Toekomst CGK staat op het spel: 5 belangrijke vragen en antwoorden
“Er is sprake van een slecht lopend huwelijk. Het lijkt op een echtscheiding uit te lopen in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK)”, aldus de invloedrijke hoogleraar Herman Selderhuis naar aanleiding van de binnen zijn kerk ontstane impasse. Met het organiseren van een unieke landelijke bijeenkomst (convent) wordt een nieuw hoofdstuk in het boek van een kerk in crisis geschreven. Waarom loopt de frustratie en teleurstelling zo hoog op dat een convent nodig is? En welke thema’s zouden tijdens deze bijeenkomst ter sprake kunnen komen? Cvandaag zet vijf vragen en antwoorden op een rijtje naar aanleiding van recente ontwikkelingen in de CGK.
1. Waarom zijn veel CGK’ers teleurgesteld, gefrustreerd en bezorgd?
In de afgelopen jaren werden er vrouwelijke ambtsdragers benoemd in diverse plaatselijke christelijke gereformeerde kerken die een samenwerkingsgemeente vormen met kerken waar vrouwelijke ambtsdragers wél zijn toegestaan: de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Dat is opvallend omdat de CGK in 1998 uitsprak dat volgens de Bijbel ‘het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt’. Deze uitspraak werd in 2001 en 2013 bevestigd. Van de samenwerkingsgemeenten wordt verwacht dat zij zich houden aan de meest strikte kerkorde en synodale besluiten . Dat zijn in deze kwestie die van de CGK. De generale synode van de CGK heeft in april 2022 (opnieuw) besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk.
Het feit dat diverse CGK-gemeenten vrouwelijke ambtsdragers hebben bevestigd, zorgt voor frustratie bij CGK’ers die de huidige besluiten willen handhaven. Die frustratie wordt onder andere onder woorden gebracht door behoudende CGK-predikanten die in 2022 het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB) oprichtten. Zij begrijpen niet dat diverse classes (regionale kerkvergaderingen) ervoor kiezen om ondanks de synodebesluiten kerkelijke gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers niet te vermanen. 'Wat heeft het voor zin als kerken en classes al jarenlang geen gehoor meer geven aan besluiten van generale en particuliere synodes? Deze gemeenten en classes drijven de zaak verder op de spits en op weg naar een breuk’, aldus het CGB eerder.
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee