Een menselijk verzinsel: een academische opleiding om te mogen preken
Vorig jaar ontstond de fusiekerk Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK); een samenvoeging van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKv) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Genoemde kerkgenootschappen hebben na de jaren 60 van de vorige eeuw een eigen geschiedenis ontwikkeld en dat moet nu één geheel worden. Geen eenvoudige taak.
Eén van de zaken die geheel anders is geworden, is de vrouw in het ambt. Was dit met name in de GKv heel lang een onoverkomelijke hindernis; de laatste jaren kwam daar al wat verandering in.
Na de samenvoeging op 1 mei 2023 is het de dames toegestaan om, alle voor mannen openstaande ambten, ook te vervullen.
Ouderling, diaken, predikant; het maakt allemaal niets meer uit.
Waar het echter in dat nieuwe kerkverband wat moeilijker ligt, is de opleiding van predikanten. Er is een eigen instituut op wetenschappelijk niveau: de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht. Sinds 1854 worden in Kampen academisch geschoolde predikers afgeleverd met diploma en sacramentsbevoegdheid!
In de NGK is inmiddels een werkgroep met de schone naam ‘Ambt’ opgericht.
Deze werkgroep buigt zich over de vraag of in hun kerkverband, naast academisch geschoolden, ook HBO-opgeleide personen m/v predikant mogen worden.
Tja, het zijn natuurlijk wel kwesties die om een uiterst serieuze benadering vragen. En die is er ook, wat dacht u!
Laat ze maar lopen, die academisch geschoolde luitjes.
Voordat een eindconclusie is gepresenteerd, werd de stelling al geponeerd dat HBO’ers als predikant niet kunnen functioneren.
...’Spiritueel leiderschap in de gemeente vergt een academische opleiding‘, vermeldde het Nederlands Dagblad (ND) van 20 november 2023.
‘De landingsbaan lag klaar voordat het vliegtuig was opgestegen’, zou je kunnen zeggen.
Tsjonge jonge, denk ik dan, er moet wat uit de kast getrokken worden om de schapen van de Goede Herder naar de juiste weiden en beken te leiden.
We gaan terug naar de apostelen. Gelukkig waren zij ook universitair geschoold. Zo kwam Petrus bijvoorbeeld rechtstreeks van de visserij-academie. Nee, gelukkig niet!
Alle discipelen waren door de Heere Jezus Zèlf onderwezen.
Gelovigen in onze tijd hebben het volledige Woord van God. Academisch niveau hierin belangrijk? Welnee! Het Woord open doen, onderzoeken en delen.
Alleen preken als je academisch geschoold bent? Nergens ben ik het, althans in mijn Bijbel (HSV), tegengekomen.
Maar goed, de mens met zijn vernuftige bedenksels, heeft een andere mening.
Niks HBO, academisch... dàt is het!
Petrus, voorheen beroepsvisser, schreef twee brieven die zijn opgenomen in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Ter info: geen HBO of academische opleiding
Over lekenpredikers, die teksten uit de context trekken, zullen we het helemaal maar niet hebben, zoals een theoloog beweert: ‘Je wilt niet dat Jan en alleman de sacramenten bedient of preekt. Ik erger me er ook aan als mensen zonder enige opleiding alle Bijbelteksten uit hun context rukken’ (ND van 21 november 2023)
Nergens in mijn Bijbel lees ik dat preken of het bedienen van de sacramenten voorbehouden is aan ‘gestudeerden’. Een menselijk verzinsel dat nu kennelijk ‘te vuur en te zwaard’ verdedigd dient te worden.
De voorzitter van de werkgroep 'Ambt' beweerde dat ‘het ambt de manier is waarop God de gemeente bij Christus wil bewaren’ (ND van 20 november 2023).
Als ik dit lees, met alle respect, gaat bij mij het licht uit.
In de tijd van de Reformatie werd de Rooms-Katholieke Kerk, via de voordeur van de kapel in Wittenberg, de kerk uitgegooid.
Als ik nu termen lees als ‘lekenpredikers’, ‘sacramentsbevoegdheid’ en dat ‘de ambten noodzakelijk zijn om de gemeente (de gelovigen) bij Christus te bewaren’, kan ik niet anders dan concluderen dat de (snel)weg naar Rome is ingeslagen.
Het gedachtegoed van de roomse kerk, ons aller moeder, zoals ze zelf beweert, is in het gereformeerde denken kennelijk nog volop aanwezig.
Hoe kon het gebeuren dat de roomse leer toch kans heeft gezien om via de achterdeur van de Wittenbergse kapel weer binnen te komen?
Ken je geschiedenis, trap niet in de valkuil van Rome!
Willem Lingeman is auteur van 'Verbonden voor het Leven'.
Praatmee