Zeer zeldzame oude munt met afbeelding van Jezus gevonden in Noorwegen
In Noorwegen is een zeer zeldzame oude munt gevonden met een afbeelding van Jezus. Onderzoekers denken dat de munt afkomstig is uit het Byzantijnse rijk, zo’n 1000 jaar geleden. Dat meldt Christian Post.
De munt werd recent gevonden door iemand die met een metaaldetector aan het zoeken was in de bergen van Vestre Slidre. Dat is meer dan 2600 kilometer bij Istanbul vandaan, dat vroeger bekend stond als Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Onderzoekers hebben er echter geen twijfel over dat de munt afkomstig is uit dat rijk. Op de munt staan volgens hen namelijk op een zijde de broers Basilius II en Constantijn VIII die samen keizers van het Byzantijnse rijk waren tussen 962 en 1025. Aan de andere zijde van de munt staat een afbeelding van Jezus Christus die een Bijbel vasthoudt.
“De munt is uniek en zeer goed bewaard gebleven”, laat de Noorse gemeente Innlandet County weten in een verklaring. Het gebied waar de munt werd gevonden behoort tot die gemeente. “Hij lijkt grotendeels onveranderd sinds het moment dat hij verloren ging. Dat kan zo’n duizend jaar geleden zijn geweest.” Volgens de verklaring werd de munt in de periode tussen 977 en 1025 geslagen.
Er staan ook twee inscripties in de munt. De eerste luidt: ‘Jezus Christus, Koning van hen die regeren’. De andere inscriptie duidt op eerdergenoemde heersers: ‘Basilius en Constantijn, keizers van de Romeinen’.
Er zijn diverse verklaringen over de wijze waarop de munt in Noorwegen terecht is gekomen. Zo stellen Amerikaanse historici dat een voormalig lijfwacht van een keizer van het Byzantijnse rijk later koning van Noorwegen is geworden. Tijdens zijn periode als lijfwacht in Constantinopel overleden drie keizers. De historici stellen dat het in die tijd vaak gebeurde dat lijfwachten het paleis plunderden als er een keizer overleed.
Daarnaast zou het ook kunnen dat de bloeiende zouthandel van destijds ervoor gezorgd heeft dat de munt in Noorwegen terecht is gekomen. Er waren destijds diverse handelsroutes die aansloten op de zoutwinning in het westen van Noorwegen.
De locatie van de vondst zal pas volgend jaar verder worden onderzocht, zo maakte de gemeente Innlandet County bekend.
Praatmee