: ‘Mag je God dan ook vragen of je de Staatsloterij wint?’”

Benieuwd naar het antwoord van de predikant? ‘Kijken in de ziel: Religieuze leiders’ is vanaf maandag 23 juli wekelijks te zien om 21.10 uur op NPO 2.

Foto: Lilian van Rooij

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

We komen toch altijd weer uit bij Johannes 14:6. Hij (Jezus) is de weg, de waarheid en het Leven.